Care este secretul viticultorilor din zonele cu presiune ridicată de boli?

Interviu: Ionuț Chesnoiu explică cum reușește ferma la care lucrează să asigure sănătatea strugurilor chiar și în condiții dificile

Vremea bună și precipitațiile scăzute sunt un semn bun în ceea ce privește presiunea de boli. Însă ploile aduc cu ele și periculoșii agenți patogeni. Efectele sunt amplificate, atunci când cultura se află într-o zonă înconjurată de apă, așa cum este cazul fermei Elias Bondrea, din Cezieni, județul Olt. Colega noastră, Georgiana Bebeșelea, Responsabil Marketing Culturi Horticole în cadrul BASF Agricultural Solutions România, a stat de vorbă cu agronomul Ionuț Chesnoiu, cel care se ocupă de cultura de viță de vie. Plantația de viță pentru struguri de masă are o suprafață de 5 hectare.

Cum a fost anul agricol 2018 pentru dumneavoastră?

Ne aflăm în localitatea Cezieni, județul Olt. Deținem o suprafață de 5 hectare de viță de vie cu struguri de masă. A fost un an dificil. Nu am avut probleme în primăvară, a fost secetă. Însă ulterior a fost o perioadă ploioasă. Am putut controla infecțiile. Nu e vorba doar de precipitații, dar noi ne aflăm aici și într-o zonă înconjurată de apă. Suntem expuși tot timpul la infecții în această zonă.

Ați avut probleme din cauza presiunii ridicate de boli?

Nu am avut probleme deoarece am folosit produse foarte bune. Am utilizat anul acesta Delan® Pro , pentru a combate mana viței de vie, în doza de 3 litri la hectar și am fost foarte mulțumiți de produs. Ulterior, am folosit fungicidele Vivando® și Acrobat® 69 MZ și astfel am reușit să menținem sănătatea plantației.

Având în vedere zona problematică, ce alte măsuri luați pentru a asigura o producție bună?

Producția a fost pe măsură anul acesta. Am și vândut strugurii datorită faptului că au fost sănătoși, pentru că nu am avut probleme cu mana, cu făinarea sau cu putregaiul. Planul de tratament noi îl facem încă din luna februarie. Bine, planul inițial deoarece, ulterior, în funcție de temperaturi și precipitații, este posibil să mai fie nevoie să intervenim și cu tratamente suplimentare. Dar tot timpul, pentru zona noastră ținem cont să avem produse sistemice pentru mană și făinare.

Culturi similare

Mergi sus