Bolile la tomate: identificare, prevenire și combatere

Cultura de tomate poate fi atacată de diverse boli ce pot cauza daune considerabile și pot afecta calitatea și cantitatea recoltei.

Pentru obținerea unei culturi de calitate, este esențial să urmezi tehnologiile adecvate de cultivare. În acest sens, identificarea, prevenirea și combaterea bolilor la tomate, precum și gestionarea eficientă a buruienilor și a dăunătorilor sunt acțiuni esențiale pe care trebuie să le iei în considerare.

În continuare, vei descoperi soluții inteligente de protecție a culturii de tomate, precum și care sunt bolile ce amenință această cultură.

Boli la tomate - soluții inteligente de protecție a culturii

Protecția fitosanitară în cultura de tomate impune utilizarea tehnologiilor moderne și eficiente, pentru a contracara în mod eficace agenții patogeni. În acest sens, utilizarea unor produse de calitate este esențială, deoarece, în caz contrar, pot apărea pierderi semnificative în producție.

Pentru prevenirea unor astfel de situații neplăcute, BASF îți pune la dispoziție soluții noi și diversificate, adaptate nevoilor tale specifice, într-o gamă completă, numită Smart Technology.

Avantajele tehnologiei inteligente Agro BASF, pentru o bună protecție a culturii

Smart Technology este o soluție inteligentă, destinată protecției culturilor de legume. Fiecare tehnologie dezvoltată până în prezent are scopul de a aborda provocările actuale prin metode inovatoare, fundamentate pe analize eficiente.

Printre provocările cu care fermierii s-au confruntat în ultima perioadă se regăsesc:

  • reducerea producției agricole;
  • dezvoltarea formelor de rezistență la fungicide;
  • apariția unor infecții dificil de controlat în momente cheie;
  • scăderea calității și a valorii comerciale a legumelor.

Pentru protecția eficientă a culturii de tomate împotriva bolilor, este necesar să utilizezi fungicide cu un spectru larg de acțiune. De asemenea, pentru a evita dezvoltarea rezistenței la acestea și pentru a menține eficacitatea pe termen lung, se recomandă alternarea fungicidelor, astfel încât planta să fie expusă la diferite moduri de acțiune (sistemic, de contact etc.).

Soluții inovatoare de combatere a bolilor la tomate

Printre cele mai păgubitoare boli ale tomatelor se numără putregaiul cenușiu; de aceea, este necesar să întreprinzi acțiuni preventive, pentru a contracara infecțiile cauzate de Botrytis cinerea. Tratamentele tomatelor cu fungicide pentru acest agent patogen încep, de obicei, după înflorit, continuând până la intrarea în pârgă. Alegerea momentului potrivit și a substanțelor adecvate reprezintă factori esențiali pentru obținerea unei recolte finale de calitate.

➡️ Pentru remedierea acestor probleme, BASF recomandă un produs inovator pentru cultura de tomate: Signum®. Acest produs se diferențiază prin combinația unică de substanțe active cu moduri de acțiune variate. Datorită faptului că face parte din gama AgCelence®, acesta oferă beneficii suplimentare, prin efectele fiziologice. Rezultatele remarcabile, obținute cu fungicidul Signum®, sunt: flexibilitatea în aplicare, obținerea unor recolte generoase, asigurarea calității și prelungirea perioadei de depozitare a recoltei.

Signum® are în compoziția sa două substanțe active: boscalid și piraclostrobin, fiecare având moduri de acțiune distincte. Acțiunea dublă a tratamentului în interiorul plantei este remarcabilă: se manifestă atât sub formă translaminară, cât și acropetală, prezentând un caracter sistemic local. Efectul produsului Signum® este de inhibare a germinării sporilor și a creșterii tubului germinativ, alături de reducerea procesului de sporulare. Datorită substanțelor active și sinergiei lor, acesta conferă un spectru larg de acțiune împotriva agenților patogeni.

Un alt fungicid pe care poți să-l utilizezi este Polyram® DF. Acesta este un produs pe bază de metiram și, datorită formulei sale remarcabile, oferă o eficacitate sporită și prezintă un risc foarte scăzut de dezvoltare a rezistenței. Acest produs este disponibil sub formă de granule care se pot dispersa în apă, fiind recomandat în special pentru utilizarea în perioada vegetativă a plantelor. Una dintre caracteristicile sale definitorii este capacitatea excelentă de a se lipi de suprafața frunzelor, ceea ce împiedică sporii ciupercilor să germineze și tuburile germinative să se dezvolte.

