BASF Divizia Agro
Adaptat la nevoile Dvs::
 
 
 
On
Off

Podgoria Cotnari

Situată în localitatea cu același nume, în județul Iași, într-o regiune preponderent deluroasă, podgoria Cotnari face parte din regiunea viticola a Podișului Moldovei.

Primele mențiuni istorice ale podgoriei de la Cotnari datează din secolul al XVIII-lea, dar descoperirile arheologice dovedesc practicarea viticulturii în această zonă încă din perioada geto-dacică și apoi, cea romană.

Relatările, însă, încep din timpul domnitorilor Petru al II-lea, Ștefan cel Mare și Despot Vodă. Calitatea vinurilor este consemnată de premiile obținute de vinul de Cotnari începând cu secolul al XIX-lea, Europa atestându-i negreșit valoarea la concursuri internaționale.

În ciuda filoxeriei ce a afectat întreaga Europă, vinul din această podgorie și-a menținut statutul valoros și a continuat să fie apreciat și în perioada interbelică, după ce s-au replantat soiuri autohtone.

Singularitatea Cotnariului vine și din clima, întâlnind aici vânturile de tip fohn, ce dau încălzire atmosferică, iar depresiunile care înconjoară podgoria sunt un scut de protecție. Sunt motive datorită cărora aici primăverile se instalează devreme, iar toamna este destul de călduroasă.

Principalele soiurile cultivate aici sunt Grasă de Cotnari, Busuioacă de Moldova, Fetească Albă, Frâncușa. Din amestecul echilibrat al acestor soiuri se obține renumitul vin de Cotnari.

Căutare avansată

Selectaţi criterii pentru a obține informații despre produs detaliate.

Utilizaţi cu precauţie produsele fitosanitare. Citiţi întotdeauna eticheta şi informaţiile despre produs înainte de utilizare. Atenţie la simbolurile şi indicaţiile de pericol.