Putregaiul cenușiu la vița de vie: cauze, simptome, combatere

Putregaiul cenușiu este considerat una dintre cele mai păgubitoare boli ale viței de vie, alături de mană și făinare.

Află în ce condiții se dezvoltă, cum recunoști principalele simptome, dar și care este tratamentul recomandat pentru combaterea eficientă a putregaiului cenușiu.

  • Informații generale despre putregaiul cenușiu - aspecte biologice
  • Care sunt simptomele atacului putregaiului cenușiu la vița de vie
  • Care sunt factorii care favorizează apariția putregaiului cenușiu
  • Combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie

Informații generale despre putregaiul cenușiu - aspecte biologice

Putregaiul cenușiu este un agent patogen polifag care produce pagube însemnate în toamnele ploioase. Denumirile putregaiului cenușiu sunt: Botrytis fuckeliana (forma sexuată) și Botrytis cinerea (forma asexuată). Agentul patogen iernează sub formă de microscleroți. Când condițiile devin favorabile, ciuperca se dezvoltă și determină apariția infecției. Miceliul ciupercii trăiește saprofit pe diferite substraturi organice, fiind format din conidiofori și conidii.

Conidioforii sunt septați, ramificați monopodial, iar pe sterigme poartă conidii unicelulare, ovoide, prezente în sucul zaharat al boabelor de struguri. Filamentele rezultate pătrund în țesuturi și produc infecții.

În urma atacului acestei boli, pagubele pot ajunge până la 70-80% din recolta de struguri. Putregaiul cenușiu afectează cultura de viță de vie înainte de recoltare, dar și depozitele de struguri.

Soiuri de viță de vie care sunt sensibile la această boală sunt cele care au boabe dese, cu pielița subțire. Printre acestea se numără: Feteasca albă, Grasa de Cotnari, Aligoté, Riesling italian, Galbenă de Odobeşti, Regina viilor, Tămâioasă românească, Pinot noir, Pinot gris, Cadarcă, Chasselas, Crâmpoşie și Afuz-Ali.

Soiurile mai rezistente sunt cele cu boabe rare și pieliță groasă, precum Coarnă neagră, Cabernet Sauvignon etc.

Care sunt simptomele atacului putregaiului cenușiu la vița de vie

Putregaiul cenușiu al viței de vie atacă lăstarii, frunzele, inflorescențele și strugurii. De regulă, cele mai mari pagube sunt produse pe boabele mature, chiar înainte de recoltare.

Principalele semne ale atacului se manifestă astfel:

Putregaiul cenușiu pe frunze

Simptomele atacului se manifestă sub forma unor pete gălbui care treptat capătă o nuanță roșiatică. Petele nu au o formă regulată, însă au dimensiuni mari. În dreptul petelor, pe ambele părți ale frunzei, începe să apară un mucegai cenușiu care reprezintă de fapt organele de înmulțire ale ciupercii. Ciuperca împiedică dezvoltarea normală a frunzulițelor și, la scurt timp după atac, petele se necrozează, iar frunzele cad.

Putregaiul cenușiu pe lăstari

Atacul putregaiului cenușiu pe lăstari poate fi recunoscut după apariția unor pete brune sau cenușii. Aceste pete apar inițial în dreptul nodurilor și continuă către mijlocul internodiilor. În scurt timp, aceste pete sunt acoperite cu un mucegai cenușiu, format din conidiofori și conidii. Când condițiile devin favorabile ciupercii, scleroții produc forma conidiană, care determină infecții.

Putregaiul cenușiu pe boabe

Spre deosebire de atacul pe frunze, lăstari și inflorescențe , atacul putregaiului cenușiu pe boabele coapte este cel mai des întâlnit în plantațiile de viță de vie. Acesta apare toamna, după ce se acumulează suficient zahăr în boabe.

Din cercetările efectuate de C. Sandu-Ville, Al. Lazăr şi M. Hatman între 1960-1962 a rezultat faptul că ciuperca se dezvoltă mult mai ușor în boabele de struguri cu o concentrație de zahăr între 14-22%. Peste acest procent, ciuperca nu mai formează conidiofori şi conidii, iar concentrația mare de zahăr inhibă dezvoltarea ciupercii.

Principalele simptome ale atacului se manifestă prin brunificarea pieliței, care se desprinde ușor de pulpă. Boabele afectate putrezesc și sunt acoperite cu un puf cenușiu. Ca mediu inițial de producere a focarelor de Botrytis pot servi și organele moarte din interiorul ciorchinelui: petale, stamine, boabe mănate etc.

Odată ce s-a instalat, boala se răspândește cu rapiditate, cuprinde întregul ciorchine și duce la putrezirea acestuia în întregime.

Factorii care favorizează apariția putregaiului cenușiu

Principalii factori care favorizează apariția putregaiului cenușiu sunt:

  • Temperatura - temperatura optimă pentru dezvoltarea ciupercii este cuprinsă între 22 și 24 de grade Celsius, atunci când perioada de incubație este de numai două zile.
  • Umiditatea ridicată - ciuperca se dezvoltă rapid în condiții de umiditate ridicată (80-100%). Cele mai multe pagube în cultura de struguri apar în toamnele ploioase și călduroase.

Combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie

Viticultorii integrează în fiecare sezon tratamente preventive împotriva putregaiului cenușiu, în special în perioada de după înflorit și la dezvoltarea boabelor.

Soluția BASF pentru combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie este fungicidul Cantus®. Fungicidul conține substanța activă boscalid. Tratamentul se poate aplica în unul dintre următoarele stadii:

  • sfârșit de înflorit;
  • înainte de închiderea (compactarea) ciorchinelui;
  • începutul intrării în pârgă.

Dozele recomandate sunt de 1-1,2 kg/hectar în 1.000 de litri de apă, în funcție de gradul infecției. După aplicarea tratamentului cu Cantus®, este recomandat un timp de pauză până la recoltarea strugurilor de 21 de zile.

Cantus® este un fungicid care acționează asupra patogenilor în procesul de respiraţie prin întreruperea complexului II al ciclului Krebs și are eficacitate ridicată împotriva putregaiului cenușiu. Important de menționat, fungicidul BASF nu afectează în niciun fel calitatea și aroma vinului obținut din recolta de struguri.

Mai multe informații despre modul de acțiune și de folosire poți găsi în această broșură .

Produse BASF recomandate

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus