BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Gărgărița semințelor de crucifere [Ceutorhynchus obstrictus]

Biologie

Gărgăriţele adulte iernează într-un strat uşor de frunze la marginile pădurii, garduri vii şi tufişuri. Zborul principal începe de la temperaturi de 20°C. După o hrănire de maturare de 2 săptămâni femelele rod orificii în peretele silicvelor şi depun câte un ou într-o silicvă. Depun cca. 60 de ouă. După 8 - 9 zile larva eclozează. O larvă consumă până la 5 boabe în dezvoltarea ei. Transformarea în pupă are loc în sol timp de 5 săptămâni. Gărgăriţele ȋn primele faze de creştere îşi caută locul de hibernat în august după o scurtă hrănire de maturare.

Apariţie

Rapiţă.

Aspect

Gărgăriţa adultă în lungime de 2,5 - 3 mm prezintă o pilozitate deasă pe corp şi picioare având o culoare cenuşiu închis. Posedă o trompă curbată. Larva are lungimea de 4 - 5 mm, albă până la gălbuie cu o capsulă cefalică galben-brună.

Tabloul simptomatologic

Larvele produc daune în silicve, care devin vizibile de abia prin orificiul de forare de 1 mm din silicvă. Boabele sunt roase sau consumate în întregime. Silicvele se pot îngălbeni prematur şi deschide, când practic se pot pierde şi boabe neafectate. Putrezirea şi depunerea de ouă a cecidomiidei Dasineura brassicae sunt favorizate.

Combatere

  • Controlarea infestării prin atingerea mugurilor.
  • Efectuarea de tratamente cu insecticide şi în cazul absenţei infestării de către cecidomiida Dasineura brassicae.

Mergi sus