BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Contact

Bulboase (ceapă, usturoi, praz)

Culturile de legume bulboase (culturi din grupa cepei) sunt unele dintre cele mai cunoscute răspândite în România. Dintre bulboase fac parte: ceapa, prazul și usturoiul.

În țara noastră sunt cultivate pe suprafețe considerabile în toate zonele țării, fiind rezistente la temperaturi mai scăzute.

Legumele bulboase au partea comestibilă formată din bulbul propriu-zis și din frunzele aeriene. Acestea sunt consumate datorită valorilor nutriționale ridicate, a prezenței în cantități mari a sărurilor minerale, vitaminelor și uleiurilor eterice care le dau un gust specific.

Culturile premergătoare potrivite bulboaselor sunt dovleceii, roșiile, vinetele, varza, ardeiul, pepenii și castraveții ( mazărea și fasolea nu sunt recomandate).

Un sfat important este să ții cont de protejarea culturii tale împotriva bolilor, a dăunătorilor și a buruienilor. Toate aceste reduc masiv recolta și duc la pierderi.

BASF are experiența necesară și îți pune la dispoziție soluțiile de care ai nevoie pentru a proteja cultura de bulboase.

Cultura de ceapă

În România, cultura de ceapă este înființată preponderent din arpagic. Astfel, culturile autohntone de ceapă au toate șansele să înregistreze producții de calitate și însemnate cantitativ.

Alte moduri de a înființa cultura cepei pot fi:

 • Prin sămânță - semănat direct în câmp, mai pretențioasă, este nevoie de un sol cu o textură ușoară și umiditate suficientă.
 • Răsaduri. Vorbim aici despre ceapa de apă care, de obicei, este cultivată pe suprafețe mici, fiind necesară irigarea.

Cele mai bune premergătoare pentru cultura de ceapă sunt: roșiile, vinetele, varza, pepenii, castraveții. Nu înființați o cultură de ceapă având anterior în solă mazăre sau fasole.

După ce ajunge la maturitate, ceapa este recoltată și uscată, fiind gata de consum sau de depozitare.

În timpul perioadei de vegetație, cultura este predispusă unor atacuri de dăunători și boli, în special mană, rugini sau alternarioză. Buruienile monocotiledonate și dicotiledonate pun probleme unei culturi de ceapă, de aceea aplicarea a 1-2 tratamente cu erbicide este o practică des întâlnită, extrem de necesară.

Cultura de usturoi

Usturoiul (Allium sativum) este mult folosit în gastronomia din țara noastră. Este o plantă perenă, care, alături de ceapă și praz, face parte din familia Liliaceae.

Datorită rezistenței crescute la frig și a posiblității plantării acestuia la începutul toamnei sau primăvara, acest tip de cultură s-a răspândit rapid în România.

Dacă vrei să înființezi o cultură de usturoi, ai nevoie de câteva informații importante. Culturile potrivite premergătoare acestui tip de cultură sunt: porumb, tomate, vinete, conopidă, varză, castraveți, pepeni, dovlecei.

Cel mai bun tip de sol pentru usturoi este cel luto-nisipos. Alege soluri bine drenate, afânate, nivelate, permeabile, cu grad mic de îmburuienare. Asigură-te că terenul pe care va fi următoarea cultură de usturoi are posibilitatea de irigare.

Lucrări necesare în cazul unei culturi de usturoi:

 • Desființarea culturii premergătoare
 • Arat
 • Fertilizarea solului
 • Plantare
 • Fertilizare
 • Irigare
 • Combaterea buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor
 • Recoltarea
Acordă cea mai mare atenție protejării culturii tale împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor care pot reduce masiv recolta. Este important să combați buruienile încă din prima etapă de cultivare.

Indiferent de ce alegi, BASF are experiența și soluțiile pentru a proteja investiția în cultura de usturoi .

Cultura de praz

Prazul este o plantă legumicolă, care alături de ceapă și usturoi, face parte in grupa legumelor bulboase.

Este consumat fie în preparate culinare ori în stare proaspătă.

Prazul este cultivat în România pe suprafețe mai extinse în special în regiunea Olteniei.

În cazul în care te-ai hotărât să înființezi o cultură de praz, este important să știți că această plantă este rezistentă la frig și uneori chiar la temperaturi negative. Cultura are însă nevoie de cantități optime de nutrienți în sol: potasiu, azot și fosfor.

De asemenea, prazul are nevoie de un sol adânc, ușor umed. Cele mai bune soluri sunt cele luto-nisipoase, sau bogate în humus. De asemenea, un element esențial al unei culturi rentabile de praz este sistemul de irigare bine pus la punct. Culturi premergătoare potrivite pentru praz sunt: cartoful, tomatele, ardeii, varza, fasolea și vinetele.

Modalități de înființare a culturii de praz:

 • Prin semințe
 • Prin răsad – cel mai frecvent.

Acordă atenție protejării culturii de praz împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor care pot reduce masiv recolta:

 • Boli des întâlnite la cultura de praz: mana, alternarioza, rugina, putregaiul alb, putregaiul cenușiu, fuzarioza.
 • Dăunători: trips comun, nematodul tulpinilor.

BASF are experiența și soluțiile necesare pentru a proteja investiția în cultura de praz și vă poate ajuta să obții producții excelente din fiecare hectar.

Mergi sus