BASF Divizia Agro
Adaptat la nevoile Dvs::
 
 
 
On
Off
Adăugați-vă culturile dorite
On
Off
  • Cartofi
  • Cereale păioase
  • Culturi oleaginoase
  • Hamei
  • Legume
  • Leguminoase
  • Leguminoase pentru boabe
  • Orez
  • Plante aromatice
  • Plante furajere
  • Pomi fructiferi
  • Pomi și arbuști ornamentali
  • Porumb
  • Rapiță / canola
  • Sfeclă
  • Soia
  • Tutun
  • Viță de vie
  • Amidon de cartofi
  • Cartof
  • Cartofi (de însămânțare)
  • Cartofi de consum
  • Cereale
  • Grâu
  • Grâu dur
  • Mei
  • Orz
  • Ovăz
  • Secară
  • Triticale
  • Floarea Soarelui
  • In / Semințe de in
  • Lubiț (camelină)
  • Mac
  • Muștar
  • Varză de mare
  • Hamei
  • Bulb
  • Ciuperci
  • Cucurbitacee
  • Legume cu fruct
  • Legume cu frunze
  • Plante cu tulpini
  • Rizom & Tuberculi
  • Varză
  • Fasole păstaie cu boabe mari
  • Lucernă
  • Lupin
  • Mazăre pentru boabe
  • Ornithopus sativus
  • Semințe de leguminoase
  • Sparcetă
  • Sulfină
  • Trifoi
  • Fasole
  • Linte
  • Mazăre
  • Mazăre furajeră
  • Orez Clearfield
  • Orez Provisia
  • Orez convențional
  • Condimente
  • Plante aromatice cu frunze
  • Plante aromatice și de infuzie
  • Amestecuri de leguminoase cu graminee
  • Coada vulpii
  • Festuca (păiuș)
  • Golomăț
  • Iarba Ovăz Înalt
  • Iarbă bent
  • Lolium sp.
  • Ovăz Trisetum
  • Paie de secară
  • Poa pratensis
  • Schinduf (fân grecesc)
  • Sorg
  • Timoftică
  • Arbuști fructiferi
  • Bananier
  • Citrice
  • Fructe tropicale
  • Livezi
  • Semințoase
  • Sâmburoase
  • Brad
  • Conifere
  • Foioase
  • Larisă
  • Molid
  • Pepinieră pentru copaci și arbuști
  • Pin
  • Stejar
  • Caracteristica semințelor de porumb adăugată
  • Porumb boabe
  • Porumb dulce
  • Porumb pentru siloz
  • Rapiță Clearfield
  • Rapiță convențională
  • Sfecle furajere
  • Sfeclă de zahăr
  • Soia
  • Răsadniță de tutun
  • Tutun
  • Pepinieră de viță de vie
  • Struguri de masă
  • Struguri de vin
  • Struguri pentru stafide

Boli și dăunători

Mana viței de vie
(Plasmopara viticola)

Pe partea superioară a frunzelor apar la început pete gălbui. Ulterior, în dreptul acestor pete, pe partea inferioară a frunzelor, apare o pulbere albicioasă, rezultată din fructificațiile ciupercii. În final, zona afectată din frunză se usucă (necrozează). Pe ciorchini atacul este extrem de dăunător, mai ales atunci când are loc în stadiile tinere. Dacă atacul apare în perioada înfloritului, ciorchinii se acoperă cu un puf alb, iar florile se brunifică și apoi se usucă în totalitate. După ce boabele s-au format, atacul de mană poartă denumirea de Rot-Gris (când boabele sunt mici, se brunifică și apoi se acoperă cu puful alb caracteristic) sau Rot-Brun (când atacul are loc pe boabe mai dezvoltate care devin brune, zbârcite și nu se mai acoperă cu fructificațiile ciupercii).

Toamna pe frunzele atacate –cu pete mozaicate, se formează oosporii. Primăvara oosporul germinează, dând naștere la zoosporange (macroconidie) care, la rândul lui, conține 10-20 zoospori cu flageli ce pot realiza infecția primară; aceștia sunt atrași de stomate, iși pierd cilii și emit un filament de germinație care pătrunde în spațiile intercelulare. Perioada de incubație (infecție-sporulare) este în medie de 7 zile (4 zile, până la 18 zile) în funcție de temperatură și umiditate. După manifestarea simptomelor și apariția fructificațiilor se formează microconidile, care conțin zoospori ce realizează, în cazul unor condiții favorabile, infecții secundare.

automatically imported by astanca (Alina Stanca) at Tue Apr 19 11:08:36 EEST 2011

Făinarea viței de vie (Uncinula necator)

Făinarea viței de vie determină simptome caracteristice: pulbere albă care acoperă organele atacate. Atacul cel mai periculos este pe tinerele boabe aflate în creștere, care pot fi acoperite în totalitate de pulberea albicioasă. În faza mai avansată de atac boabele crapă, fiind distruse complet.

Ciuperca iernează sub formă de miceliu de iarnă în muguri. Primavara, imediat ce condițiile au devenit favorabile, miceliul crește odată cu pornirea în vegetație dând naștere stadiului conidial. Răspândirea în cursul vegetației se realizează prin conidii. Prin infectarea lăstarilor are loc pătrunderea ciupercii în ochii de iarna și acest miceliu rămâne acolo până în primăvara următoare

automatically imported by astanca (Alina Stanca) at Tue Apr 19 11:08:34 EEST 2011

Putregaiul cenușiu al viței de vie

Putregaiul cenușiu al viței de vie atacă frunzele, infloreșcențele, lăstarii și strugurii. Cele mai mari pagube sunt produse pe boabele mature, chiar înainte de recoltare. Boabele atacate se brunifică și se acoperă cu fructificațiile ciupercii, care sunt de culoare cenușie.

