BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Contact

Cucurbitacee (castravete, pepene, dovleac)

Culturile de legume cucurbitacee sunt nelipsite de pe teritoriul țării noastre. Castraveții, dovleceii, pepenii, sunt doar câteva exemple de culturi apreciate pentru valorile lor nutritive.

Din cadrul acestei grupe fac parte următoarele specii: castravetele, pepenele verde, pepenele galben, dovlecelul, dovlecelul patison, dovleacul comestibil, dovleacul pentru plăcintă,

Toate acestea sunt plante anuale, cu tulpini târâtoare. Florile lor sunt unisexuat monoice, cu polenizare alogamă entomofilă. Sunt pretențioase, de obicei, față de factorii de căldură și lumină la care sunt expuse.

Pentru performanțe deosebite, trebuie respectată o tehnologie de cultură care să corespundă cerințelor pieței.

În câmp, culturile se înființează, în principal, prin semănat direct sau prin răsad, iar culturile protejate (sere, solarii) se înființează prin răsad.

Printre bolile culturilor de cucurbitacee, enumerăm: făinarea, mana cucurbitaceelor, fuzarioza, pătarea unghiulară, putregaiul cenușiu, antracnoza cucurbitaceelor, mozaicul castraveților, ofilirea bacteriană, căderea și putrezirea plantelor.

Este foarte important să ții cont de perioada optimă și condițiile necesare pentru plantare. Și, nu în ultimul rând, acordați mare atenție protejării culturii de cucurbitacee împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

BASF are experiența și soluțiile pentru a proteja investiția fermierilor în aceaste culturi.

Cultura de castravete

Castravetele (Cucumis sativus) face parte din familia Cucurbitaceae și este o plantă legumicolă ce poate fi cultivată atât în câmp, cât și în sere și solarii. Planta își are originea în sudul Asiei, iar acum se cultivă în toate județele din România, preponderent în zonele din sud și vest, deoarece acestea oferă cele mai bune condiții de mediu.

Castravetele este o plantă erbacee care are un sistem radicular slab dezvoltat și o tendință de a crește spre suprafața solului.

Pentru a obține o cultură profitabilă, este important ca factorii de mediu să creeze un mediu propice pentru desfășurarea normală a proceselor metabolice. Acești factori se referă la temperatură, lumină și umiditate.

Temperatura minimă la care semințele vor germina este de 15-16 grade Celsius. Din punctul de vedere al necesității luminii, sunt plante de zi scurtă, așadar, au nevoie de 12 ore de lumină cu o intensitate ridicată. Nivelul optim de umiditate în sol trebuie să fie de 75-80% și de 85-90% în aer. Solurile potrivite pentru cultura castraveților trebuie să fie ușoare, afânate, permeabile, bogate în humus și cu un pH între 6,5 și 7,5.

Este foarte important să se țină cont de perioada optimă și condițiile necesare pentru plantare. Și, nu în ultimul rând, acordați mare atenție protejării culturii de castraveți împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

BASF are experiența și soluțiile pentru a proteja cultura de castravete în vederea atingerii unor producții importante cantitativ.

Cultura de pepene

Pepenele se cultivă în toate zonele cu climat cald, în țări precum Spania, Iran, Mexic, Franța, Grecia și Portugalia. În România, zonele favorabile de cultură sunt în Sud, Sud-Est și Vest.

Pepenele galben (Cucumis melo) și pepenele verde (Citrullus lanatus sin. vulgaris) fac parte din familia cucurbitaceelor, dar sunt clasificate ca genuri diferite: pepenele galben face parte din genul Cucumis, iar pepenele verde - din genul Citrullus. Cultivarea celui din urmă este mult mai răspândită pe teritoriul României.

Conform Institutului Național de Statistică, principalele județe unde se cultivă pepeni în țara noastră sunt: Olt, Dolj (loc. Dăbuleni), Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Arad şi Timişoara.

Este important să cunoști condițiile necesare pentru a avea succes în cultivarea pepenilor:

  • Pentru majoritatea soiurilor de pepene, temperatura optimă a solului pentru plantare trebuie să fie de minimum 15 grade Celsius. Evident, o plantă cu asemenea cerințe de căldură va fi pretențioasă și în privința luminii.
  • Pepenii verzi au, în general, nevoie de lumină abundentă, de până la 14 ore pe zi. De asemenea, dacă pepenii sunt privați prea mult timp de razele soarelui, pepenii își pierd considerabil din conținutul de zahăr.
  • Aceste plante au nevoie de o umiditate crescută pentru a se dezvolta.
  • Solurile preferate de pepeni sunt solurile nisipoase, nisipo-lustoase și luto-nisipoase.

Acordă cea mai mare atenție protejării culturii de pepeni împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

Cultura de dovleac

În Europa, dovlecelul (Cucurbita pepo) se cultivă în țările cu climat cald: Italia, Spania, Franța, Grecia, dar și în Ungaria, Rusia, Bulgaria. În România se cultivă pe suprafețe apreciabile fiind utilizat din ce în ce mai mult în gastronomie.

Cultura dovlecelului se realizează prin însămânțarea eșalonată la interval de 10 zile începând cu 1 mai sau în cultura succesivă din 1 iunie, până în 10 iulie.

Ca plante premergătoare favorabile pentru cultura de dovlecel sunt indicate următoarele culturi: trifoiul (în primul an de desțelenire), lucerna, mazărea şi fasolea; bune premergătoare sunt rădăcinoasele şi bulboasele sau altele precum varza şi cartofii.

Planta este foarte pretențioasă față de lumină. Pe terenurile umbrite sau îmburuienate, producțiile scad considerabil. Are cerințe ridicate față de umiditatea din sol, având un coeficient de transpirație foarte mare. Dovlecelul cere soluri profunde, afânate, lipsite de buruieni, adăpostite de curenții reci de aer.

Este foarte important să ții cont de perioada optimă și condițiile necesare pentru plantare. Și, nu în ultimul rând, acordă cea mai mare atenție protejării culturii de dovlecei împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

Mergi sus