De asemenea, o alegere eficientă pentru combaterea bolilor la tomate este fungicidul Scala®. Acesta se remarcă prin capacitatea sa de acțiune complexă, de contact, activitate translaminară și chiar sub formă de vapori. Produsul poate inhiba multiple etape ale dezvoltării agentului patogen, precum:

  • procesul de germinare a sporilor;
  • creșterea tubului germinativ;
  • dezvoltarea miceliului.

➡️Fungicidul Scala® este disponibil sub formă lichidă și conține 400 g/l de pirimetanil. Datorită compoziției sale superioare, acesta asigură o acțiune rapidă, dar și flexibilitate în tehnologia de protecție și are o performanță remarcabilă într-un spectru larg de temperaturi.

Un tratament pentru roșiile din solar, sere și câmp este fungicidul Dagonis®. Acesta este un produs polivalent, care se aplică ușor, asigură producții de bună calitate și este util pentru managementul rezistenței. Cele două substanțe active din compoziția sa, fluxapiroxad și difenoconazol, sunt complementare și asigură un control de lungă durată asupra unui spectru larg de boli.

O protecție eficientă împotriva bolilor la tomate este asigurată de fungicidul Cabrio® Top. Acesta cuprinde două elemente active, în proporții de 55% metiram și 5% piraclostrobin. În plus, acesta beneficiază de tehnologia AgCelence®, care conferă și efecte fiziologice de revitalizare a plantelor.

Piraclostrobin face parte din grupa strobilurine și oprește respirația patogenilor, ducând la moartea lor, prin blocarea producției de energie. Metiram, din grupa ditiocarbamați, acționează la contact, având o acțiune preventivă puternică împotriva zoosporilor, sporilor și hifelor.

➡️ Beneficiază de o singură soluție pentru combaterea simultană a mai multor boli. Fungicidul Cabrio® Top are un spectru de combatere foarte larg, o toleranță mai mare la stres și efect de înverzire.

Schemă de tratament pentru cultura de tomate

BoalăFungicidDoza recomandatăTimp de repaus
Mană
Pătarea cafenie Alternarioză Septorioză
Polyram® DF1,6 kg/ha7-14 zile
Cabrio® Top1,5-2kg/ha7 zile
Făinare
Pătarea cafenie Alternarioză
Dagonis®0,6l/ha (făinare)
1l/ha (pătarea cafenie, alternarioză)
3 zile
Putregaiul cenușiuScala®2l/ha3 zile
Signum ®1,5kg/ha3 zile

Agricultura de precizie

Agricultura de precizie (AP) reprezintă cel mai avansat sistem de gestionare agricolă. Această abordare revoluționară implică utilizarea unui set complex de instrumente, tehnologii și utilaje performante, cu scopul de a optimiza operațiunile agricole, a reduce costurile și a asigura un control riguros al producției.

Această metodă modernă îți oferă o perspectivă mai profundă asupra zonelor de cultivare și te ajută să identifici atât solurile cu un potențial ridicat, cât și prezența buruienilor, semnele bolilor sau atacurilor dăunătorilor. Această analiză detaliată a factorilor de mediu în diferite etape ale ciclului de producție, de la aplicarea îngrășămintelor până la recoltare, contribuie semnificativ la optimizarea întregului proces agricol.

Agricultura de precizie utilizează tehnologii precum sistemele de informații geografice (GIS) și tehnologia dronelor, pentru a colecta și analiza toate aceste date. Informațiile obținute sunt valoroase pentru luarea deciziilor și îți permit aplicarea precisă a apei, a nutrienților și a tratamentelor, reducând riscul de boli și optimizând randamentul culturii de tomate.

Chiar dacă implică niște costuri ridicate, beneficiile pe care ți le aduce sunt extrem de valoroase și te ajută să eficientizezi procesele din agricultură.

Managementul integrat

Managementul integrat

Managementul integrat constă în combinarea corectă a practicilor de cultură, gestionarea bolilor, a dăunătorilor și evitarea îmburuienării, pentru obținerea unor rezultate optime și durabile.

