Recomandările specialiștilor BASF se văd în culturile horticole

Loturile demonstrative sunt cele care arată eficacitatea produselor noastre. Iar horticultorii de top din România au văzut acest lucru

2018 a fost un an plin pentru echipa BASF dedicată culturilor horticole. Pe lângă o întreagă suită de prezentări, simpozioane sau demonstrații, ne-au rămas în atenție trei evenimente pe care BASF le-a organizat în acest an.

”Ceea ce ne dorim în evenimentele noastre de câmp este să vă demonstrăm de fapt și de drept că ceea ce spunem în cadrul simpozioanelor de iarnă organizate de BASF se poate aplica în perioada de vegetație, iar rezultatele sunt unele de excepție” spune Carmen Stoica, reprezentant de vânzări BASF pentru culturi horticole - zona Est.

Între cele opt evenimente derulate de BASF în luna iulie, se remarcă trei: lotul demonstrativ adresat pomicultorilor, organizat la Agrofruct Fălticeni (jud. Suceava), precum și loturile demonstrative dedicate viticultorilor, organizate la SC Meracom Internațional (Dragosloveni, Vrancea), respectiv Agro Industrial Ceres (Domeniile Lungu, Iași).

Provocarea de la Meracom Internațional, în Dragosloveni, Vrancea, a fost să protejăm un soi foarte sensibil la făinare, Feteasca Neagă, pentru a vedea în special performanțele produsului Vivando®. Trebuie să menționăm însă că Meracom Internațional are încredere și folosește produse din portofoliul BASF de cel puțin 6 ani. Peste 60 de fermieri din Vrancea, Buzău și Galați au fost prezenți pentru a vedea beneficiile tehnologiei BASF, atât în lotul demonstrativ, cât și în parcelele pentru producție.

Specialiștii BASF au gândit, împreună cu tehnologul fermei, tehnologii diferențiate pentru suprafața de 240 de hectare, în funcție de stadiul de dezvoltare al plantațiilor de viță de vie și de soi. În ciuda faptului că, în decurs de două săptămâni de dinainte de eveniment a căzut de două ori grindină, vița de vie s-a prezentat impecabil, cu frunze verzi, ale căror leziuni erau deja cicatrizate, fără urme de putregai sau făinare, având per total o stare fitosanitară foarte bună. Producție medie a fost de 8,7 t/ha, cu un conținut de zahăr de 251 g/l, aciditate totală de 6,0 g/l și un pH de 3,53.

Povestea de succes de la Crama Gîrboiu a început în urmă cu doi. Acum, însă, în cadrul evenimentului, experții BASF au explicat protocolul BASF privind aplicarea produselor pentru protecția plantelor pe două hectare de lot demonstrativ la vița de vie. Totul a fost posibil datorită ajutorului oferit de domnii Constantin Gîrboiu și Cristian Cătănoiu, cărora le mulțumim și pe această cale. Rezultatele excelente obținute în urma aplicării programului BASF de tratamente pentru vița de vie au fost văzute pe viu de cei mai buni viticultori din zona de nord-est a țării, în cadrul prezentărilor loturilor demonstrative de la și Bivolari.

Să luăm drept exemplu lotul demonstrativ prezentat la Domeniile Lungu, dar nu înainte de a aduce mulțumiri calde pentru ajutorul oferit de echipele domnilor Lungu și Vasile Mătăsaru în pregătirea și aplicarea tratamentelor conform instrucțiunilor echipei BASF. De altfel, cei de la Agro Industrial Ceres au găzduit două evenimente, domnul Lungu chiar primind felicitările celorlalți fermieri, care au admirat starea fitosanitară excelentă a viței de vie. În paranteză, Busuioaca de Bohotin de la Domeniile Lungu este soiul care dă vinuri premiate la nivel național dar și internațional, la concursuri în Anglia (Decanter), Chișinău sau Slovenia.

Fiind un mare cultivator de porumb, domnul Lungu a avut de la început încredere în tehnologiile BASF, pe care le folosea deja în cultura mare, astfel că, în urmă cu șase ani, când a decis să ia și calea viticulturii, alegerea produselor BASF a venit firesc, dată fiind și colaborarea cu specialiștii BASF.

Schema prezentată mai jos se poate urma în condițiile unui sezon normal din punct de vedere al temperaturilor și precipitațiilor. Atunci când ploile depășesc media multianuală a zonei, numărul tratamentelor trebuie suplimentat, ca urmare a reducerii intervalului dintre acestea.

  • Primul tratament aplicat a fost Kumulus® DF , în doza de 3 kg/ha , pentru a preveni atacul de făinare, respectiv acarienii. Kumulus® DF a fost aplicat la momentul în care lăstarii de viță de vie aveau 5-7 cm lungime
  • Cel de-al doilea tratament, aplicat atunci când cel puțin jumătate dintre lăstari au atins 20-25 cm lungime, a avut rolul de a preveni atacurile de mană și făinare. S-au aplicat fungicidele Polyram® DF și Kumulus® DF, în dozele omologate de 2 kg/ha, respectiv 3 kg/ha
  • Atunci când 50% dintre lăstari au atins 35-40 cm lungime s-a aplicat cel de-al treilea tratament, tot pentru a preveni atacurile de mană și făinare la vița devie. De data aceasta s-au folosit fungicidele Acrobat® MZ 69 WG (în doza de 2 kg/ha) și Kumulus® (în doza de 3 kg/ha)
  • Înainte de înflorit s-a aplicat tratamentul 4, contra manei, făinării și moliilor. S-au aplicat un insecticid ( Fastac® Active , în doza de 0,2l/ha) și trei fungicide: Fungicid Forum® Gold – 1,5-2 kg/ha, Vivando® - 0,2 l/ha și Kumulus® DF– 3 kg/ha
  • Cel de-al 5-lea tratament a fost aplicat la sfârșitul înfloritului, împotriva manei, făinării și putregaiului. Acesta a constat într-un mix de trei fungicide: Cabrio® Top (2 kg/ha), Kumulus® DF (3kg/ha) și Cantus® (1kg/ha)
  • Al 6-lea tratament, aplicat la momentul fenologic al creșterii boabelor, a avut drept rol prevenirea atacurilor de făinare, mană și molii. De data aceasta s-au aplicat: Forum® Gold (1,5 kg/ha), Vivando® (0,2 l/ha), Kumulus® DF (3 kg/ha) și insecticidul Fastac® Active (0,2 l/ha)
  • Penultimul tratament, înainte de compactarea ciorchinilor, a combătut potențialele atacuri de mană și făinare și a constat în aplicarea fungicidelor: Polyram® (2kg/ha), Vivando® (0,2 l/ha) și Kumulus® DF (3kg/ha)
  • Ultimul tratament, aplicat la intrarea în pârgă, a avut rolul de a preveni atacurile de mană și făinare. Vița de vie a fost de această dată stropită cu fungicidele Polyram® DF (2 kg/ha) și Kumulus® DF (3 kg/ha).

În urma aplicării schemei de tratament BASF, s-a obținut o producție medie de 12 tone la hectar, cu următorii parametri: conținut de zahăr de 200 g/l, aciditate totală 6,4 g/l și pH 3,4.

La Fălticeni, echipa BASF a prezentat tehnologia BASF pentru protecția culturii de măr, cu sprijinul prețios acordat de domnul Mihai Fântânaru. La eveniment au participat 45 dintre cei mai mari cultivatori de semințoase din zonă, dar și din Bacău, Iași, Vaslui și zona Sucevei. Delan® Pro, produsul lansat anul acesta de companie, a avut un loc binemeritat și, alături de celelalte produse de top pentru protecția merilor, a arătat fermierilor cum se poate obține o livadă ”ca la carte”. Alături de Delan® Pro s-au evidențiat, bineînțeles, produsele Bellis®, Polyram® DF și Maccani®. Proprietarul exploatației, domnul Fântânaru, chiar spunea că în ultimii 15 ani de carieră, nu a obținut niciodată până acum o calitate a merelor atât de evidentă, având în vedere faptul că a avut mere 95% calitate extra și calitate I.

De la tratament la tratament, starea fitosanitară a plantației s-a menținut în parametri excelenți, având în vedere ansamblul factorilor care au condus la această performanță, iar merele admirate de cei care au vizitat lotul demonstrativ fac dovada unui an bun. Intervenind la momentul optim, bine definit, cu produse de calitate, s-a putut obține această performanță, a unei producții medii de 55 de tone de mere la hectar.

Lansat la finalul anului, fungicidul Sercadis® completează oferta BASF în ceea ce privește fungicidele adresate combaterii celor mai păgubitoare boli la meri și peri și va fi un produs important pe care pomicultorii și viticultorii îl pot lua în calcul în planul de combatere a bolilor pentru noul sezon. Totul, pentru obiectivul pe care și-l dorește orice agricultor: recolte sănătoase și bogate.


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Carmen Stoica

Sales Representative Specialty Crops, zona de est

Culturi similare

Mergi sus