BASF Divizia Agro
Adaptat la nevoile Dvs::
 
 
 
On
Off

ADAR la Murfatlar

De câte ori soarele s-a ridicat din mare și a apus peste viile de la Murfatlar în acești șapte ani care s-au scurs de la ultima reuniune a membrilor ADAR pe tărâmuri dobrogene?


O întrebare la care nu doresc să răspund neapărat matematic, însă timpul a adus o față nouă acestei zone viticole a României.


Și ne-am convins pe deplin de aceasta din prima zi a ședinței ADAR când am vizitat trei producători de vin.

Prima zi

Am pornit de la o afacere a familiei Ion Vlădoi din localitatea Siminoc, a urmat o bijuterie viti-vinicolă aparținând domnului Vasile Frâncu de la Adamclisi și am încheiat cu ceea ce reprezintă cel mai mare producător de struguri și vin din România – Cramele Murfatlar.

Tot în prima zi

Am ascultat povestea de succes a unor vinuri ce s-au născut din 8 ha de viță de vie, am contemplat cele 130 de hectare cultivate în sistem ecologic de la Vifrana și ne-am imaginat unde încep și unde se sfârșesc cele 2.600 hectare de viță de vie pe rod ale Murfatlarului.

Ce au toate acestea în comun?

Dragostea celor ce iubesc via și vinul, tradiția și noul în domeniul viti-vinicol, bucuria de a se număra printre cei care primesc lauda și mulțumirea celor ce apreciază rezultatul muncii lor.

Ce au realizat în acești ultimi ani?

Crama Siminoc produce primul vin DOC, Vifrana investește circa 5 milioane de euro în linia tehnologică de vinificație iar Murfatlar replantează 900 hectare cu viță de vie, investește în cramă circa 10 milioane de euro și ia decizia de a promova soiuri românești: Cramposie, Fetească albă, Fetească regală, Băbească.

Înapoi la istorie

Vizita în Podgoria Murfatlar a fost prilej de întâlnire cu istoria bătăliilor dintre daci și romani prin vizita monumentului de la Adamclisi, dar și de evocare a celui ce a fost profesorul Viorel Stoian. A fost un moment de trăire și emoție profundă atunci când o parte dintre colegii noștri au avut puterea și curajul de a aminti despre cel care a ținut aprins spiritul ADAR cu atâta dragoste și profesionalism.

Unde ne-a aflat seara?

Seara ne-a aflat tot în zona Murfatlarului în sunet de vioară și arcuș, cu convingerea că va urma o zi în care vinurile dobrogene vor aduce în prim plan savoarea viilor ce respiră aerul mării de peste 2.000 de ani.

A doua zi

A început această a doua zi cu câteva inspirate prezentări ale firmelor Comagrimpex B&B și Elton, după care președintele ADAR, profesorul Dan Boboc a adus îin discuție principalele evenimente la care asociația a fost reprezentată de la ultima întâlnire, a mulțumit lui Cosmin Popescu pentru felul în care a organizat această ședință, l-a felicitat pentru realizările din ultima perioadă și a anunțat data și locul următoarei ședințe ADAR: Cluj, 15-18 August 2013.

Apoi,

A urmat degustarea unui număr de 45 vinuri dobrogene, probe din cele mai diverse zone, de la terasele Ostrovului, până la dealurile Măcinului, atât din domeniul producției comerciale, cât și din cel al cercetării oenologice.

Ce a fost de apreciat?

De apreciat au fost vinurile obținute din soiuri ce poartă pregnant tipicitatea locului din care provin: Aligoté din arealul Sarica-Niculițel-Măcin, cu nota sa puternic minerală sau Pinot Gris-ul (cu siguranță, despre acest vin domnul profesor Stoian ar fi spus: “cine nu recunoaște acest Pinot gris nu are ce căuta în ADAR”.) și Chardonnay-ul din arealul Murfatlar.

Ce ne-a impresionat?

A impresionat tot ceea ce poartă marca Crama atelier M1 de la Murfatlar, vinuri premium, atent selecționate, pentru care se utilizează o linie de vinificație specializată și pentru care s-au achiziționat 200 baric-uri numai din lemn românesc, precum și un cupaj din patru soiuri de la Alcovin Măcin, sub marca Renatus.

Noile rosé-urile obținute

Rosé-urile, obținute din Merlot, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon sau cupajele ce au la bază aceste soiuri au fost în marea lor majoritate plăcute, lejere, cu aciditate ce le conferă prospețime și vioiciune, cu arome specifice soiurilor din care provin. Cramele Murfatlar au prezentat în premieră “Lacrima lui Ovidiu-rosé“, un vin special cu 15% vol. alcool și 120 g/l zahăr.

Vinurile roșii

La categoria vinuri roșii Cabernet-ul Sauvignon capătă valențe organo-leptice interesante (a se vedea gama Sympozion de la Vifrana, sau cel de la Viticola Sarica- Niculițel). Tot în această zonă doresc să amintesc de soiul Băbească neagră, prezentat într-o “ediție de colecție” de către Cramele Murfatlar, precum și vinul obținut din acest soi de firma Lasapatas, din localitatea Sumova, Tulcea.

Și în final,

A fost un nou prilej de a schimba impresii, de a cunoaște tendințe și orientări ale producătorilor, de a asculta puncte de vedere atât din partea celor mai avizați dintre membrii ADAR, cât și a celor mai tineri ce doresc să se exprime în această direcție.


Ne-am bucurat nespus în aceste zile de Dobrogea viticolă și de realizările celor care și-au legat destinul de podgoriile din această parte de Românie, motiv de a mulțumi lui Cosmin Popescu și întregii echipe cu care a colaborat.

Căutare avansată

Selectaţi criterii pentru a obține informații despre produs detaliate.

 

Utilizaţi cu precauţie produsele fitosanitare. Citiţi întotdeauna eticheta şi informaţiile despre produs înainte de utilizare. Atenţie la simbolurile şi indicaţiile de pericol.