Ce fac fermierii de fapt pentru a proteja culturile de porumb și floarea soarelui

Vezi care sunt secretele fermierilor profesioniști din Teleorman și Olt. VIDEO

Fermierii au multe secrete pentru a-și asigura cele mai mari producții. Multe dintre ele sunt aflate de-a lungul anilor de experiență, altele sunt transmise din generație în generație. Dar există și sfaturi pe care cei mai mari fermieri le împărtășesc cu plăcere altora, pentru ca toată lumea să profite de recolte mai bune și mai sănătoase.

În urmă cu ceva timp am stat de vorbă cu trei dintre cei mai mari fermieri din județele Teleorman și Olt, cu privire la metodele prin care aceștia țin agenții patogeni la distanță de culturile de floarea soarelui sau porumb. Claudiu Vezeanu reprezintă ferma VEZ Agro SRL și administrează 1.000 de hectare pe raza comunei Radomirești.

”Probleme care să merite menționate la floarea soarelui nu au fost până în acest moment, dar am folosit Frontier® Forte ca erbicid în preemergenţă. După aplicarea erbicidului a venit un val de ploi, dar acesta și-a făcut efectul scontat. L-am încercat și în anii trecuți, deja avem o imagine formată despre el, suntem foarte mulțumiți”, spune Claudiu Vezeanu. Tot Frontier® Forte a folosit și doamna Floarea Țăpurică, unul dintre cei mai experimentați fermieri din Teleorman. ”A dat rezultate bune, întrucât a format o peliculă la nivelul solului și nu au mai răsărit buruienile din grupa gramineelor”, spune aceasta.

Un alt produs folosit cu succes de fermieri este fungicidul Pictor® , care se poate aplica atât pentru rapiță, cât și pentru floarea soarelui. Lângă comuna Nicolae Bălcescu, doamna Țăpurică analizează performanțele produslui Pictor® prin prisma experienței de 50 de ani în agricultură. ”În ideea obținerii unor rezultate bune în producție, m-am hotărât în urmă cu câțiva ani să folosesc fungicidul Pictor®, întrucât îmi ține planta verde până spre recoltare și dă producții foarte bune la această cultură de floarea soarelui, fiindcă o protejează de boli, în special în acest an, când am avut precipitații din abundență. Împreună cu căldura de afară, au favorizat foarte mult înmulțirea ciupercilor și a bacteriilor. Am mai folosit Pictor® și în anii trecuți și mi-a dat rezultate foarte bune, plantele au fost sănătoase până spre recoltare, drept care am obținut producții bune”, spune doamna inginer agronom.

După ce i-a văzut efectele de vitalizare și combatere a bolilor din cultura de rapiță, Claudiu Vezeanu este hotărât și el să îl folosească și la floarea soarelui. Mai mult, are și un sfat pentru fermieri. ”Să încerce, cum am procedat si noi. Am încercat, am observat diferența și am văzut că pentru o mică diferență de cost, când se investește într-o cultură, se așteaptă un an de zile, dar chiar merită acest mic efort financiar”, spune Vezeanu.

Care este metoda optimă de a proteja porumbul

Tehnologia BASF este folosită și aproape de granița sudică a României. Adrian Niculae este administratorul fermei Nico Adi SRL, din Ciuperceni, Teleorman, cu o suprafață totală de 940 de hectare. A înființat deja cultura a doua de floarea soarelui, pe 10 hectare, dar anul acesta se concentrează mai mult pe rapiță, orz, grâu și porumb. Pentru acesta din urmă a cultivat 150 de hectare. Alegerea lui este fungicidul Opera®, de la BASF.

”Este primul an când folosesc fungicidul Opera®. În discuțiile pe care le-am avut cu alți ingineri, mi-au zis că se cunoaște diferența de producție, dar în primul rând elimină bolile din resturile vegetale. La cultura de porumb ajungem la 12-15 tone de masă vegetativă care rămâne în sol, masă care duce cu ea bolile din cultură. Așa, folosind Opera®, stopăm bolile, urmând ca cealaltă cultură să nu sufere de pe urma vreunei boli transmisă prin resturile vegetale”, spune domnul Niculae.

Tot pentru protecția culturii de porumb, fermierul folosește avantajele pachetului tehnic Rekord™, de la BASF. Pe lângă beneficiile ofertei promoționale Combo Rekord™, Niculae a obținut și rezultate ”neașteptat de bune, după ce am aplicat pe 45 de hectare pachetul de la BASF. Pe cealaltă suprafață, unde nu am aplicat Rekord™, dar am dat cu alt erbicid, rezultatele nu au fost conform așteptărilor. În cultura de porumb sunt probleme cu gramineele, avem o rezervă foarte mare de semințe în sol. Am mai folosit pachetul Rekord™ în anii anteriori, dar pe o suprafață mai mică. După experiența de anul acesta intenționez să îl folosesc pe 90% din suprafață”, s-a convins Adrian Niculae.

Mergi sus