BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Contact

Semințoase (măr, păr, gutui)

Culturile de semințoase (mărul, părul, gutuiul) se regăsesc pe suprafețe considerabile în toate regiunile din țara noastră.

Observăm progrese notabile privind înființarea unor plantații noi în sistem intensiv și super-intensiv, datorită capacității de a obține producții mult mai mari pe hectar în aceste livezi moderne. O influență importantă o au și programele de susținere a pomiculturii și implicit, cererea existentă pe piață pentru fructe de înaltă calitate.

Subliniem valoarea alimentară a acestora, dar fără să omitem și valoarea economică mare. Merele, perele, gutuile au particularități deosebite, își păstrează prospețimea multă vreme și se pretează la depozitare pe temen lung.

Aceste fructe sunt căutate atât pentru consumul lor în stare naturală, cât sub formă de gem, dulceață, compot.

Temperaturile minime de rezistență ale pomilor fructiferi semințoși:

 • Păr: - 33 de grade Celsius
 • Gutui: - 30 de grade Celsius
 • Măr: - 36 de grade Celsius
Dacă plănuiești înființarea unei culturi de semințoase, alege un teren cu sol fertil, permeabil, cu o pantă de 3-6%. Cele mai bune zone pentru plantarea pomilor fructiferi din această specie sunt zonele dealurilor subcarpatice.

Înainte de plantarea pomilor, sunt necesare o serie de lucrări pentru o dezvoltare optimă a pomilor (ex. pregătirea terenului, modelare, desfundare, instalrea elementelor de susținere, plantare pomi, fertilizare, tăieri de formare a coroanei, protecție contra bolilor și dăunătorilor).

Această grupă de pomi fructiferi este afectată de numeroase buruieni, boli si dăunători.

 • Boli: rapăn, făinare, focul bacterian
 • Dăunători: molia pieliței fructelor, acarieni, insecte minatoare, viermele fructelor, afide.
BASF are experiența și soluțiile necesare pentru a proteja culturile de semințoase și te poate ajuta să obții producții excelente din fiecare hectar.

Cultura mărului

Mărul (Malus domestica) este o specie pomicolă importantă în țara noastră, având o mare răspândire. Mărul se distinge prin capacitatea sa de a fi păstrat pe o perioadă mai îndelungată, existând o gamă variată de soiuri, portaltoi, care facilitează adaptarea acestei specii diferitelor tehnologii și condiții climatice.

Statisticile arată că în România, suprafața cultivată cu meri este de 55.000 ha cu o producție totală anuală de 467,2 tone (conform MADR, 2016).

Printre județele recunoscute pentru cultivarea mărului amintim Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Prahova, Buzău, Suceava, Iași, Maramureș, Bistrița, Sălaj și Mureș, etc.

În prezent, remarcăm cerințele pieței foarte exigente privind comercializarea unor fructe de bună calitate, care, la nivelul fermei, presupune aplicarea unor tehnologii profesioniste. Acestea sunt vitale pentru a menține un nivel înalt de competitivitate pe piață, dar și profitabiitatea afacerii de la an la an.

Pregătirea terenului pentru o livadă de meri începe cu alegerea și pregătirea terenului. Dacă plantația se înființează pe un teren utilizat în prealabil ca livadă, terenul necesită pregătiri cu 1-2 ani înainte pentru a elimina eventualele focare de infecție ale culturilor precedente.

După plantarea puieților, sunt necesare câteva lucrări de întreținere:

 • Irigarea la nevoie
 • Prașile
 • Tăieri pentru formarea și întreținerea coroanei
 • Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor
Dintre bolile și dăunătorii întâlniți în livezile de meri, enumerăm: rapănul, făinarea mărului , monilioza semințoaselor, focul bacterian, gărgărița bobocilor de măr, acarianul roșu al pomilor, viermele merelor, păduchele lânos, omizi defoliatoare, viespea merelor, molia minieră.

Este necesar să protejezi cultura de măr împotriva acestor boli și dăunători. BASF are soluțiile necesare pentru a-ți fructifica investiția.

Cultura părului

Părul este o specie pomicolă importantă în țara noastră. Spre deosebire de măr, acest tip de pom este mai pretențios la lumină, căldură și sol. Așadar, dacă plănuiești înființarea unei livezi de peri, ia în calcul un teren la câmpie sau până la altitudini de 400-600 de metri.

Alege soluri ușoare, terenuri ferite de curenți reci, brume sau înghețuri târzii. Pragul de rezistență la ger al părului e de -30 de grade Celsius. Temperatura medie anuală a zonei în care plănuiești înființarea culturii trebuie să fie de aproximativ 10 grade Celsius.

Pomii pot fi plantați iarna sau primăvara. Lucrările necesare înființării plantației: alegerea terenului, nivelarea, instalarea elementelor de susținere, săparea gropilor, plantarea, udarea.

După intrarea pe rod a perilor, lucrările necesare sunt:

 • Tăieri
 • Întreținerea solului
 • Aplicarea îngrășămintelor și a erbicidelor
 • Combaterea bolilor și a dăunătorilor
Dintre bolile plantațiilor de peri, enumerăm: rapănul părului, focul bacterian al rozaceelor, arsura bacteriană comună a părului, , pătarea albă a frunzelor de păr etc.

Pentru o cultură profitabilă, acordă cea mai mare atenție protejării culturii împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor care pot reduce masiv recolta. BASF are experiența și soluțiile pentru a proteja investiția în această cultură și te poate ajuta să obții recolte excelente.

Cultura gutuiului

Gutuiul este un pom fructifer de mărime medie, ce atinge înălțimi de 3-3,5 metri.

Acesta înflorește, de regulă, în mai sau iunie.

Dacă plănuiești înființarea unei livezi de gutui, este necesar să știi faptul că, din categoria semințoaselor, este cea mai pretențioasă specie față de căldură și lumină. Sunt prilenice zonele cu temperaturi mai ridicate, fără temperaturi scăzute excesive în timpul iernii.

Gutuiul preferă solurile adânci, fertile.

Lucrările de întreținere a livezii de gutui cuprind tăieri de formare și dirijare a coroanei, aplicarea tratamentelor de combatere a bolilor și a dăunătorilor, irigarea pomilor, etc.

În România, suprafețele cultivate cu gutui au fost diminuate considerabil după apariţia focului bacterian în anul 1992. Această boală continuă să amenințe planțațiile existente, de aceea recomandăm aplicarea cu strictețe a măsurilor preventive.

Pentru o cultură bogată și sănătoasă, este necesară combaterea bolilor și a dăunătorilor.

Dintre acestea, enumerăm: mumificarea gutuilor tinere, pătarea brună a frunzelor de gutui, rugina gutuiului, focul bacterian; dăunătorii întâlniți: ex. afidele, viermele fructelor.

BASF are experiența și soluțiile pentru a-ți proteja investiția în această cultură. Pe măsură ce lucrezi pentru atingerea obiectivelor de producție, poți avea încredere că potențialul de randament ridicat și calitatea cea mai înaltă îți sunt la îndemână.

Mergi sus