BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Făinarea căpşunului și hameiului [Podosphaera macularis]

Făinarea căpşunului

Aspect / Tablou simptomatologic

Părţile inferioare ale frunzei şi peţiolurile sunt acoperite de un miceliu fungic alb. Frunzele se rulează în sus şi marginile frunzelor se colorează roşu. Fructele infectate sunt pudrate alb.

Apariţie

Susceptibilitatea soiurilor este foarte diferită. Se contează pe primele infecţii când temperaturile depăşesc timp de mai multe zile 10°C. Ploaia şi vremea răcoroasă inhibă dezvoltarea ciupercii

Importanţă

Boala poate produce pagube importante îndeosebi în spațiile portejate (sere și solarii).

Prevenire / Combatere

Ar trebui cultivate preferenţial soiuri rezistente la făinări. Frunzişul infestat trebuie cosit vara. La începutul infestării trebuie efectuate mai multe tratamente cu fungicide.

Făinarea hameiului

Aspect / Tablou simptomatologic

Locul infestat prezintă un aspect caracteristic ca presărat cu pudră. Infestarea este vizibilă mai frecvent pe partea superioară a frunzelor decât pe cea inferioară. Mai târziu miceliul poate dobândi o culoare cenuşie brun murdară. Este posibilă infestarea frunzelor, florilor şi infloresenţei.

Apariţie

Ciuperca nu apare în fiecare an sau în fiecare loc la fel de intens. La temperaturi ridicate ȋn plantaţiile cu densitate mare, cu frunziş bogat, primele infestări apar la mijlocul lunii mai.

Importanţă

Produsul şi calitatea recoltei pot fi diminuate puternic după atacul de făinare; mai ales întrucât ciuperca poate infesta toate părţile plantei. Presiunea infestării a fost foarte diferită în ultimii ani.

Prevenire / Combatere

Menţinerea măsurilor de igienă (desfrunzit, eliminarea lăstarilor sterili, plivitul lăstarilor). În plus este recomandabilă o combatere chimică preventivă. Până cel mai târziu la apariţia primelor simptome trebuie executat un tratament pentru combaterea ciupercii.

Mergi sus