Cucurbitacee (castravete, pepene, dovleac)

Culturile de legume cucurbitacee sunt nelipsite de pe teritoriul țării noastre. Castraveții, dovleceii, pepenii, sunt doar câteva exemple de culturi apreciate pentru valorile lor nutritive.

Din cadrul acestei grupe fac parte următoarele specii: castravetele, pepenele verde, pepenele galben, dovlecelul, dovlecelul patison, dovleacul comestibil, dovleacul pentru plăcintă,

Toate acestea sunt plante anuale, cu tulpini târâtoare. Florile lor sunt unisexuat monoice, cu polenizare alogamă entomofilă. Sunt pretențioase, de obicei, față de factorii de căldură și lumină la care sunt expuse.

Pentru performanțe deosebite, trebuie respectată o tehnologie de cultură care să corespundă cerințelor pieței.

În câmp, culturile se înființează, în principal, prin semănat direct sau prin răsad, iar culturile protejate (sere, solarii) se înființează prin răsad.

Printre bolile culturilor de cucurbitacee, enumerăm: făinarea, mana cucurbitaceelor, fuzarioza, pătarea unghiulară, putregaiul cenușiu, antracnoza cucurbitaceelor, mozaicul castraveților, ofilirea bacteriană, căderea și putrezirea plantelor.

Este foarte important să ții cont de perioada optimă și condițiile necesare pentru plantare. Și, nu în ultimul rând, acordați mare atenție protejării culturii de cucurbitacee împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

BASF are experiența și soluțiile pentru a proteja investiția fermierilor în aceaste culturi.

Mergi sus