Ce spun fermierii români despre noul fungicid Systiva® 333 FS

Ce efecte au observat la culturile de cereale după ieșirea din iarnă

Systiva® 333 FS este un fungicid inovator, care se aplică odată cu tratamentul seminței și poate asigura protecția foliară, astfel încât fermierii nu mai trebuie să își facă griji cu privire la primul tratament cu fungicid, în primăvară.

Este un concept revoluționar, creat de BASF, care permite culturii de cereale să fie protejată de agenții patogeni incă de la semănat. Pe lângă startul excelent din toamnă, respectiv primăvară, fungicidul Systiva® 333 FS oferă și alte beneficii, pe care fermierii le-au văzut deja, după folosirea produsului.

Domnul Cornel Stângă, fermier din județul Vaslui, a văzut prima dată un lot de cereale tratate cu Systiva® 333 FS la un vecin. A discutat cu reprezentantul tehnic BASF, care a prezentat avantajele produsului și s-a decis să îl achiziționeze. ”În urmă cu doi ani l-am văzut, atât eu, cât și câțiva fermieri din zonă, în cadrul unui lot demonstrativ BASF. I-am văzut efectele și, într-adevăr, au fost foarte bune”, spune domnul Stângă.

”Loturile tratate cu Systiva® erau neatinse”

Fermierii din regiunea sa se confruntă cu noi provocări, din cauza vremii imprevizibile. ”Până acum câțiva ani, la noi în zonă nici nu era nevoie de un tratament în toamnă. Dar, odată cu schimbările climatice, a devenit chiar necesar un astfel de tratament. Apoi am auzit de Systiva® 333 FS. E o idee inovatoare, nu mai auzisem de ea. Am văzut efectele, apoi am aplicat și eu. În primăvară, bolile apăruseră deja pe plantele netratate. Vorbim de cele obișnuite la cereale: pătarea reticulară, făinarea. Loturile pe care era aplicat fungicidul Systiva® 333 FS au fost neatinse”, mai spune domnul Stângă.

O impresie la fel de bună despre Systiva are și doamna Irina Cocea, administratorul CGC Agria, din Piatra Neamț. La fel, a aflat despre inovatorul Systiva® 333 FS de la reprezentanții BASF. A utilizat produsul în sezonul trecut, pe un lot demonstrativ, a fost foarte mulțumită, iar anul acesta a extins suprafața protejată de Systiva® 333 FS la 250 de hectare.

”Când plantele se dezvoltă mai bine, ar trebui să fie și sporuri de producție”

”Am observat o înfrățire mai bună și, mai ales, o mai bună dezvoltare a sistemului radicular, comparativ cu loturile netratate cu acest produs. Marea problemă ne-a făcut-o vremea de anul trecut. Nu a răsărit mai nimic în toamnă. Plantele au răsărit în primăvară. Eu am avut norocul să pot face determinări pe o solă unde plantele au răsărit în toamnă.

La momentul respectiv, diferențele nu se vedeau foarte clar, deoarece, din lipsa precipitațiilor, culturile avansau destul de greu. Însă apoi am văzut diferențe. Anul acesta nu este unul normal, este un an atipic, acum suntem în primele stadii de vegetație. În condițiile în care planta se dezvoltă mai bine, ar trebui, teoretic, să fie și un plus la producție”, spune doamna Cocea.

Fungicidul Systiva® 333 FS a fost testat în amănunțime și de dl. Dr. ing. Cornel Chețan, șeful laboratorului experimental din cadrul Stațiunii de Cercetare Turda, pe o suprafață de 310 hectare de grâu, cu rezultate foarte bune. ”Am realizat în urmă cu doi ani un lot demonstrativ, în colaborare cu BASF, pentru produsul Systiva® 333 FS. Anul acesta am iar un lot, mult mai mare”, spune dl. Chețan.

”Un astfel de produs aduce mult mai multe beneficii pe lângă protecția plantei”

”În primul rând se observă un aport de producție mai mare. În primele faze de vegetație, la cultura de grâu se observă o înrădăcinare mai profundă. Am văzut mai multe rădăcini, o culoare mai intensă a culturii, o rezistență mai bună la iernare.

Anul trecut, în toamnă, nu am avut chiar atâtea precipitații. Noi semănăm în sistem no tillage, direct în miriște, iar răsărirea a fost bunicică. Noi avem, în schimb, mari probleme cu seceta. Dar, unde avem loturile tratate cu Systiva® 333 FS, altfel arată grâul, e mult mai viguros chiar și in condițiile secetoase ale acestui an”, povestește inginerul.

