Prun [Prunus domestica]

Prunul (Prunus domestica) este cultivat în țara noastră pe arii extinse, în majoritatea regiunilor, existând și suprafețe foarte fragmentate și numeroase plantații bătrâne.

De aceea, nu ezita să înființezi o plantație intensivă de prun, deoarece prin producții de calitate, poți avea și venituri considerabile.

Dacă înființezi o cultură de pruni, trebuie să ții cont de tipul de teren ales. Prunul suportă soluri ușoare, permeabile, calde și ferite de curenți reci. Amenajarea terenului presupune evacuarea excesului de umiditate, nivelarea de suprafață sau de adâncime pentru a asigura contextul necesar scurgerii apei.

Plantarea pomilor se face toamna, iar distanțele de plantare recomandate sunt de 4-5 metri pe rând și 5-6 metri între rânduri.

După plantarea puieților, au loc o serie de lucrări de întreținere:

  • Dirijarea coroanelor
  • Tăierile de rodire
  • Udarea pomilor
  • Combaterea buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor
  • Fertilizarea

Combaterea bolilor și a dăunătorilor este un pas important pentru a avea o cultură bogată și sănătoasă. Dintre dăunătorii întâlniți la pruni, enumerăm: Viermele prunului, Molia orientală a fructelor, Păduchele cenușiu, Păduchele verde al prunului, Omida păroasă, Viermele prunelor, Molia pieliței fructelor.

Dintre bolile întâlnite la culturile de prun: ciuruirea micotică a frunzelor la prun, ciuruirea bacteriană a frunzelor, pătarea roșie a frunzelor, monilioza la prun, mumificarea fructelor, boala frunzelor de argint, vărsatul prunului.

BASF are cunoștințele și experiența necesare pentru a te ajuta să ai o cultură de prun bogată și sănătoasă.

Mergi sus