Systiva® 333 FS: Alegerea fermierilor care vor să scape de grija primului tratament la cereale

VIDEO: Ce avantaje le-a adus Systiva® celor care au încercat fungicidul inovator de la BASF

Systiva® 333 FS este un fungicid așa cum nu s-a mai văzut. Inovația sa stă atât în modul de aplicare, cât și în numeroasele sale beneficii. Produsul, creat de BASF, se aplică odată cu tratamentul semințelor de cereale și îi poate scăpa pe fermieri de grija primului tratament, din primăvară, deoarece oferă protecție foliară până la momentul tratamentului doi.

Câțiva dintre fermierii de top din România, care au testat Systiva® 333 FS, au decis să-și împărtășească experiențele. Iată ce spun:

Cornel Chețan: ”Systiva îmi duce cultura din toamnă, sănătoasă, până în primăvară”

Domnul Chețan este obișnuit să utilizeze produsele noi și performante, atât pentru testare și cercetare, cât și pentru protecția loturilor din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda, jud. Cluj. ”În sezonul 2017 – 2018 am tratat o suprafață de 9 hectare.

Sămânța a fost tratată atât cu substanțele standard pe care le folosim, cât și fungicidul Systiva, deoarece noi nu semănăm niciun bob de grâu fără a fi tratat cu fungicid. Fiind și o stațiune de cercetare și, mai ales că, în urmă cu câțiva ani am trecut la lucrări conservative ale solului, fără arătură, fără discuit, normal că procentul de agenți patogeni este mai ridicat. Și atunci nu există bob de grâu pe care să nu-l tratăm în toamnă cu produse de calitate.

Discutând cu reprezentanții BASF, mi-au prezentat produsul Systiva, ce potențial are acest fungicid și am spus să încercăm, pe o suprafață de 9 hectare. Pentru mine, acest fungicid reprezintă un avantaj, deoarece îmi duce cultura din toamnă, sănătoasă, până în primăvară, fără stres, fără probleme.

Am observat, chiar din toamnă, că lotul tratat cu Systiva a arătat mult mai bine față de lotul netratat. Smulgând câteva plante de grâu am văzut că înrădăcinarea este mai profundă, mai mare. Rădăcinile sunt mai adânci. Planta mie mi s-a părut mult mai sănătoasă față de martorul netratat.

În primăvară, în T1, tratamentul unde facem și combaterea buruienilor, nu a fost nevoie să intru cu un fungicid pentru combaterea bolilor în lotul tratat cu Systiva. Am scutit un tratament cu fungicid la lotul respectiv.

Efectul benefic al acestui produs mi-a arătat mie o plantă mai viguroasă, cu o înrădăcinare mai profundă. Datorită condițiilor climatice pe care le-am avut în iarnă, în special lipsa de apă, am putut observa și o bună rezistență la secetă a culturii respective.”

Aurel Placinschi: ”Beneficiile și calitatea Systiva vor face ca acest produs să fie din ce în ce mai folosit”

În Moldova, la SC Agricola 96 SA, domnul Aurel Placinschi a extins suprafața plantată cu semințe tratate cu Systiva® 333 FS la câteva sute de hectare, după ce a fost foarte plăcut surprins de performanțele produsului și de beneficiile aduse culturii de cereale. ”La tratament sămânță am încercat în ultimul an și produsul Systiva, un fungicid nou, revoluționar, credem noi, care dă posibilitatea fermierului să-și eșaloneze mult mai ușor lucrările din primăvară.

Pot fi sezoane în care este greu să te împarți primăvara între tratamentele aplicate pe terenul arabil pentru erbicidări, sau tratamente pe diverse alte culturi și atunci, faptul că produsul Systiva ne dă posibilitatea de a împinge tratamentul cu fungicid în partea a doua de vegetație este foarte bun pentru noi.

În același timp, faptul că plantele pleacă sănătoase de la bun început și nu au acest stres dat de boli, este un lucru care poate duce la sporuri importante de producție. Noi am început să folosim Systiva de anul trecut. Anul acesta am extins tratamentul pe o suprafață mult mai mare, având în vedere rezultatele pozitive pe care le-am constatat. În anul precedent am avut cultivate doar câteva zeci de hectare cu semințe tratate cu Systiva. În acest an am extins suprafața la câteva sute de hectare tratate cu acest produs. Noi ne confruntăm mult cu făinarea la cultura de grâu, simptome pe care nu le-am avut în zonele în care sămânța a fost tratată cu acest produs. Anul acesta, unde am avut suprafața tratată cu Systiva, am făcut un singur tratament, deoarece al doilea nu a mai fost necesar, plantele nu ne-au cerut să facem încă un tratament mai devreme. A fost un tratament făcut mai târziu, iar producția a fost pe măsură. A fost o situație bună. Reduce, în mod cert, nevoia a încă un tratament.

Consider că Systiva este un produs care, în mod sigur, duce primul tratament aplicat culturii în timp destul de mult pentru ca fermierul să-și poată face celelalte lucrări la timp. Deci, în funcție de fiecare an, când presiunea bolilor poate fi mai mare sau mai mică, acest interval poate diferi. Cred că tratamentul poate fi amânat destul de mult în primăvară, dacă nu sunt presiuni mari, sau poate fi și o situație în care se poate amâna 2-3 săptămâni, ceea ce deja înseamnă foarte mult atunci când presiunea bolilor este mare.

Se știe că orice cultură care merge bine în vegetație acumulează, iar producția este, poate și cu 5-10 procente mai mare decât acea cultură care are frunze pierdute din cauza bolilor, diverse afecțiuni care împiedică circulația, transferul nutrienților în plantă sau alte probleme care afectează producția. Faptul că plantele au fost sănătoase pe o perioadă cât mai lungă de vegetație a făcut ca și sporul de producție să fie destul de însemnat.

În cazul nostru, în acest an, a fost undeva între 8-10% ca spor de producție obținut în urma aplicării tratamentului cu Systiva. La aceasta se adaugă și lipsa nevoii unui tratament suplimentar cu un alt produs fungicid, care costă destul de mult.

Cred că, cu cât ar înțelege mai mulți fermieri că produsul este de calitate și aduce sporuri semnificative de producție, cu atât mai bine ar fi pentru toți agricultorii pentru că, dacă produsul se consumă în cantitate mai mare, ajunge să fie mai bine folosit, prețurile vor fi mai rezonabile, ceea ce este un lucru bun pentru toată lumea. Eu sunt de părere că rezultatele pe care le vom vedea în anul 2019 și calitatea sa vor face ca acest fungicid să devină din ce în ce mai folosit.”

Marian Coneac: Systiva este un produs inovativ, a cărui utilitate poate fi probată chiar de la început

În celălalt capăt al țării, la ferma Promat, din Satu Mare, Marian Coneac a utilizat Systiva pentru a scăpa de grija făinării la grâu, într-o zonă dificilă. ”Am folosit Systiva la grâu pentru sămânță, într-o zonă în care am avut o presiune extraordinar de mare de infecție cu făinare. Este o zonă cu un microclimat foarte favorabil acestei boli care se instalează rapid în primăvară. Din punct de vedere al utilizării acestei substanțe și a celorlalte măsuri, putem spune că am ajuns într-o zonă de eficiență agronomică absolut detașată față de tot istoricul pe care-l avem. Substanța activă din acest produs comercial, numit Systiva, este o substanță chiar inovativă, în sensul că utilitatea acesteia poate fi probată încă din stadiul de tratament sămânță.”

Produse BASF recomandate

Mergi sus