Sfeclă roșie, țelină, hrean, ridichi, păstârnac, pătrunjel de rădăcină, etc [Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva]

Cultura de sfeclă roșie

Sfecla roșie poate fi o cultură rentabilă, cât timp este corect îngrijită și protejată. Este mai pretențioasă ca alte rădăcinoase la capitolul căldură – rădăcina nu rezistă la mai puțin de zero grade, astfel că trebuie recoltată înainte de venirea înghețului. Oferă cele mai bune rezultate pe solurile adânci, cu textură mijlocie.

Cultura de țelină

Țelina are o importanță economică deosebită datorită prețurilor de valorificare ale rădăcinilor. În același timp, e o cultură extensivă, care cere un consum ridicat de forță de muncă. În România se cultivă în toate regiunile, ocupând suprafețe largi în jurul orașelor din Banat și Transilvania.

Cultura de hrean

Hreanul e o plantă cu pretenții reduse. Este rezistent la frig și nu cere multă lumină. Oferă producții de calitate în solurile cu textură mijlocie, profunde, din care se poate aproviziona cu apă. Poate fi atacat de rugina albă, pătarea frunzelor, făinare, putregaiul cenușiu, dar și de gândacul hreanului.

Cultura de ridichi

Ridichile vin în două convarietăți – de vară și de iarnă – care se deosebesc în ceea ce privește durata de viață, perioada de vegetație, modul de formare a părților comestibile și tehnologia de cultură. În România ridichile se cultivă mai ales în zonele bogate în precipitații.

Cultura de păstârnac

Păstârnacul rezistă la temperaturi scăzute, însă are pretenții ridicate față de umiditate, mai ales comparativ cu morcovul și pătrunjelul. Semănatul are loc toamna târziu sau primăvara, iar uneori și vara în luna iunie.

Cultura de pătrunjel de rădăcină

Pătrunjelul de rădăcină o plantă bienală cu o perioadă de vegetație de până la 150-160 de zile. Se cultivă în aceleași zone cu morcovul, dar pe suprafețe mai restrânse. Față de morcov, are pretenții de căldură și de apă mai scăzute, însă mai ridicate față de lumină și textura solului.

Mergi sus