Ing. Vasile Iacob: ”Am testat Medax® Top, considerând-ul a fi cel mai bun, din punct de vedere al calității și raportului calitate-preț”

Vezi opinia specialiștilor despre avantajele regulatorului de creștere pentru cereale Medax® Top

Cele mai bune teste ale produselor pentru protecția plantelor sunt cele făcute de fermierii înșiși. De aceea, am stat de vorbă despre regulatorul de creștere Medax® Top cu unul dintre cei mai respectați fermieri din Moldova, ing. Vasile Iacob, managerul tehnic al fermei TCE 3 Brazi. De-a lungul carierei sale de inginer agronom, problemele cele mai mari cu care s-a confruntat la cultura de cereale au fost căderea plantelor și fuzarioza.

Domnule Iacob, cum ați prevenit căderea plantelor de cereale?

Căderea cerealelor am prevenit-o cu regulatorii de creștere. În ultimii cinci ani am folosit mai mulți regulatori de creștere, cu rezultate bune sau mai puțin bune. Anul acesta am luat pentru testare și produsul Medax® Top, considerând-ul a fi cel mai bun, atât din punct de vedere al calității, cât și din punct de vedere al raportului calitate-preț.

Ce avantaje v-a adus folosirea de regulatori de creștere la cereale?

Regulatorii de creștere îți pot permite să mergi cu densități mari, cu o fertilizare mai puternică, fără să ai probleme cu căderea cerealelor. Medax® Top, față de ceilalți regulatori de creștere, are mai multe avantaje. În primul rând are o flexibilitate mare, are două produse complementare, nu oprește creșterea rădăcinilor, se poate da de la împăiere până la apariția frunzei stindard, îngroșarea paiului se produce mult mai evident decât la ceilalți regulatori.

De ce spuneți acest lucru?

La alte produse concurente m-a nemulțumit doza recomandată. Un alt inconvenient a fost că oprește creșterea rădăcinilor. Efectul nu este chiar cel pe care să îl dorești.

Ce concluzii ați putut trage după aplicarea Medax® Top?

Planta, vă dați seama că rădăcinile sunt cele care o susțin. În afară de faptul că Medax® Top îngroașă tulpina, îngroașă pereții celulari, se scurtează internodiile și susținerea se face printr-un sistem radicular cât mai profund.

Ați văzut mereu, pe unde mergeți, lanuri întregi de cereale unde ori se face o fertilizare unilaterală, ori se merge pe o densitate foarte mare, ori nu se ține cont de niciun element tehnologic și e păcat. Aduci cultura până într-un anumit stadiu și la primul vânt care are loc, tulpina de jos este etiolată, exact la prindere și ți-a căzut tot lanul. Iar producția pe care tu scontai să o obții, de 5-6 tone la hectar, o obții nici la jumătate, mai ales că te încurcă foarte mult și la recoltare.

Substanțele active pe care le are Medax® Top nu le-am mai întâlnit și la alte produse. Dacă pe piață au apărut și alte produse, au apărut cu aceeași substanță activă, am observat că Medax® Top are două substanțe active, nu o singură substanță și cred eu că rezultatele vor fi foarte bune, în afară de faptul că și prețul este foarte bun. Dacă la anul, prin testările pe care le facem, rezultatele vor fi foarte bune, vă promit că pe întreaga suprafață voi cumpăra acest produs de la firma BASF.

Ce spun specialiștii BASF despre eficiența regulatorului de creștere Medax® Top

Ciprian Ionescu, reprezentantul tehnic BASF pentru zona de est a țării, oferă mai multe detalii despre produsul adresat culturilor de cereale.

”Medax® Top este un regulator de creștere omologat la culturile de cereale, precum: cultura de grâu, orz de toamnă, orz de primăvară, dar și la culturile de triticale și secară. Principala funcție a acestui produs este evitarea riscului căderii plantelor. Medax® Top este compus din două substanțe active, cu acțiune sistemică, ce se translocă acropetal și bazipetal.

Prima substanță activă din componența produsului BASF este mepiquat clorură, iar cea de-a doua este prohexadion calciu. Aceasta din urmă este o substanță complet nouă, care asigură stimularea foarte bună a înrădăcinării culturilor de cereale. Practic, proxehadion calciu oferă un avantaj asupra culturilor de cereale care au o creștere accelerată, regulatorul de creștere Medax® Top fiind singurul produs care asigură o eficacitate și o stopare a creșterii imediat după aplicare.

Beneficiile produsului Medax® Top aduc multiple avantaje cultivatorilor de cereale, prin evitarea riscurilor căderii. Prin complementaritatea celor două substanțe active, asigură o stopare a înălțimii tulpinii, practic obținem o încetinire a creșterii fratelui principal și o stimulare a creșterii fraților secundari, acestea ducând ca rezultat la o dezvoltare foarte bună a sistemului radicular, o îngroșare a paiului, ceea ce asigură o ancorare mult mai bună a plantei în sol și implicit o alimentare cu substanțe nutritive mult îmbunătățită.

Regulatorul de creștere Medax® Top este un produs de nouă generație. Practic asigurăm un echilibru plantei, prin stimularea sistemului radicular, principala funcție a acestui produs. Implicit, prin acest avantaj obținem o ancorare mult mai bună a plantei în sol, un acces suplimentar la substanțe nutritive și al apei din sol. Produsul Medax® Top se poate aplica încă de la începutul alungirii tulpinii, până la apariția frunzei stindard, în doză de 0,6 până la 1 litru la hectar, în funcție de stadiul de dezvoltare a culturii.

În încheiere, aș enumera doar câteva din multiplele avantaje pe care regulatorul de creștere Medax® Top le aduce cultivatorilor de cereale: ritm eficient de scădere a creșterii tulpinii principale, dezvoltarea pereților celulari al tulpinii, creșterea și stimularea sistemului radicular, creșterea absorbției nutrienților și a apei și bineînțeles un efect fiziologic îmbunătățit. Toate acestea duc la un spor de producție suplimentar pe hectar”, spune specialistul BASF.


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Produse BASF recomandate

Mergi sus