Ce pierderi de producție pot apărea fără regulator creștere

Vezi ce spun fermierii care au utilizat Medax® Top despre beneficiile regulatorului de creștere la cereale

Fermierii experimentați știu că o recoltă de grâu sau orz poate fi compromisă în cazul căderii plantelor. Pierderile de producție pot ajunge chiar și la 2 tone/ha, fără să mai punem la socoteală efortul suplimentar în timpul recoltării sau consumul crescut de motorină.

Tocmai de aceea, am întrebat mai mulți cultivatori de cereale despre efectele benefice ale aplicării unui regulator de creștere la cultura de cereale păioase. Dan Glișcă (ferma Argeș Agro Proiect, Stolnici, jud. Argeș) a folosit regulatorul de creștere Medax® Top împreună cu pachetul fungicid Revystar® Flex, la primul tratament, iar efectele au fost pe măsură. ”În situația în care nu aplicăm regulatorul de creștere, sunt foarte mari șanse să cadă plantele de grâu. Aici e o problemă foarte mare când recoltăm. Cam jumătate din producție se duce, în afară de faptul că trebuie să recoltezi dintr-un anumit sens, consumul de motorină crește, la fel și nervii.

La cultura de orz, pe lângă pachetul Revystar® Flex, am folosit și regulatorul de creștere Medax® Top, în doza de 0,8 l/ha, la primul internod și a dat niște rezultate foarte bune. Eu n-am avut probleme cu căderea plantelor de orz. Medax® Top îl folosesc de mai mulți ani și știu ce înseamnă. De aceea îl și aplic, în special la orz. Orzul, având o talie mai înaltă și fiind mai sensibil la cădere, automat trebuie dat cu regulator de creștere.

Eu aș recomanda tuturor fermierilor să folosească un regulator de creștere precum Medax® Top, deoarece sistemul radicular devine mai puternic, distanța între internodii devine mai mică, iar paiul devine mai gros, asigurând o rezistență mult mai bună la cădere”, spune domnul Glișcă.

Alexandru Haită (ferma Alvalex, Călinești, jud. Teleorman) știe foarte bine ce se poate întâmpla în lipsa unui regulator. ”În momentul în care nu aplici un regulator de creștere, pierderile pot fi semnificative. Anii de acum vin cu furtuni foarte puternice. Cultura trebuie să stea în picioare. Dacă o cultură e culcată în perioada de lapte-ceară, pierderile pot fi semnificative.

Noi folosim regulator de creștere în fiecare an, pe absolut toate soiurile de grâu și de orz pe care le cultivăm. Folosim produsul Medax® Top. Dozele le variem între 0,6 și 0,9 litri/ha în funcție de soiul cultivat. Chiar dacă avem un grâu cu o talie mică, cum ar fi acesta, tot am aplicat Medax® Top, în doză mai mică, de 0,6, l/ha și rezultatele se văd. Cultura este în picioare, paiul este destul de tare. Încă un efect dat de aplicarea Medax® Top în același timp cu Revystar® Flex: ambele au lucrat foarte bine împreună și au întărit paiul, reducând foarte mult presiunea de boli asupra tulpinii”, spune fermierul.

În cealaltă parte a țării, în județul Arad, Cosmin Micu folosește o tehnologie super intensivă la ferma Procereal Agrosan, din Mănăștur. Fără efectele date de regulatorul de creștere, căderea plantelor ar putea duce la pierderi semnificative. ”Pierderile de producție la cereale, neaplicând un regulator de creștere, la o tehnologie super-intensivă, pot fi considerabile. Depinde de an, dar într-un an cu probleme poți avea pierderi din mai multe motive. Poți avea o pierdere dacă grâul se culcă sau se apleacă înainte de înflorit. Pierderile cred că pot ajunge până la 2 tone la hectar din cauza faptului că mare parte din plante sunt acoperite unele de altele și nu se mai face polenizare, iar boabele rămân șiștave, spicele foarte mici.

În cazul în care grâul cade în faza de lapte-ceară putem avea pierderi foarte mari din cauza recoltatului. Nemaiputând să îl recoltăm, mare parte din grâu rămâne pe sol. În acest caz, pierderile pot ajunge până la o tonă pe hectar, iar procesul de recoltare va merge foarte greu. Tocmai de aceea, am aplicat produsul Medax® Top, cu rezultate foarte bune”, recomandă domnul Micu.

În Moldova, în județul Iași, Narcis Vrabie a utilizat Medax® Top la soiurile românești de grâu cultivate în ferma Vitaplant. ”Făcând un calcul scurt, dacă talia plantelor ar fi fost poate mai mare cu 10-15%, crește consumul de combustibil la recoltat, iar predispunerea la cădere este foarte mare. Astfel, poți să pierzi procente multe la producție.

În fermă cultivăm multe soiuri românești. De regulă, acestea sunt cu talie înaltă, predispuse la cădere. Odată cu primul tratament am folosit regulatorul de creștere Medax® Top. Aplicat în doză de la 0.7-1 litru, acționează foarte bine, ne ține cultura în picioare, după cum se poate vedea.

Anul acesta, având precipitații destul de multe în lunile aprilie-mai, grâul a avut o creștere luxuriantă. Cu siguranță, ne vom mai confrunta cu astfel de ani, de aceea recomand tuturor să folosească un regulator de creștere, anume Medax® Top”, este de părere domnul Vrabie.

Culturi similare

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus