BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Bășicarea frunzelor de piersic [Taphrina deformans]

Tablou simptomatologic

Pe frunze apar la scurt timp după dezvoltarea completă a acestora escoriaţii casante colorate verzui-alb sau roşcat. Frunzele se încreţesc. Pe partea superioară a frunzei se găseşte un puf albicios. Frunzele cu simptome vizibile ale bolii se usucă şi cad. Ulterior şi fructele cad la scurt timp după formare datorită reducerii posibilităţii de acumulare a substanţelor de depozitare ȋn lipsa aparatului foliar.

Agent patogen

Ciuperca hibernează pe scoarţă sau pe solzii mugurilor. Sporii ajung primăvara devreme datorită mobilităţii lor prin intermediul picăturilor de ploaie pe mugurii noi. Ciuperca pătrunde ca tub germinativ fin în ţesutul foliar şi determină acolo deformările. Infestarea depinde de condiţiile climatice. Cu cât se ȋntrunesc condiţiile de repetabilitate a apariţiei ploilor ȋn perioada de dezmugurire şi dezvoltare a aparatului foliar, cu atât mai intens se produce îmbolnăvirea. În puful albicios de pe partea superioară a frunzei se produc sporii ciupercii care pot să conducă la reinfestări. La sfârşitul primăverii sporii sunt expulzaţi şi ajung apoi pe lăstarii aceloraşi arbori sau a celor învecinaţi. Acolo germinează şi apare forma de iernare. Ciclul evolutiv este închis.

Importanţă

Boala conduce la pierderi foarte mari, în lipsa măsurilor de combatere. Pomii sunt slăbiţi considerabil. La infestare puternică se poate ajunge la o recoltă proastă. În anul următor nu mai apar muguri florali, iarna lemnul poate îngheţa.

Mergi sus