Importanța folosirii insecticidelor și a erbicidelor

Pe lângă folosirea unor fungicide eficiente, la fel de importantă este și aplicarea insecticidelor. Insectele pot provoca leziuni la nivelul țesuturilor plantei, iar acestea pot favoriza dezvoltarea agenților patogeni.

➡️ Descoperă, în acest material video, soluțiile eficiente pentru a ține la distanță bolile și dăunătorii, astfel încât să obții o recoltă bogată.

Eficient în combaterea dăunătorilor, insecticidul Alverde® acționează rapid, pentru a stopa pagubele, și rămâne activ chiar și în perioadele cu temperaturi ridicate. Acesta funcționează ca un agent de hrănire, cu o acțiune inițială de contact și activitate translaminară moderată. Atacă sistemul nervos al insectelor, le inhibă impulsurile nervoase și determină o paralizie ușoară, ceea ce duce la moartea lor ulterioară.

În plus, o altă acțiune necesară este evitarea îmburuienării, deoarece buruienile fac concurență plantelor de cultură în ceea ce privește cerințele de nutrienți, lumină și apă, iar din această cauză, plantele nu se mai pot dezvolta corect. Mai mult, acestea sunt și excelente gazde pentru diverși agenți patogeni și dăunători.

Pentru a combate buruienile, poți utiliza erbicidul Stomp® Aqua, pe bază de pendimetalin, deoarece are un spectru larg de acțiune și este ușor de folosit.

Cele mai importante lucrări agrofitotehnice care țin bolile departe

Pentru prevenirea și controlarea problemelor cauzate de boli și de dăunători, se pot realiza lucrări agrofitotehnice care vor reduce dezvoltarea și răspândirea acestora. Potrivit lucrării „Legumicultură. Volumul III”, Nistor Stan, 2003, cele mai importante astfel de lucrări sunt:

  • copilitul;
  • palisarea;
  • cârnitul;
  • defolierea;
  • mulcirea solului;
  • afânarea solului, unde este cazul;
  • irigarea;
  • fertilizarea;
  • rotația culturilor;
  • alegerea unui material săditor de calitate.

Bolile tomatelor - de ce sunt o provocare

Cultura de tomate se confruntă cu diverse provocări generate de multiple boli, care prezintă amenințări asupra producției, calității și profitabilității recoltei. Pentru că acestea afectează semnificativ producția, agricultorii utilizează fungicide, pentru a le controla.

Este esențial ca aceste substanțe să fie aplicate corect, deoarece agenții patogeni pot dezvolta rezistență la ele, iar dacă se instalează în cultură, devin mai greu de controlat. Mai mult decât atât, se recomandă utilizarea alternativă a produselor care acționează în moduri diferite, pentru a preveni dezvoltarea rezistenței.

Iată care sunt principalele boli ale roșiilor, care apar în culturile din sere, solarii și câmp:

Mana tomatelor (Phytophthora infestans)

Mana tomatelor este una dintre cele mai grave boli care apar la această cultură. Aceasta afectează toate organele plantei, mai puțin rădăcinile. Frunzele prezintă pete verzi-cenușii închise la vârf și margini, cu un puf alb pe partea de jos, care apare în mediile umede. Zonele afectate devin maronii și se usucă. Această boală evoluează rapid în solarii.

Atacul este grav și asupra fructelor, care dezvoltă pete galben-verzui ce devin ulterior brune, cu țesut tare și denivelat. Infecția se răspândește prin conidii în timpul creșterii, iar în solarii se dezvoltă în condiții de variație termică și condens excesiv. Mana se transmite anual, prin resturile de tomate rămase în sol.

Pătarea cafenie la tomate (Cladosporium fulvum sin. Fulvia fulva)

Pătarea cafenie la tomate apare în sere și solarii, unde poate afecta în proporție de 75-100% planta. În cazul culturilor de câmp, atacul este nesemnificativ. Se transmite anual prin miceliul de pe resturile de plante atacate și este favorizată de umiditatea ridicată, lipsa aerisirii și temperatura moderată.

Boala se manifestă prin intensificarea nuanței de galben pe fața superioară a frunzei și prin apariția unui puf cafeniu pe partea inferioară. Dacă atacul este puternic, frunzele se usucă.

