Valoarea agriculturii românești e în scădere

Institutul Național de Statistică a publicat datele oficiale. Cum stăm comparativ cu 2014


Agricultura românească a avut anul trecut performanțe mai slabe față de 2014, conform ultimelor date anunțate de Institutul Național de Statistică. Conform INS, valoarea producției agricole românești a fost de aproape 69 de miliarde de euro în 2015. Comparativ cu 2014, fermierii din România au produs mai puțin cu 6,54 de miliarde de euro.


Procentul cu care a scăzut agricultura românească este de 10,4%, având în vedere faptul că valoarea înregistrată în 2014 a fost de 75,5 miliarde de euro. Totuși, au crescut producțiile pentru legume, plante uleioase sau pepeni. Ponderea producției vegetale a fost de 63,5% din totalul producției, adică puțin sub 44 de miliarde de euro. Cerealele au constituit peste 33% din totalul producției vegetale, în scădere cu 1,2% față de anul anterior. Și cultura de cartofi a cunoscut un regres, fermierii producând cu 3,4% mai puțin, în special din cauza condițiilor meteo nefavorabile.


Conform datelor furnizate de INS, s-au menținut constante culturile de viță de vie și pomi fructiferi. În schimb, activitățile conexe agriculturii au cunoscut o scădere cu aproape 14 procente față de 2014, însumând o valoare totală de aproape 860 de milioane de euro. În total, producția agricolă românească a constituit 4% din valoarea totală a producției agricole din UE. Țările de pe primele locuri au fost Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

Mergi sus