De ce este important să aplici regulatori de creștere la cultura de cereale

Vezi cum poți evita pierderile de recoltă cauzate de căderea plantelor

Fermierii care cultivă suprafețe mari de cereale se pot confrunta deseori cu pierderi de producție cauzate de căderea plantelor. Fenomenul apare în special datorită taliei înalte a plantelor. În conditii de umiditate excesivă și sub acțiunea vântului, acestea nu mai au suficientă stabilitate. Pentru limitarea căderii plantelor, fermierii din vestul Europei folosesc de mai mulți ani regulatori de creștere pentru cereale. În România însă, această tehnologie este puțin cunoscută.

Există trei mari factori ce influențează riscul de cădere a plantelor: tipul soiului cultivat, rezistența la cădere a acestuia și înălțimea tulpinii. Mai simplu spus, potențialul de producție este oarecum direct proporțional cu creșterea riscului ca planta să cadă, sub greutatea propriului spic. Acesta acționează ca o pârghie, supunând rădăcina unor forțe crescute atunci când umiditatea crește și fermitatea solului scade din cauza nivelului crescut de apă. În cazul unui sol cu umiditate mare și în lipsa unui sistem radicular puternic, planta nu se va mai putea ancora corespunzător și riscul de cădere de la nivelul rădăcinii crește. De altfel, cea mai comună formă de cădere a cerealelor este cea de la nivelul rădăcinii.


Căderea plantelor de cereale are un impact semnificativ asupra recoltei. Pierderile pot ajunge chiar și la 40% din totalul producției, concomitent cu creșterea costurilor de recoltare cu până la 50%. La acestea, se adaugă costuri mărite pentru uscarea boabelor de grâu. Nu sunt singurele dezavantaje însă. Plantele căzute contribuie atât la creșterea masei vegetale, cât și la răspândirea bolilor și a samulastrei. Pentru a contracara creșterea costurilor și pierderile de recoltă produse de căderea plantelor, specialiștii BASF au venit pe piata cu un nou regulator de creștere pentru cereale , Medax Top.

Eliminarea riscului de cădere a plantelor de cereale depinde de:

  • Reducerea lungimii tulpinii
  • Creșterea diametrului tulpinii și întărirea pereților celulari ai acesteia
  • Îmbunătățirea arhitecturii tulpinii
  • Îmbunătățirea sistemului radicular

Conform datelor FAOSTAT, creșterea producției de grâu nu ar fi fost posibilă în ritmul actual fără introducerea în anii ’80 a regulatorilor de creștere pentru cereale, îmbunătățirea hibrizilor, a metodelor de fertilizare și a celor de protecție a plantelor. De altfel, un exemplu grăitor în această privință îl constituie evoluția culturilor de grâu din Suedia, după 1989, an în care țara respectivă a restricționat total folosirea acestor produse. Comparativ cu Germania, țară unde folosirea regulatorilor de creștere a rămas permisă, producția suedeză de cereale a scăzut cu peste 19%.

Spre deosebire de alte produse, regulatorul de creștere pentru cereale Medax® Top are efect și asupra rădăcinii, stimulând creșterea în lungime a acesteia, precum și creșterea perișorilor absorbanți.


Cum gestionați dezvoltarea optimă a recoltei


Fermierii au la dispoziție trei metode pentru a gestiona dezvoltarea în condiții optime a plantelor de grâu sau orz: reglarea cantității de îngrășământ, precum și alegerea momentului de aplicare, efectuarea tratamentelor de protecție a plantelor și folosirea regulatorilor de creștere.


Fertilizatorii pe bază de azot au cea mai mare influență asupra dezvoltării culturii. De aceea, este importată măsurarea cantității de azot din sol, spre finalul iernii și calcularea necesarului de îngrășământ pentru atingerea potențialului dorit. Pentru culturile cu mai mult de 1.000 de frați/m2, de exemplu, întârzierea momentului aplicării fertilizatorului va reduce ritmul de creștere a recoltei.


În ceea ce privește tratamentele, aplicarea unui fungicid ca prim tratament (T0) poate asigura reducerea gradului de presiune dar vă va permite și un timp de răgaz, pentru ca aplicarea tratamentului T1 să se facă exact la momentul potrivit, fără să fiți nevoiți să îl devansați din cauza atacurilor de agenți patogeni.


În cazul culturilor cu peste 1.000 de frați pe metrul pătrat, aceștia vor fi mai slab dezvoltați și totodată mai lungi, punând o presiune mai mare asupra sistemului radicular. În această situație, e necesar să aplicați regulatori de creștere pentru a reduce ritmul de creștere și a preveni dezrădăcinarea.


Obiectivele aplicării regulatorilor de creștere odată cu aplicarea fungicidelor:

  • T0 (înainte de BBCH 30)
    • Creșterea viabilității fraților
    • Dezvoltarea sistemului radicular
  • T1 (BBCH 31-32)
    • Dezvoltarea sistemului radicular
    • Scurtarea și îngroșarea internodiilor, reducerea lungimii tijei
    • Reducerea riscului de cădere a plantei
  • T2 (BBCH 37-39)
    • Scurtarea internodiilor superioare, reducerea efectului de levier
    • Reducerea riscului de dezrădăcinare


Medax® Top este singurul regulator de creștere de pe piața din România care, pe lângă reducerea riscului de cădere a cerealelor, consolidează sistemul radicular, astfel încât plantele devin mult mai stabile.

Tehnologia XR (Xemium® + Revysol®)

Soluția BASF pentru protecția completă împotriva agenților patogeni pe întreaga perioadă de vegetație a cerealelor.

Descoperă tehnologia XR

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus