BASF Agricultural Solutions România
concurs vinuri BASF
Agricultură

Contact

Cine jurizează

Până acum, micii producători de vin au înscris peste 500 de probe de vin în cei trei ani de concurs. Fiecare a fost evaluată profesionist de comisiile de jurizare, conform celor mai stricte norme internaționale. Juriul este format dintr-o comisie de evaluare de 5 persoane, sau 2 comisii a câte 3 persoane, dacă numărul probelor necesită acest lucru.

Degustătorii profesioniști din comisiile de evaluare ale concursului ”Povești cu vinuri românești” sunt membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Sunt specialiști cu reputație și recunoaștere la nivel național și internațional, având o experiență vastă în evaluarea vinurilor. ADAR a fost partener al companiei BASF încă de la începutul acestui proiect, colaborând împreună cu echipa noastră, într-un efort comun de a crește calitatea și recunoașterea vinurilor românești de calitate.

Cum sunt evaluate vinurile

Juriul în cadrul fiecărei etape este desemnat de Asociația Degustătorilor Autorizați din România și adună unii dintre cei mai cunoscuți specialiști în degustarea vinului, oenologi apreciați la nivel național și internațional. În cadrul jurizării se utilizează un sistem internațional de punctaj în care se evaluează culoarea și aspectul, intensitatea, tipicitatea și calitatea mirosului, apoi din punct de vedere gustativ: tipicitate, calitate, intensitate și persistență gustativă, iar apoi se analizează armonia generală. Evaluarea respectă toate normele regulamentului Organizației Internaționale a Viei și Vinului, conform sistemului de punctaj de până la 100 de puncte.

Pentru a obține nota finală, există mai multe metode. Una dintre acestea presupune, de exemplu, ca din cele 5 note acordate de membrii juriului, să se elimine nota cea mai mică și nota cea mai mare, urmând apoi să se calculeze media aritmetică a celor trei note mediane, pentru o apreciere cât mai corectă.

Ești curios să afli care sunt calitățile sau probleme vinului produs de tine? Vrei să știi ce poți îmbunătăți sau ce notă poate primi într-un concurs național, conform Sistemului de Punctaj OIVV?

Vicepreședintele ADAR, Georgel Costache, descrie metodologia de evaluare folosită în ediția trecută a concursului ”Povești cu vinuri românești”. ”Am aplicat sistemul de punctaj OIV, de până la 100 de puncte. S-au apreciat, în primul rând, limpiditatea și aspectul, unde un degustător a putut acorda maximum 15 puncte. Apoi, din punct de vedere olfactiv, am evaluat tipicitatea, intensitatea și calitatea, putând acorda un maxim de 30 de puncte. Din punct de vedere gustativ, s-au apreciat intensitatea, tipicitatea, persistența gustativă și calitatea, degustătorul putând acorda maxim 44 de puncte. În final, urmează o evaluare globală, unde se mai pot acorda maxim 11 puncte. Ulterior, președintele comisiei elimină nota cea mai mare și nota cea mai mică, făcând media aritmetică a celor 3 note mediane.

În caz de egalitate, există și două criterii de departajare. Primul utilizează media aritmetică a tuturor notelor acordate, fără să fie eliminate nota cea mai mare și nota cea mai mică. Dacă și după aplicarea acestui criteriu notele finale sunt tot egale, se utilizează cel de-al doilea criteriu de departajare. Acesta ține cont de nota cea mai mare acordată de un jurat unuia dintre vinurile care trebuie departajate”, explică domnul Costache.

Participă la concurs

Participă la concurs

Vezi condițiile de participare și descarcă fișele de înscriere

Înscrie-ți vinul
Ediția 2019

Ediția 2019

Află ultimele știri despre evoluția concursului ”Povești cu vinuri românești”

Vezi noutățile
Cine jurizează

Cine jurizează

Jurizare profesionistă, asigurată de membrii ADAR

Vezi juriul
Finaliști și câștigători

Finaliști și câștigători

Vezi dacă te numeri și tu între finaliștii și câștigătorii acestei etape

Vezi lista

Ce spun experții și degustătorii ADAR

despre concursul ”Povești cu vinuri românești”

”Vinul presupune foarte multă muncă. Putem spune că este cea mai dificilă cultură, cea mai pretențioasă. De micii producători nu se ocupă nimeni. Cei mari sunt bine informați, au departamente dedicate, sunt implicați în organizații naționale. Micul viticultor este și tehnolog, și om de marketing, și administrator al afacerii. Este vorba de mult efort. Mulți dintre ei nu produc vinuri pentru business, o fac din hobby.Concursul de vinuri BASF este o poveste frumoasă. Mai ales ideea de a organiza concursul de vinuri pe regiuni istorice. Mă bucur că acest concurs organizat de BASF a mers pe un astfel de concept. De asemenea, observ și o componentă de socializare a producătorilor. Fac schimburi de experiență și îi cunosc pe ceilalți jucători din acest sector. Este o oportunitate pentru ei, pe lângă concursul propriu-zis și workshop-ul din preambulul premierii”

Dorin Popa, vicepreședinte ADAR

”Suntem foarte impresionați și plăcut surprinși de probele calificate în finală. Calitatea acestor vinuri se ridică lejer la nivelul vinurilor de renume internațional”

Bernhard Wolff, reprezentant Crama BASF, Ludwigshafen, Germania

”De la un an la altul, am observat un salt calitativ al vinurilor participante la concursul BASF. Eu felicit această companie pentru crearea unui concurs adresat strict celor cu până la 100 de hectare de viță de vie. Este foarte important pentru micii producători să realizeze la ce nivel sunt, pentru că fiecăruia i se comunică ulterior nota cu care a fost evaluat vinul. De-a lungul anilor, o parte dintre concurenți au venit și au discutat cu mine, le-am spus mici secrete. Cei care au reținut și le-au aplicat au obținut vinuri de calitate mai bună în anii următori.

Acest concurs a căpătat o importanță enormă, prin faptul că face vinurile cunoscute. Ele sunt menționate în presă, pe site-uri de specialitate, apoi apar și consumatorii. Intră în contact cu ele, le degustă și realizează ce înseamnă un vin premiat. Dar, de celalaltă parte, încep să realizeze și micii producători că trebuie să aibă un țel, un obiectiv. Aceste vinuri, beneficiind în urma concursului și de acoperire în media, de promovare, vor începe să apară în comerț și în HoReCa, unde vor fi foarte apreciate. Iar asta schimbă mentalități să arată că vinuri premium și super premium pot fi făcute și de cramele mici”.

Georgel Costache, vicepreședinte ADAR

”La ora actuală, concursul BASF Povești cu vinuri românești este de neegalat. Aici putem spune că se creează o comunitate a micilor producători de vinuri. Sunt oameni la început de drum în acest domeniu, care se întâlnesc cu colegi mult mai experimentați și fac schimburi de păreri și experiență.

Sunt colegi cu care poate mă întâlnesc o dată pe an, la gala aceasta, sau pe care îi știu doar de pe canalele de socializare. Apreciez că la galele BASF sunt invitați atât viticultori, proprietari de companii ce au ca rol producerea vinului, cât și, de multe ori, distribuitori ai produselor pentru prevenire și combatere a diferitelor boli.”

Gabriel Lăcureanu, degustător certificat, membru ADAR

Vezi edițiile anterioare - 2018, 2017, 2016

Vezi edițiile anterioare - 2018, 2017, 2016

Descoperă vinurile câștigătoare din anii trecuți

Mai multe detalii
Podgorii alese

Podgorii alese

Atunci când vorbim despre cultivarea viței de vie, discutăm despre o structură compusă din regiuni viticole, centre viticole, podgorii și plaiuri viticole. Iată câteva dintre cele mai importante sau frumoase podgorii românești

Citește mai mult
Cum protejăm vița de vie

Cum protejăm vița de vie

Grupul BASF participă activ, prin cercetare și inovații, la progresul sectorului viti-vinicol. În fiecare an, BASF investește peste 300 de milioane de euro în inovație. Pentru a găsi soluțiile zilei de mâine, peste 1200 de cercetători și tehnicieni se mobilizează în centrele noastre de cercetare și în cele opt stațiuni experimentale, răspândite pe patru continente.

Citește mai mult
Mergi sus