Interviu: ”Septorioza a devenit un fel de cancer pentru cultura de grâu. Am început să avem mari probleme”

Cât de periculoasă este, de fapt septorioza și ce fel de fungicid și-ar dori fermierii pentru combaterea ei

Din ce în ce mai mulți fermieri se confruntă cu problema septoriozei. Ignorată, septorioza se poate propaga de la an la an, producând pierderi serioase de producție. În ciuda pericolului, mulți fermieri aleg să se concentreze pe combaterea unor boli precum făinarea. Astfel, atacul de septorioza evoluează aproape nestingherit. Iar de multe ori, combaterea acesteia este ineficientă.

Iată ce spune unul dintre fermierii cu experiență din județul Teleroman. ”Cultiv în medie 850 de hectare. În ultimii trei ani am început să avem mari probleme cu septorioza la cultura grâului. Se instalează încă din toamnă, de la răsărirea culturii. Dovadă stă lanul pe care îl vedeți. Cultura înființată acum 3 săptămâni, e de-abia răsărită și deja s-a instalat septorioza”, se plânge Ion Becheru, managerul Avosem.

Domnule Becheru, la ce vă gândiți când vedeți plantele atacate de septorioză?

La ce e mai rău posibil. La o producție mică! O producție mică și fără calitate!

Cum se manifestă septorioza grâului?

Toamna, pe frunza culturii apare o pată galbenă, care tinde să brunifice în primăvară, la pornirea în vegetație a culturii. Acest fenomen reduce suprafața verde a frunzei, dar cel mai periculos este în faza de înspicare, când are efect asupra bobului, îl șiștăvește, ceea ce duce la o greutate hectolitrică foarte mică.

De ce este periculoasă septorioza?

Dacă nu se acordă atenția necesară culturii cu aplicarea tratamentelor adecvate, septorioza este o boală foarte periculoasă, reducând drastic prooducția. Septorioza poate reduce producția cu până la 20-25%, poate chiar și mai mult! De exemplu, anul trecut am avut un soi mai tardiv, unde am avut atac de septorioză. Boala mi-a dijmuit producția cu 25%.

Ce înseamnă această pierdere, economic vorbind?

Păi, obligatoriu se reduce foarte mult profitul. O pierdere de 25%, la o producție de 6 tone/ha, cât am realizat anul trecut, înseamnă aproximativ 1 tonă și jumătate. La 60 de bani, cât a fost kilogramul de grâu, avem aproape 100 de lei pierdere pe hectar. Lăsată netratată, septorioza poate duce la probleme mult mai mari. Poate să și compromită cultura. Tratamentele se impun fără excepție la culturile semincere, asta în condițiile în care, de doi-trei ani, am sesizat atacuri masive de septorioză. Și nu numai la mine, dar și la vecini.

Ce măsuri luați, la momentul de față, pentru combaterea septoriozei

Eu, de exemplu, sunt cultivator de grâu și orz, numai pentru loturi semincere. Cultiv baze și prebaze, iar pentru mine este obligatoriu tratamentul cu fungicide. Se impune un tratament toamna, cu un fungicid pentru stoparea bolii, iar în primăvară, obligatoriu două tratamente, poate chiar și trei, în funcție de evoluția bolii.

Cum vedeți un produs eficient în combaterea septoriozei?

Aș prefera un fungicid care, pentru eliminarea trecerilor și economicitatea cheltuielilor, să aibă o perioadă cât mai lungă în care să își facă efectul. De preferat ar fi să aibă un efect atât curativ, cât și preventiv și să ajute la creșterea vitalității plantelor.

Noi, acum trebuie să încercăm tot ce e posibil pentru stoparea acestei boli, septorioza, care a devenit ca și un cancer pentru cultura de grâu în ultima perioadă. Trebuie să fim deschiși si să încercăm soluțiile inovatoare apărute pe piață pentru a stopa avansarea sau extinderea bolii.

Pentru mine, de exemplu, ca și producător de loturi semincere, sunt vitale tratamentele pentru combaterea bolii, întrucât transmiterea septoriozei se face și prin sămânță. O cultură infestată cu Septoria, automat se transmite și anul următor prin semințe.


”Află mai multe despre septorioza cerealelor”

Mergi sus