Ciuperca polifagă. Iernează sub formă de miceliu, scleroti. Când condițiile devin favorabile ciupercii, sclerotii dezvoltă forma conidiană, care produce infecții. Ca mediu inițial de producere a focarelor de Botrytis pot servi și organele moarte din interiorul ciorchinelui: petale, stamine, boabe mănate etc.

automatically imported by astanca (Alina Stanca) at Tue Apr 19 11:08:33 EEST 2011

Molia viței de vie

În funcție de momentul atacului, larvele moliei strugurilor rod infloreșcențele, ciorchinele și tinerele boabe sau fac galerii în boabele mai dezvoltate sau în pârgă.

În partea de sud a țării, unde produce și cele mai mari pagube, molia strugurilor are 3 generații pe an. Iernează în stadiul de crisalidă în crăpăturile scoarței sau în sol. Primăvara adulții (fluturii) generației hibernante depun ouale din care, după o perioadă de incubație de 6-8 zile, apar larvele. Perioada larvară durează 25-30 de zile, în funcție de temperatură. Perioada de nimfă durează 10-13 zile. Adulții generației întâi apar la început de iunie. Aceștia depun ouăle generației a II-a, care se dezvoltă până la începutul lunii august, când apar adulții, care depun ouăle generației a III-a pe boabele de struguri. La încheierea stadiului larvar, larvele se retrag la locurile de iernare unde se transformă în crisalidă. În zona de sud, generațiile sucesive se întrepătrund ceea ce face și mai dificilă combaterea dăunătorului.

automatically imported by astanca (Alina Stanca) at Tue Apr 19 11:08:30 EEST 2011

Acarianul roșu

Acarianul roșu comun înțeapă și consumă sucul celular al frunzelor sau al altor organe vegetative tinere ale viței de vie. În stadiul avansat de atac, frunzele se deformează și devin de culoare gălbuie sau roșiatică.

Iernează sub stadiul de adult sub scoarța butucilor, sub frunze. Primavara adulții migrează pe plante spontane unde desfășoară primul ciclu biologic. Revine pe vie puțin înainte de înflorit. Evoluția unei generații durează 15-30 zile. Acarianul prezintă 6-10 generații/an.

automatically imported by astanca (Alina Stanca) at Tue Apr 19 11:08:30 EEST 2011

Escorioza

Escorioza este una dintre principalele boli ale lemnului. Poate duce la pieirea prematură a butucilor. Poate ataca frunzele, ciorchinii și boabele, dar atacul tipic este pe lăstari şi poate duce la moartea mugurilor bazali şi la fragilitatea coardelor, care se pot rupe uşor. Primăvara, lăstarii atacaţi prezintă pe partea bazală pete clorotice. Ulterior, odată cu creşterea lăstarului, petele confluează, formeză cruste de culoare neagră şi excoriaţii ale scoarţei. Toamna, pe coardele atacate se fomează organele de fructificare ale ciupercii, iar petele tind să devină albicioase.

Agentul patogen se transmite de la un an la altul sub formă de miceliu pe organele atacate. Primăvara, pe organele atacate se formeză picnidiile, care pătrund în interiorul plantei atacate, în principal prin rănile rezultate de la tăieri. Odată cu evoluţia atacului, pe organele atacate se formează fructificaţiile ciupercii, care pot rezista peste iarnă.

automatically imported by astanca (Alina Stanca) at Tue Apr 19 11:08:39 EEST 2011

Putregaiul negru

Pot fi atacate frunzele, lăstarii şi strugurii. Pe frunze (intâi pe cele de la baza butucului), apar pete aproape rotunde, de culoare gălbuie, cu marginea de culoare mai închisă. Ulterior petele se necrozează. Atacul cel mai periculos este pe boabele în creştere. La început, apar pete mici, de aproximativ 1 mm, asemănătoare cu cele de pe frunze, de culoare gălbuie, înconjurată de o margine brună. Apoi, petele se dezvoltă rapid, se zbârcesc şi devin de culoare închisă. În final, întreg bobul este afectat, devenind, practic, mumifiat şi de culoare neagră. Pe boabele atacate se formează fructificaţiile ciupercii. Putregaiul negru este o boală care se poate extinde în plantaţie de la an la an. De aceea, este importantă combaterea focarelor iniţiale, în prima parte a perioadei de vegetaţie.

Agentul patogen se transmite de la un an la altul sub formă de peritecii, picniidii care se formează pe organele atacate, în special pe strugurii mumificaţi. Primăvara devreme, după dezmugurit, când apar condiţii de mediu favorabile – în special ploi – au loc infecţiile primare, care se realizează în principal prin ascosporii maturi din peritecii. Infecţiile secundare se realizează prin picnidii.

automatically imported by astanca (Alina Stanca) at Tue Apr 19 11:08:38 EEST 2011
 

Utilizaţi cu precauţie produsele fitosanitare. Citiţi întotdeauna eticheta şi informaţiile despre produs înainte de utilizare. Atenţie la simbolurile şi indicaţiile de pericol.