BASF Agricultural Solutions România

Agricultură

Contact

Floarea-soarelui

Floarea soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere de la noi din țară, dar și una dintre recoltele de succes pentru fermieri

Floarea-soarelui

Comparativ cu alte culturi oleaginoase, floarea soarelui poate asigura randamente maxime de ulei la o unitate de suprafață. Semințele din soiuri moderne și hibrizi conțin 50-54 % grăsimi cu proprietăți gustative și nutritive înalte.

Producția la o anumită suprafață cultivată diferă în funcție de hibrizii folosiți, condițiile climatice și tehnologia aplicată, putând ajunge ușor la peste câteva tone la hectar. De altfel, în 2017, recolta românească de floarea-soarelui a atins un record istoric, de 3,16 milioane de tone.

Există o serie de hibrizi de floarea soarelui, fiecare dintre ei cu propriile cerințe în ceea ce privește zonele potrivite cultivării și potențialul de producție. Hibrizii se aleg în funcție de sol, zonă și obiectivele fermierului.

Floarea-soarelui este o plantă destul de pretențioasă față de rotația culturilor, deoarece nu suportă monocultura, din cauza atacului agenților patogeni (mana, putregaiul cenușiu, pătarea brună și frângerea tulpinilor, alternarioza), dăunătorilor (gărgărița porumbului, viermi sârmă) sau a atacului de lupoaie (Orobanche cumana)

Cultura de floarea soarelui va avea o producție ridicată și de calitate superioară doar dacă este întreținută corespunzător. Buruienile, de exemplu, pot compromite producția chiar și cu 50%. Alegerea erbicidelor se face în funcție de spectrul de buruieni prezente – monocotiledonate sau dicotiledonate și de tehnologia de erbicidare - preemergentă și/sau postemergentă. Este recomandată folosirea de erbicide omologate pentru cultura de floarea soarelui. Totodată, este imperativ pentru fermieri să-și ia măsuri de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor, care au puterea de a micșora considerabil și producția, dar și calitatea ei.

Ce fac fermierii de fapt pentru a proteja culturile de floarea-soarelui

Ce fac fermierii de fapt pentru a proteja culturile de floarea-soarelui

Vezi care sunt secretele fermierilor profesioniști din Teleorman și Olt

Vezi interviul
 Erbicidul Pulsar® Plus lasă lanurile curate, fără buruieni

Erbicidul Pulsar® Plus lasă lanurile curate, fără buruieni

Vezi cât de mulțumiți sunt fermierii care au folosit Pulsar® Plus în tehnologia Clearfield® Plus la floarea-soarelui

Vezi interviul

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus