Exporturile de cereale românești au crescut cu 42,5% în primul trimestru al anului

Principalele destinații au fost Franța, Spania și Italia

Deși autoritățile anunțau în aprilie că suspendă exporturile de cereale în timpul pandemiei, pentru țările din afara UE, în primele trei luni ale anului România a trimis peste hotare cereale în valoare de 822,4 milioane de euro, în creștere cu 42,5% comparativ cu 2019. Decizia de blocare a exporturilor a avut o valoare mai mult simbolică, deoarece mare parte din producție fusese deja tranzacționată, datorită cotațiilor bursiere favorabile.

În același timp, am importat cereale și produse pe bază de cereale în valoare de 167,6 milioane de euro, cu 38% mai mult față de anul trecut. Chiar și așa, rezultă un excedent de 654,8 milioane de euro, potrivit Institutului Național de Statistică.

Exporturile de porumb au constituit grosul, cu o pondere de 53%, în valoare de 438,6 milioane de euro. Grâul a avut o pondere de 40%, în valoare de peste 329 de milioane de euro. Principalele țări către care s-au îndreptat recoltele românești sunt Franța (35 de milioane de euro), Spania (26 de milioane de euro) și Italia (25,5 milioane de euro). În schimb, am importat cel mai mult din Ungaria, Bulgaria și Franța.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus