BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Gândacul bălos al cerealelor [Oulema melanopus]

Apariţie

La toate speciile de cereale precum şi la alte specii numeroase de graminee.

Tablou simptomatologic

Frunzele sunt consumate de către insectă. Dauna este provocată în esenţă de către larvele dăunătorului.

Descriere

Gândacul bălos are o singură generaţie pe an. Iernează ca adult sub frunzele căzute în liziera pădurilor. Primăvara, când temperatura este peste 10°C, adulţii migrează către culturile de orz și ovăz. După o perioadă de hrănire, aceștia depun ouă, din care apar larvele, după o perioadă de 7-10 zile. Perioada larvară durează 20-30 de zile. După ultima năpârlire, larvele pătrund în sol, unde se transformă în nimfe. Adulţii noii generaţii apar către sfârșitul lunii iunie. Atât adulții, cât și larvele produc pagube. Atacul larvelor, care se produce în vetre, este cel mai păgubitor. Larvele se hrănesc cu epiderma superioară și parenchimul frunzelor, determinând îngălbenirea și uscarea acestora.

Dăunător

Larvele au lungimea de până la cca. 5 mm, colorate gălbui şi au o capsulă cefalică întunecată. Întrucât sunt înconjurate de un înveliş mucilaginos (excremente), seamănă cu limacşii. Gândacii au lungimea de cca. 4 - 6 mm şi sunt coloraţi ȋn brun metalic. La gândacul ovăzului în plus scutul gâtului şi picioarele sunt roşcate.

Observaţii

Dăunătorul apare preferenţial la grâu, dar infestează ca şi gândacul ovăzului (Oulema melanopus) şi toate celelalte specii de cereale.

Mergi sus