BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Pir târâtor [Elymus repens]

Biologie

Buruiană perenă monocotiledonată, germinând toamna şi primăvara cu rizomi subterani repenţi lungi de la nodurile cărora pornesc rădăcini fibroase puternice care explorează un volum mare de sol de până la 80-100 cm adâncime. Ȋnmulţirea se realizează predominant prin stoloni radiculari, respectiv prin secţionarea rădăcinii odată cu lucrările mecanice de prelucrare a solului. Nepretenţios faţă de condiţiile din sol. Se întâlneşte pe toate tipurile de soluri, Preferă totuşi solurile nutritive, grele.

Descriere

Specie perenă, termofilă, ale cărei semințe rezistă zeci de ani în sol. Formează rizomi lungi și ramificați, care generează noi plante. Inflorescența este un spic compus, având spiculețele așezate cu partea lată pe rahis. Pirul este o buruiană deosebit de păgubitoare culturilor de câmp, răspândită atât în culturi, cât și pe pajiștile naturale, îndeosebi în luncile inundabile ale râurilor.

Apariţie

În toate culturile agricole cât şi pe pajiştile naturale.

Determinare

Cotiledonul îngust-liniar, uşor rulat, la bază adesea roşcat. Frunzele mai târzii respectiv frunzele rezultate din rizomi sunt striate, relativ carenate, baza frunzei cu o coroană de peri foarte scurtă. Cuticula foliară foarte scurtă, pe care adesea se regăsesc perişori dinţaţi foarte fini. Auriculele în formă de cârlig, verzui. Lăstarii ating în funcţie de codiţiile de creştere o înălţime de 120 cm, până la 150 cm. Inflorescenţa este un spic neîntrerupt, la care spiculeţele sunt comprimate lateral, dispuse pe nişte adâncituri cu partea lată pe axul spicului. Spiculeţele au la bază două glume ascuţite cu paleele inferioare acute sau scurt-aristate.

Mergi sus