Șeful laboratorului experimental de la Turda explică și motivele pentru care cultura de cereale arată mult mai bine. „Tratamentul cu Systiva® 333 FS se face la sămânță. Prin sămânță ne arată ce calități are produsul respectiv. Prima dată, noi am avut un protocol cu BASF. A fost așa: am făcut tratamentul în toamnă, iar în primăvară nu am făcut primul tratament cu fungicid. Am mers cu un singur tratament. În schimb, în partea netratată cu Systiva® 333 FS am fost nevoiți să mergem cu 2 tratamente.

E vorba și de economie aici. Pentru că un astfel de produs aduce mult mai multe beneficii decât protecția plantelor. Mie, de exemplu, tratamentul la sămânță cu Systiva® 333 FS, plus un tratament în vegetație cu Priaxor® EC mi-au adus un spor de producție de 320 de kilograme la hectar. Este mai mult decât acceptabil, comparativ cu alte soluții, unde eram nevoiți să facem 2 tratamente în vegetație.

”Când planta iese sănătoasă din iarnă ai mai multă liniște”

Ce se întâmplă, făcând tratamentul acesta cu Systiva® 333 FS, ai un cost extra la sămânță, în schimb, dacă nu aplici acest fungicid odată cu tratarea semințelor, ești nevoit să vii cu 2 tratamente în primăvară”, explică domnul Chețan.

Recomand produsul. Ce mi-a plăcut cel mai mult la Systiva® 333 FS a fost ieșirea din iarnă a plantei, ca atare. Este mai viguroasă, mai bine înrădăcinată, are altă alură. Când iese planta sănătoasă din iarnă ai mai multă liniște, nu mai suferă în primăvară, la vremea schimbătoare și neprielnică. Planta merge mai bine. În schimb, la plantele netratate, poți vedea că vârful frunzei se face maroniu, din cauza condițiilor climatice, vânt, alternanța asta, rece-cald”, mai spune Cornel Chețan.

Cum se văd practic diferențele dintre Systiva® 333 FS și loturile netratate

Teste efectuate la ferma Agrovet, pe soiul Solveig de la Caussade.

Diferențe:

  • Numărul de plante răsărite a fost cu 10% mai mare pe lotul tratat cu Systiva® 333 FS, comparativ cu lotul martor netratat
  • Media diametrului punctului de înfrățire a fost de 4,25 mm în lotul tratat cu Systiva® 333 FS, în timp ce pe lotul martor media a fost de 2,80 mm, ceea ce conferă o rezistență mai bună la iernare
  • Media numărului de frați a fost de 1,8 în lotul Systiva® 333 FS, față de 0,6 în lotul martor.

Teste efectuate la ferma Agrotur, la soiul de grâu Toborzo, de proveniență din Ungaria.

Ce s-a putut observa la lotul tratat:

  • Vigoare mai bună a plantelor, ușor de observat vizual
  • Frați dezvoltați mai bine
  • Rădăcini mult mai bine dezvoltate
  • Media numărului de frați a fost de 2,2 în lotul Systiva® 333 FS, față de 1,4 în lotul martor
  • Media diametrului punctului de înfrățire a fost de 6,2 mm în lotul tratat cu Systiva® 333 FS, în timp ce pe lotul martor media a fost de 5,08 mm.

Teste efectuate la ferma Agrotur, la soiul de grâu Litera C1, comparativ cu lot netratat grâu Litera C1.

Diferențe:

  • Media diametrului punctului de înfrățire a fost de 5,4 mm în lotul tratat cu Systiva® 333 FS, în timp ce pe lotul martor media a fost de 2,6 mm.
  • Media numărului de frați a fost de 1,8 în lotul Systiva® 333 FS, față de 0,2 frați/plantă în lotul martor.

Evaluări după aplicarea Systiva la ferma Agroind Berezei, soiul de orz de toamnă Jup Caussade.

Concluzii:

  • Vizual, diferența de vigoare a plantei este mult mai bună, în cazul tratamentului cu Systiva
  • La plantele tratate cu Systiva® 333 FS, frunzele de la bază nu sunt uscate
  • Media diametrului punctului de înfrățire la lotul Systiva® 333 FS este de 4,5 mm, comparativ cu 4,1 mm la lotul martor
  • Media numărului de frați la lotul Systiva® 333 FS este de 2,6 pe plantă, comparativ cu 2 frați pe plantă în lotul martor.

Produse BASF recomandate

Mergi sus