Povești cu vinuri românești 2019: s-au decis toate vinurile finaliste

Ultima etapă regională și-a aflat câștigătorii la Mediaș. Urmează marea finală națională.

Concursul ”Povești cu vinuri românești 2019”, organizat de BASF, cu sprijinul ADAR, și-a aflat toate vinurile finaliste. Nu mai puțin de 36 dintre cele mai apreciate vinuri, provenite din toate regiunile țării, se vor lupta în marea finală națională pentru marile premii, în valoare de 18.000 de euro. După cele patru etape regionale putem trage linie, pentru a aprecia așa cum se cuvine spectacolul și eforturile viticultorilor și oenologilor mici și mijlocii din întreaga țară. Vinurile lor merită aplauze la scenă deschisă.

Odată încheiată faza regională a concursului ”Povești cu vinuri românești”, urmează să găsim adevărații regizori ai unei viticulturi de calitate în marea finală națională. ”Producătorii își doresc cu încrâncenare să ajungă la faza națională. Probele care sunt înscrise an de an dau valoare acestui concurs. Noi, echipa implicată în aceste evenimente, susținem producătorii de vin și ne dorim să creștem calitatea pieței vinurilor din România”, a declarat Robert Băicoianu, directorul de vânzări horticole din cadrul BASF Agricultural Solutions Romania și totodată inițiatorul concursului.

Nu mai puțin de 100 de vinuri au primit aplauze la scenă deschisă la Mediaș

Ultima etapă regională, a fost dedicată viticultorilor din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș. Evenimentul, desfășurat la Mediaș, a adus în fața juriului format din experții Asociației Degustătorilor Autorizați din România 100 de probe de vin. A fost o sarcină extrem de dificilă pentru comisia de jurizare, condusă de domnul Dorin Popa, deoarece calitatea majorității vinurilor înscrise a fost cu mult peste medie, iar diferențele de punctaj au fost de ordinul sutimilor.

Un vin bun se obține din vie. Pentru a obține o recoltă sănătoasă avem nevoie de o vegetație sănătoasă și mai ales de struguri sănătoși. Iar acest lucru se obține folosind produse de top BASF. Informațiile oferite de echipa BASF în prezentările care au precedat galele de premiere vor constitui o bază solidă de pornire în întocmirea planurilor pentru viticultori. Totodată, merită menționat faptul că pachetele tehnologice cu care BASF vine în 2019 în sprijinul viticultorilor au prezentat un interes crescut.

Trei crame s-au bucurat în mod deosebit de aprecierea juriului ADAR

Comisia de jurizare ADAR, din care au mai făcut parte doamna Aurelia Aldea, precum și domnii Sorin Macoviciuc, Florin Aldea, Ion Danielescu și Jozsef Seprodi a desemnat câte trei vinuri finaliste pentru categoriile de vin roșu, alb și roze. Marii câștigători ai zilei au fost Crama La Salina, Aramic Forest și domnul Dan Corbuț, fiecare având desemnate câte două probe de vin pentru marea finală.

Crama La Salina a câștigat categoria vinurilor albe, cu un Chardonnay sec, din 2017. Pe locul doi s-au clasat cei de la Vinifera Eco Zen, tot cu un Chardonnay sec, dar din 2018. Ultimul loc pe podiumul vinurilor albe a fost ocupat de un Sauvignon Blanc, sec, produs în 2018 de Valea Ascunsă.

Deosebit de apreciate de juriu, la categoria vinurilor rose, au fost probele de Pinot Noir din 2018, care au ocupat primele două poziții. Vinurile au fost produse de Crama La Salina, respectiv Aramic Forest. Pe locul trei s-a clasat un cupaj de Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot, sec, produs în 2018 de dl. Dan Corbuț.

În schimb, cupajele au fost la înălțime la categoria vinuri roșii. Juriul ADAR a acordat cea mai mare notă pentru cupajul Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, sec, din 2017, produs de dl. Corbuț. Crama Aramic Forest a ocupat locul doi cu un cupaj din Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră, sec, produs în 2017. Ultimul bilet spre marea finală a fost adjudecat de Crama Anca (Agro Vitis Vinifera) cu o Fetească Neagră, din 2017.

Cele 36 de vinuri finaliste se vor lupta la Sinaia pentru premii în valoare totală de 18.000 de euro

Acestea se vor alătura vinurilor selectate în etapele dedicate viticultorilor din Moldova, Muntenia – Dobrogea și Oltenia . În total, 36 de vinuri vor fi evaluate în marea finală națională a Concursului „Povești cu vinuri românești 2019”, care va avea loc la Sinaia. Premiile sunt pe măsura eforturilor acestor adevărați regizori ai viei și vinului românesc – pachete de promovare sau utilaje de aplicare a tratamentelor la vița de vie, în valoare totală de aproape 18.000 de euro.

Este o bucurie și o mare mulțumire să vedem interesul viticultorilor pentru a produce struguri de cea mai bună calitate. În acest mod, cu efort, profesionalism, dăruire și tehnologii profesioniste de protecție a plantelor, aceștia asigură producții de calitate în fiecare an. Vinurile astfel obținute sunt dovada vie a implicării lor”, este de părere Georgiana Bebeșelea, marketing crop manager pentru culturi horticole, în cadrul diviziei BASF Agricultural Solutions Romania.

Le mulțumim pe această cale tuturor participanților și celor implicați în organizarea etapelor regionale ale concursului BASF ” Povești cu vinuri românești ” și ne luăm angajamentul de a continua efortul de susținere și promovare a micilor viticultori din România.

Echipa BASF

Culturi similare

Mergi sus