BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Hernia rădăcinilor de varză [Plasmodiophora brassicae]

Răspândire / Transmitere

Sporii de rezistenţă ai ciupercii pot supravieţui în sol peste 20 de ani. În sol umed germinează şi infectează rădăcinile de rapiţă. Pătrund în perişorii radiculari şi formează un corp celular plurinucleat. Din el se dezvoltă un sporangiu care eliberează zoospori. Aceştia ajung prin peretele perişorilor radiculari în sol şi pot provoca o nouă infecţie. Alţii pătrund mai departe în ţesutul rădăcinii şi provoacă o diviziune celulară sporită. Într-o singură rădăcină bolnavă se formează mai multe milioane de spori care sunt eliberați, duc la putrezirea tesuturilor și care se răspândesc în sol, eliberând spori de rezistenţă. Infestarea este favorizată de reacția acidă a solului pH=-5-6,5, soluri cu umiditate ridicată, sărace în calcar cu conținut de humus scăzut.

Apariţie

Varză albă, varză roşie, rapiţă (rotație necorespunzătoare). Toate plantele crucifere (Brassicaceae) pot fi plante gazdă, de exemplu muştar, ridiche, traista ciobanului, punguliţă.

Simptome

Adesea se semnalează o aparţie a atacului în vetre. Plantele tinere se atrofiază şi au o dezvoltare mai redusă. Plantele mature au frunzele îngălbenite sau se colorează în albatru verzui. Simptomele tipice sunt îngroşări neregulate, exagerate de culoare roşcat - brun, a căror dimensiune depășesc de 15-30 ori diametru rădăcinilor normale. Ţesutul radicular infestat creşte în excrescenţe de forma tuberculilor. În interior acestea sunt iniţial albe, dure şi fără spaţiu gol, ulterior colorate cenuşiu şi prezintă fenomene de descompunere. Excrescențele acestei ciuperci pot fi confundate cu cele ale gândacului Ceutorhyncus pleurostigma, dar la acestea se văd în interior galeriile de hrănire a larvelor.

Combatere

Măsuri agrotehnice preventive:

  • Rotaţia corespunzătoare a culturilor (pauze de cultivare de 3 până la 4 ani).
  • Corectarea acidităţii solului prin reducerea reacţiei acide către neutru.
  • Asigurarea corespunzătoare a aerării solului şi o bună hidratare.
  • Combaterea buruienilor din familia crucifere.
  • Utilizarea de soiuri rezistente.

Mergi sus