“Septorioza mi-a provocat pierderi de 80% în cultura de grâu. Acum voi lua în serios această boală”

Agronomul David Fifu a avut o pagubă aproape totală din cauza septoriozei. Ce spune fermierul despre combaterea eficientă a bolii

Presiunea de a obține producții din ce în ce mai mari, sau de a se axa pe culturile profitabile în anumiți ani îi determină pe fermieri să nu mai respecte rotația culturilor sau anumite cerințe de bază în agricultură. Totul, din necesitatea de a ține pasul cu ceilalți producători și, implicit, de a păstra profitabilitatea fermei.

Din păcate, agenții patogeni țin mereu pasul cu tehnologia și, uneori chiar și cele mai eficiente tratamente încep să aibă efecte reduse odată cu trecerea anilor. De aceea sunt atât de necesare cercetarea constantă și inovația în domeniul produselor pentru protecția plantelor. David Fifu, inginer agronom în cadrul fermei Azochim, știe prea bine cât de devastatoare pot fi efectele septoriozei cerealelor.

Am avut o solă unde am semănat grâu după grâu. Nu am respectat rotația culturii și am constatat încă din primăvară că apar probleme legate de bolile grâului. Mai ales că primăvara a fost ploioasă, iar asta a favorizat instalarea septoriozei. Concret, după recoltare au rămas paie pentru că noi nici nu am pregătit temeinic terenul. Având o semănătoare cu pregătire, am considerat că e suficient. Am băgat direct semănătoarea, dar septorioza a rămas în paie și s-a transmis plantelor din următorul an”, spune David Fifu.

Consecințele au fost dezastroase, își amintește agronomul: ”pierderile au fost undeva la 80%, deci paguba a fost aproape totală. Vă dați seama, mi-a fost învățătură de minte. Pe viitor, voi lua foarte în serios septorioza grâului. Am văzut pe pielea mea cât de gravă poate fi situația. Anul acesta voi aplica trei tratamente la grâu în primăvară și voi respecta cu strictețe rotația culturii”, spune acesta.

Pentru orice fermier, trei tratamente cu fungicid implică costuri suplimentare. De aceea, mulți ar prefera un produs mai eficace, care să asigure o mai bună protecție împotriva septoriozei. David Fifu știe exact ce și-ar dori de la un astfel de produs: ”În primul rând, eu privesc factorul economic. În al doilea rând, aș vrea să fie foarte eficace.

Cred că produsul ideal împotriva septoriozei ar trebui să fie accesibil pe piață, rentabil pentru mine, să mi-l pot permite, să poată combate boala și să îmi poată asigura toată această protecție pe o perioadă lungă, ca să nu mai fim nevoiți să aplicăm atâtea tratamente”, spune fermierul.

Mergi sus