Cum cureți corect mașina sau pompa de stropit

Vezi și recomandările BASF pentru folosirea responsabilă a echipamentului de protecție

Pentru mulți fermieri, stropirea culturilor este deja o rutină. Dar folosirea responsabilă de produse pentru protecția plantelor se poate face și prin câteva acțiuni simple. Ca de obicei, totul începe cu planificarea.


Dacă folosești o mașină de stropit cu cabină închisă, asigură-te că filtrele sunt în bună stare. Nu uita să le înlocuiești periodic. Verificarea filtrelor se face doar cu mănuși. Fermierii pot efectua erbicidarea, aplicarea de insecticid sau fungicid fără a purta echipament de protecție într-o cabină închisă, prevăzută cu filtru de aer. În celelalte cazuri, este obligatoriu să porți echipamentul adecvat pentru protecție.


Nu uita că factorii meteo (în special ploaia și vântul) influențează stropirea culturilor. Înainte de a porni spre câmpul sau livada care trebuie stropite, asigură-te că elimini orice posibilitate de a polua, verificând rezervorul și duzele. Acestea trebuie să fie etanșe și să nu aibă scurgeri.

Recomandări BASF: aplicarea responsabilă a produselor de protecție a plantelor


Planifică-ți drumul în așa fel încât să eviți obstacolele și apropierea de zonele cu apă pe traseul către zona de stropit. Vei evita astfel posibilele accidente sau contaminări. Asigură-te totodată că ai la îndemână placeholder: "Contact_overview", în caz de accident sau probleme. Este foarte important de menționat: nu mâncați, nu beți și nu fumați în timpul aplicării tratamentelor cu produse pentru protecția plantelor!


Pe câmp sau în livadă, adaptează viteza de stropire și duzele la condițiile de acolo, la tipul de cultură pentru care aplici tratamentul și la condițiile meteo. Diferențe chiar și mici în ceea ce privește viteza de stropire, tipul duzelor, înălțimea brațului mașinii sau viteza cu care te deplasezi pot duce la diferențe mari în deriva soluției de stropit, chiar dacă nu bate vântul.


Calibrarea echipamentului este vitală pentru o placeholder: "sustenabilitate_1", pentru că, pe lângă scăderea eficienței tratamentului aplicat, aceste mici diferențe pot afecta și profitul în final. Dacă ai constatat o problemă la mașina de stropit, oprește-te și repară defecțiunea sau asigură-te ca oprești orice scurgere, pentru a nu cauza poluare punctuală. În cazul în care duzele se defectează, oprește motorul și puneți mănușile înainte de a le curăța sau repara.

Curățarea mașinii de stropit pomii fructiferi


Mașina de stropit pentru culturile de câmp sau pentru livadă trebuie curățată după fiecare utilizare. Atât la interior (rezervorul), cât și la exterior. Este de preferat să efectuezi curățarea și spălarea mașinii de stropit pe câmp, sau în livadă. Curățarea mașinii pentru stropirea pomilor sau pentru aplicarea de tratamente pentru culturi se face în locuri diferite de fiecare dată, pentru a evita poluarea punctuală.


Dacă folosești o mașină de erbicidat fără sistem automat de curățare, asigură-te că operațiunea se face la o distanță adecvată de zonele sensibile sau cu apă. Înainte de curățare, îmbracă echipamentul de protecție. Ar trebui să îl porți deja, dacă folosești o mașină fără cabină dotată cu filtru.


După ce ai curățat cu furtunul interiorul rezervorului, pulverizează în livadă apa rezultată. Clătirea se repetă de două ori. Schimbă mereu rândurile de pomi unde pulverizezi apa. Bineînțeles, poți curăța mașina de stropire și la fermă, dar într-un spațiu adecvat. Apa reziduală trebuie să fie colectată și tratată, sau eliminată în mod responsabil. Este interzis să lași apa să se scurgă în sistemul de canalizare.

