Praz

Prazul este o plantă legumicolă, care alături de ceapă și usturoi, face parte in grupa legumelor bulboase.

Cultura de praz

Este consumat fie în preparate culinare ori în stare proaspătă.

Prazul este cultivat în România pe suprafețe mai extinse în special în regiunea Olteniei.

În cazul în care te-ai hotărât să înființezi o cultură de praz, este important să știți că această plantă este rezistentă la frig și uneori chiar la temperaturi negative. Cultura are însă nevoie de cantități optime de nutrienți în sol: potasiu, azot și fosfor.

De asemenea, prazul are nevoie de un sol adânc, ușor umed. Cele mai bune soluri sunt cele luto-nisipoase sau bogate în humus. De asemenea, un element esențial al unei culturi rentabile de praz este sistemul de irigare bine pus la punct. Culturi premergătoare potrivite pentru praz sunt: cartoful, tomatele, ardeii, varza, fasolea și vinetele.

Modalități de înființare a culturii de praz:

  • Prin semințe
  • Prin răsad – cel mai frecvent.

Acordă atenție protejării culturii de praz împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor care pot reduce masiv recolta:

  • Boli des întâlnite la cultura de praz: mana, alternarioza, rugina, putregaiul alb, putregaiul cenușiu, fuzarioza.
  • Dăunători: trips comun, nematodul tulpinilor.

BASF are experiența și soluțiile necesare pentru a proteja investiția în cultura de praz și vă poate ajuta să obții producții excelente din fiecare hectar.

Mergi sus