Bolile fasolei: identificare și combatere
24.10.2023
Descoperă soluții smart pentru a ține la distanță bolile fasolei
Odată instalate în cultură, bolile fasolei cauzează daune semnificative, putând compromite întreaga recoltă. Pentru un control eficient al acestora este esențial să implementezi strategii preventive și să adopți măsuri de management integrat. Descoperă în continuare ce soluții inovatoare ai la îndemână și care sunt cele mai întâlnite boli la fasole.
Cum protejezi eficient cultura de fasole pentru a obține randament pe termen lung
Pentru a obține randament pe termen lung și pentru a asigura stabilitatea producției agricole, va trebui să acorzi o atenție deosebită protejării eficiente a culturii. În acest sens, utilizarea fungicidelor, erbicidelor și insecticidelor potrivite, precum și realizarea lucrărilor de întreținere necesare și alegerea soiurilor potrivite sunt soluții eficiente pentru o recoltă de succes.
Utilizarea fungicidelor
Pentru a te asigura că acestea sunt eficiente, ține cont de următoarele:
- folosește fungicide cu un spectru larg de acțiune;
- aplică produsul la momentul potrivit și în doza corectă, recomandată de producător;
- utilizează fungicide cu diferite moduri de acțiune (sistemic, de contact etc.);
- pentru a evita dezvoltarea rezistenței agentului patogen, folosește fungicidele alternativ;
- cunoaște agentul patogen pentru care vrei să aplici fungicidul și substanța activă necesară pentru controlul acestuia;
- monitorizează constant culturile, pentru depistarea agenților patogeni și efectuează tratamentele preventiv.
Lucrările de întreținere
Pe lângă utilizarea unor fungicide eficiente, lucrările de întreținere au un rol important în protecția culturilor. Iată care sunt cele mai importante:
Pregătirea patului germinativ
Această acțiune se realizează în mai multe etape:
- eliminarea resturilor vegetale de la cultura anterioară;
- fertilizarea;
- mobilizarea solului.
Rotația culturilor
Efectuarea corectă a rotației culturilor este o măsură agrotehnică de bază pentru controlul dăunătorilor și agenților patogeni. Cele mai bune plante premergătoare pentru această cultură sunt varza, cartoful, castravetele, dovlecelul, cerealele păioase și floarea-soarelui.
Prășitul
Se poate realiza atât manual, cât și mecanizat. Scopul său este de a combate formarea crustei la suprafața solului și creșterea buruienilor. Pe parcursul perioadei în care plantele se află într-un stadiu de dezvoltare care permite trecerea agregatelor pentru prășit, acest proces se realizează de 1-2 ori în cazul prășitului manual sau de 2-3 ori pentru prășitul mecanizat.
Completarea golurilor
Acest proces se realizează doar în situația în care cultivarea fasolei se face prin răsaduri.
Irigarea
În general, pentru asigurarea răsăririi uniforme, sunt aplicate 2-3 udări cu norme de udare de 200-400 m3/ha. În rest, obligatoriu, se realizează câte o udare după răsărire și la începutul înfloritului. De asemenea, dacă este necesar, se poate realiza o udare și în perioada de creștere a păstăilor.
Palisarea
Palisarea este o lucrare obligatorie în solarii și este esențială pentru soiurile de fasole urcătoare. Aceasta se efectuează pe araci, fir sau diferite tipuri de spalieri.
Ciupitul și cârnitul
Aceste operațiuni nu sunt obligatorii pentru culturile din câmp, însă, pentru sere și solarii, da. Sunt recomandate pentru anumite soiuri de fasole urcătoare cu creștere rapidă.
Reglarea factorilor de mediu
Această operațiune este esențială pentru culturile din sere. După semănat, temperatura nu trebuie să fie sub 25°C, iar în perioada de creștere ar trebui să nu scadă sub 15°C. Umiditatea solului trebuie menținută la 85-90%, iar cea a aerului, 70-80%.
Cum eviți dezvoltarea rezistenței la fungicide
Pentru controlul eficient al bolilor fasolei și evitarea dezvoltării rezistenței la tratamente, adoptarea măsurilor de management integrat este esențială. Pe lângă folosirea fungicidelor și realizarea corectă și la timp a lucrărilor agrotehnice, la fel de importantă este utilizarea insecticidelor și erbicidelor.
Folosirea insecticidelor potrivite reprezintă soluția optimă pentru a scăpa de dăunătorii din cultura de fasole. Pentru a te asigura că folosești corect produsele, este important să citești cu atenție instrucțiunile lor. Astfel, vei ști cât timp trebuie să aștepți între tratamente și care este doza optimă de folosire.
Principalii dăunători ai culturii de fasole sunt:
- Gărgăriţa fasolei (Acanthoscelides obtectus Say);
- Păduchele negru (Doralis fabae).
Soluții inovatoare de combatere a buruienilor
Pentru a preveni și combate buruienile, o soluție eficientă este utilizarea erbicidelor. Acest pas este important, deoarece buruienile concurează cu plantele de cultură pentru condițiile de mediu favorabile, cum ar fi lumina, apa și nutrienții și, astfel, calitatea recoltei este redusă. În plus, buruienile sunt o gazdă bună pentru diverși agenți patogeni și dăunători care produc boli la fasole.
Printre cele mai moderne și eficiente erbicide, se numără:
- Basagran® SL, un erbicid pe bază de Bentazon, din grupa diazinelor. Acesta are o acțiune de contact, perturbând procesul de fotosinteză și fiind absorbit prin frunze și alte organe verzi ale plantelor. Efectul acestuia este de îngălbenire a buruienilor sensibile și necrozare a lor și poate fi vizibil după aproximativ două zile de la aplicare.
