Ovăz

Ovăzul a fost introdus în agricultură mai târziu decât grâul și orzul, fiind considerat inițial o buruiană. Această plantă valorifică însă foarte bine solurile sărace și zonele cu climat mai aspru.

Zonele favorabile pentru cultura ovăzului sunt: Podișul Transilvaniei, Câmpia de Vest, Podişul Getic şi depresiunea Jijiei.

Plante bune premergătoare pentru cultura de ovăz sunt numeroase: mazărea, fasolea, soia, năutul, inul pentru ulei; inul pentru fibră, rapița; cartofii de vară, floarea soarelui, hibrizii timpurii de porumb, culturile furajere. Plante medii premergătoare culturii de ovăz sunt: cerealele păioase în anul I, porumbul, cartofii de toamnă. După cultura de ovăz nu se recomandă să cultivi: sfeclă de zahăr și porumb.

Bolile la ovăz din timpul vegetației sunt: făinarea, sfâșierea frunzelor, rugina neagră, septorioza, mozaicul dungat al orzului, piticirea ovăzului, rugina coronată a ovăzului, micoze precum tăciunele zburător al ovăzului, arsura ovăzului, iar pentru toate acestea, BASF are soluții optime.

Producţiile de ovăz variază, în funcţie de condiţiile de cultivare, între 2000-3000 kg/ha boabe. Raportul boabe:paie este de 1:2.

Este foarte important să ții cont de epoca optimă pentru semănat și să asiguri condițiile prielnice pentru cultivarea ovăzului. Și, nu în ultimul rând, acordă cea mai mare atenție protejării culturii de ovăz împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot diminua semnificativ producția.

Indiferent de provocările cu care te confrunți, BASF are experiența, cunoștințele și soluțiile necesare pentru a-ți proteja investiția în cultura de ovăz de la semănat și până la recoltat și te poate ajuta să obții maximum din fiecare hectar.

Mergi sus