Curățarea mașinii de erbicidat pentru culturile de câmp


Procedura de curățare pentru mașina de stropit culturile de câmp seamănă destul de mult cu cea pentru mașina de erbicidat livada. Dacă masina de stropire are un sistem automat de curățare a rezervorului, poți efectua operațiunea pe câmp, din cabină. Rezervorul este curățat în mod continuu, iar apa va fi pulverizată peste plante în timpul mersului. Pulverizează apa rezultată peste culturile pe care le-ai stropit anterior cu erbicide, fungicide sau insecticide.


Curățarea exterioară efectuată pe câmp trebuie făcută de fiecare dată în alt loc. Trebuie să porți echipamentul de protecție și să îl speli după utilizare. Apa de curățare se va scurge în sol, unde reziduurile pot fi degradate. Dacă vei curăța utilajul de erbicidare la fermă, acesta trebuie dus într-un sațiu potrivit, prevăzut cu un sistem de reținere a efluenților.

Cum cureți pompa de stropit


Fermierii mici, care folosesc o pompă de stropit, sau un atomizor pentru pomi, trebuie să curețe rezervorul după fiecare utilizare. În cazul în care ai la tine apă suficientă, poți curăța pompa de stropire și la exterior, tot pe câmp sau în livadă. Nu-ți da jos echipamentul de protecție atunci când cureți pompa sau atomizorul.


Umple rezervorul la un sfert cu apă curată, agită ferm pentru a clăti pompa, apoi pulverizează din mers apa în livadă, pe câmp, sau pe sol. Clătirea pompei de stropit se face de două ori. Locul în care umpli atomizorul sau pompa de stropit pomi trebuie să fie diferit de cel în care faci clătirea. Cele mai potrivite zone pentru pulverizarea apei rezultate sunt cele cu iarbă sau terenurile agricole. Bineînțeles, pompa de stropit se poate curăța și la fermă, cu condiția să colectezi sau să tratezi responsabil apa reziduală.

Folosirea echipamentului de protecție pentru stropire


Pentru fermieri, folosirea echipamentului protector este deja rutină. Există însă câteva aspecte esențiale de care fiecare fermier trebuie să țină seama, înainte, în timpul și după operațiunile de aplicare de erbicid , de tratament cu fungicid sau combaterea dăunătorilor cu insecticid.


Alegerea echipamentului de protecție se face în funcție de calitatea sa și de nivelul de protecție necesar pentru stropit sau erbicidare. Poți afla ce echipament protector îți trebuie studiind eticheta produsului de protecție a plantelor aplicat și specificațiile echipamentului de stropire disponibil.


Echipamentele de protectie trebuie îmbrăcate în această ordine: combinezonul de protecție, cizmele (vor fi acoperite de combinezon), masca, ochelarii de protecție, apoi mănușile, la final. Fermierii care folosesc șort de protecție pot îmbrăca echipamentul în ordinea aceasta: cizme, șorț, mască, viziera, iar la final mănușile, care vor intra sub mânecile șorțului.


Echipamentul individual de protecție trebuie spălat și curățat înainte să-l dai jos. Evită contactul cu exteriorul mănușilor de protecție, înainte de a le da jos. Aruncă masca de unică folosință sau combinezoanele de unică folosință. Masca de protectie cu filtru trebuie ștearsă cu o cârpă umedă. Inspectează periodic echipamentele de lucru și înlocuiește elementele care s-au deteriorat sau învechit.


Combinezoanele reutilizabile se pot pune în mașina de spălat (după curățarea prealabilă). Poți spăla cu ele și hainele pe care le-ai purtat sub echipamente de protecție împreună cu combinezoanele, dar separat de alte haine. Și nu uita să te speli bine cu apă și săpun după fiecare aplicare de fungicid sau erbicid, precum și după orice contact cu echipamentele sau produsele pentru protecția plantelor.

Mergi sus