- Stratos® Ultra este un erbicid pe bază de Cicloxidim, are o acţiune sistemică şi este absorbit prin părţile verzi ale buruienilor. Acest tratament este eficient încă din prima săptămână după aplicare și combate perfect buruienile monocotiledonate, chiar și atunci când gradul de infestare este ridicat. Primele simptome sunt vizibile la câteva zile după aplicare.
Erbicide - schemă de tratament fasole
Problemă | Soluție | Doza recomandată | Momentul aplicării |
---|---|---|---|
Buruieni dicotiledonate | Basagran® SL | 2 l/ha | BBCH 12-14 |
Buruieni monocotiledonate anuale | Stratos® Ultra | 1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH® HC) | BBCH 12-39 |
Bolile fasolei - de ce sunt o provocare
Atunci când cultura de fasole nu este îngrijită corespunzător, aceasta devine vulnerabilă la atacul multor agenți patogeni. Mai mult decât atât, bolile, odată instalate în cultură, sunt greu de controlat și păgubitoare, iar dacă tratamentele nu sunt aplicate corect, bolile pot dezvolta rezistență la fungicide.
Potrivit lucrării „Ghid pentru determinarea rezistenței la boli și dăunători” (coordonator dr. ing. Antonia Ivașcu, 2009), cele mai comune boli la fasole sunt:
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
Boala apare la culturile de fasole din câmp și spații protejate, în toate fazele de vegetație. Primele semne apar pe tulpini, sub forma unor pete neregulate, moi, umede. Țesuturile atacate se înmoaie, putrezesc și, pe vreme umedă, se acoperă cu un mucegai albicios, abundent.
Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)
Această boală apare mai ales în culturile din sere și solarii. Pe frunze se dezvoltă niște pete circulare, de culoare galbenă, apoi brună, cu un puf de culoare cenușie. Zona de vârf a păstăilor se înmoaie și putrezește, iar pe tulpini apar zone umede și cenușii, care determină ofilirea zonei atacate.
Rugina fasolei (Uromyces phaseoli)
Atacul se manifestă pe toate organele aeriene, cel mai mult pe frunze. Primăvara apar primele simptome, sub forma unor pete mici, de culoare galbenă, circulare, izolate sau confluente, pe ambele fețe ale limbului.
Putregaiul rădăcinii și bazei tulpinii (Thanatephorus cucumeris, anamorfa Rhizoctonia solani)
Atacul apare pe rădăcini și tulpinițe cu zone de culoare brun-roșcate, ușor depresionare și cu un aspect de rozătură de insecte. Această boală produce grave pierderi în perioada de semănat-răsărire.
Putrezirea uscată a rădăcinii (Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli)
Această boală afectează sistemul radicular și, rareori, baza tulpinii. Apare la 2-3 săptămâni după răsărire și se manifestă prin înroșirea pivotului rădăcinii sau prin apariția la suprafaţa lui şi a coletului a unor striuri longitudinale, roşiatice.
Mozaicul comun al fasolei (Marmor phaseoli)
Este o infecție virală, ce se manifestă diferit în funcție de soi, vârsta plantei la momentul infecției, tulpina virusului și condițiile de mediu. În cazul soiurilor sensibile, primele simptome constau în apariția unor pete de culoare verde-deschis sau gălbuie, de diferite forme și mărimi, pe foliolele tinere.
Antracnoza fasolei (Colletotrichum L.)
Aceasta se dezvoltă pe toate organele plantei și afectează planta încă din faza de cotiledoane, urmată de atacul asupra rădăcinilor plantelor tinere, pe care apare un mucegai de culoare roz.
Arsura comună (Xanthomonas akonop odis pv. phaseoli)
Aceasta este o infecție bacteriană ce se manifestă pe cotiledoane, tulpini, frunze, păstăi și boabe. Primele simptome apar sub forma unor pete mici, de culoare brun-gălbuie, ușor adâncite, pe cotiledoane. Pe suprafața frunzelor apar pete mici, translucide, verzui, hidrozate cu exudat vizibil numai pe vreme umedă. Păstăile prezintă pete mici, superficiale, de culoare verde-închis, hidrozate la început, care apoi se adâncesc şi devin verzi-măslinii, apoi galbene-brunii, bine conturate de o margine fină, roşie-cărămizie.
Arsura aureolată (Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola)
Este o infecție bacteriană ce se manifestă în toate fazele de dezvoltare. Simptomele sunt asemănătoare cu cele produse de arsura comună. Pe cotiledoane apar mici pete, circulare sau neregulate, de culoare brun-gălbuie. Pe frunze, petele au diametrul de 1-3 mm, sunt unghiulare, hidrozate și înconjurate de o aureolă de culoare galbenă, lată de 1-2 cm. Păstăile prezintă pete brun-roşiatice, cu un aspect uleios.
Veștejirea bacteriană a fasolei (Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens)
Plantele atacate de această infecție rămân mici și prezintă o veștejire parțială, care evoluează până cuprinde întreaga plantă. Frunzele prezintă pete de culoare verde-închis sau maro-verzui, iar păstăile se îngălbenesc și se veștejesc.
Așadar, bolile fasolei pot provoca pagube semnificative în cultură. Identificarea corectă, prevenirea activă și tratamentele adecvate reprezintă soluția pentru a-ți asigura o recoltă sănătoasă și bogată.