Ofilirea sau fuzarioza tomatelor (Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici)

Fuzarioza tomatelor se manifestă în culturile din câmp prin îngălbenirea inițială a frunzelor de jos, extinzându-se spre cele superioare, care devin uscate și necrozate, boala avansând spre partea de sus a plantelor.

În solarii și sere, în condiții favorabile, plantele afectate se ofilesc rapid, păstrându-și fructele verzi. În partea de jos a plantelor apar pufuri alb-cenușii, provocând ulterior brunificarea vaselor conducătoare și uscarea completă. Unele plante se usucă treptat, rămânând în viață până la finalul recoltei.

Alternarioza la tomate (Alternaria solani)

Alternarioza la tomate este cunoscută și sub numele de pătarea brună a tomatelor. Atacă toate organele plantei. Frunzele dezvoltă pete brune, rotunde și concentrice, care se extind până acoperă întreaga frunză. Fructele sunt foarte vulnerabile, prezentând pete rotunde, inițial, maro, apoi devenind negre, lucioase și cu inele concentrice. Boala se transmite de la un an la altul, prin miceliul rezistent din sol sau prin resturile vegetale. În timpul creșterii, se răspândește prin conidii transportate de vânt.

Făinarea tomatelor (Leveillula taurica)

Făinarea tomatelor este o boală ce apare mai des în sere și solarii. Se manifestă prin atacarea inițială a frunzelor de la baza plantei, care capătă pete galben-aurii pe partea superioară și, apoi, se acoperă cu fructificații ale ciupercii (sub forma unui praf), care se extind și pe partea inferioară. Se transmite de la un an la altul, prin resturile vegetale atacate, iar în timpul vegetației, prin conidii.

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)

Putregaiul cenușiu este o boală foarte păgubitoare, ce apare la tomatele cultivate în spații protejate, dar și la culturile din câmp, în special în anii ploioși. Atacul se manifestă pe fructe, dar poate apărea și pe tulpini și frunze, sub forma unor pete cenușii, apoase, care evoluează în zona vârfului. Aceasta se transmite prin resturile vegetale din sol și poate forma organe de rezistență, numite scleroți.

Septorioza - Pătarea albă a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici)

Este o boală a tomatelor care apare atât la culturile din câmp, cât și la cele din sere și solarii. Inițial, atacul se manifestă pe frunzele bazale, sub forma unor mici pete circulare. Ulterior, aceste pete se măresc și se colorează brun pe margine și alb-cenușiu în centru.

Se transmite anual prin resturile de plante afectate rămase în sol, iar în timpul vegetației, prin picnospori și insecte.

Verticilioza tomatelor (Verticillium dahliae)

Verticilioza tomatelor se manifestă prin simptome vizibile în perioada de coacere a fructelor. Pe frunze apar zone galbene care se usucă, începând de la margini sau din centru. Plantele se ofilesc în timpul zilei și revin la normal seara, dar ofilirea devine ireversibilă după câteva zile. Plantele afectate au o producție redusă de fructe, care sunt de calitate scăzută.

Antracnoza la tomate (Colletotrichum coccodes)

Este o boală a tomatelor care apare destul de des în culturi și provoacă efecte devastatoare, afectând grav roșiile coapte, atât pe cele din cultură, cât și pe cele din depozit. Fructele afectate nu mai pot fi comercializate și nici consumate, deoarece au un gust amar.

Boli răsad tomate - Căderea răsadurilor de tomate (Pythium ultimum)

Aceasta este o boală care apare la răsadurile de tomate și provoacă putrezirea acestora. Din momentul în care boala s-a instalat, răsadurile afectate sunt distruse.

Bacteriozele la tomate

Aceste boli sunt cauzate de bacterii, sunt deosebit de grave și apar la culturile din câmp, sere sau solarii. Acestea sunt:

  • Ofilirea bacteriană sau Cancer bacterian la tomate;
  • Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor;
  • Pătarea pustulară a fructelor de tomate.

În concluzie, bolile tomatelor pot provoca pagube semnificative în cultură. Identificarea corectă a acestora, prevenirea activă și tratamentele adecvate sunt cheia pentru asigurarea unei recolte sănătoase și bogate.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus