BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Contact

Solanaceae (tomate, ardei, vinete)

Legumele solanacee formează una dintre cele mai importante grupe tehnologice, care se cultivă la noi în ţară şi, în general, în lume.

Din această grupă amintim trei specii legumicole importante:

  • Tomatele (Solanum lycopersicum)
  • Ardeii (Capsicum annuum)
  • Vinetele (Solanum melongena)
Aceste culturi au o importanță economică deosebită, fie că vorbim de culturi în spații protejate, fie că vorbim de culturi în câmp deschis. Se urmărește tot mai mult asigurarea unui flux continuu de legume proaspete disponibile pentru populație cât mai mult timp într-un an agricol, ceea ce presupune producții în extrasezon, tehnologii avansate, controlul eficient al organismelor dăunătoare, asigurarea competitivității.

În cazul în care dorești să pui bazele unei culturi de legume din familia solanaceelor, acordă atenția cuvenită protecției împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

BASF are experiența și soluțiile pentru a îți proteja investiția în culturile de ardei, tomate și vinete, pentru producții de calitate și, foarte important, vandabile, îndeplinind cerințele pieței.

Cultura de tomate

Tomatele (Solanum lycopersicum) se cultivă pentru fructele lor, care se consumă la maturitatea fiziologică, în stare proaspătă sau conservată. Cultura de tomate, în comparaţie cu alte culturi legumicole, asigură venituri dintre cele mai mari, într-un raport bine echilibrat cu cheltuielile, culturile timpurii și extratimpurii dovedindu-se a fi foarte profitabile.

În țara noastră, tomatele ocupă o suprafață de 44.000 ha, conform MADR.

Tomatele valorifică foarte bine terenurile legumicole însorite, fertile şi irigate. Se pretează pentru diverse sisteme şi tipuri de culturi: în câmp sau în spaţii protejate, în sisteme intensive şi industriale.

La noi în ţară se cultivă peste 70 de soiuri, hibrizi şi populaţii locale de tomate. La nivel mondial, se cultivă, desigur, un număr mult mai mare și mai variat de soiuri, menite să satisfacă cerința mare a industriei alimentare și a consumatorilor.

Luând în considerare cerințele față de căldură, tomatele sunt considerate plante termofile. Temperatură minimă de germinare este de 10 grade Celsius.

Tomatele se cultivă preponderent prin răsaduri .

Este foarte important să țineți cont de perioada optimă și condițiile necesare pentru plantare. Și, nu în ultimul rând, acordați mare atenție protejării culturii de tomate împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

Cultura de ardei

Capsicum annuum - Ardeiul se cultivă pentru fructele sale, care au multiple întrebuinţări în alimentaţia omului, atât în stare proaspătă, cât şi preparate sau conservate.

Conform FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations), în lume se cultivă peste 1,2 milioane ha cu ardei, cu o producţie totală de peste 14,5 milioane tone. Cele mai mari suprafeţe se întâlnesc în China (peste 95 mii ha) și în Mexic (90 mii ha). În Europa se cultivă peste 135 mii ha, cei mai mari cultivatori fiind Spania cu 23 mii ha, Bulgaria cu 23 mii ha, România cu circa 15-20 mii ha şi Ungaria cu peste 16.000 ha.

În țara noastră se întrunesc toate condițiile pentru dezvoltarea ardeilor și pentru obținerea unor producții ridicate și de calitate. Plantarea diferă în funcție de maniera de cultivare - răsaduri, sau semănat direct în câmp. În ambele cazuri, însă, data orientativă pentru plantarea ardeilor începe după ce în sol sunt asigurate temperaturi de peste 12-14 grade Celsius (25 aprilie-15 mai).

Este o cultură cu cheltuieli mari, dar care pot fi relativ uşor recuperate, dacă se practică o tehnologie de cultivare adecvată, care să asigure o producţie de 15-20 t/ha.

În România se cultivă următoarele grupe horticole de ardei:

  • Ardeiul gras - are fructe mari, dulci, în formă de prismă, trunchi de piramidă, inimă.
  • Ardeiul gogoşar - fructe mari, dulci, rotunde, puternic turtite, cu suprafaţa mai mult sau mai puţin lobată.
  • Ardeiul lung - fructe mari, dulci, cu pulpa mai subţire decât la formele anterioare, de formă conică, alungită, uneori aplatizată, drepte sau curbate.
  • Ardeiul iute - fructe mici, iuţi, cu pulpa subţire, de formă conică-alungită sau sferică.
  • Ardeiul de boia - fructe asemănătoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute, cu o mare concentraţie în pigmenţi coloranţi.

Ardeiul se cultivă în țara noastră preponderent în zone de câmpie, în județe precum Dolj, Olt, Timiș, Arad, Galați, Brăila, Ilfov etc.

Dacă pui bazele unei culturi de ardei, este important să asiguri o protecție completă împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

Cultura de vinete

Cultura de vinete (Solanum melongena) este o cultură care are nevoie de un sol fertil, reavăn, bine drenat și nisipos.

Dacă vrei să înființezi acest tip de cultură, este necesar să știi că se cultivă prin rotație, atât în spații protejate, cât și în câmp.

Planta este sensibilă atât la frig, cât și la umiditate în exces, cu toate că are nevoie de cantități mari de apă. Ia în considerare irigarea prin picurare.

Din punctul de vedere al cerințelor de temperatură, plantele mature de vinete au nevoie de 20-30 de grade Celsius. Lumina este, de asemenea, un factor important.

Cele mai bune culturi premergătoare sunt: conopida, varza, sfecla, usturoiul, prazul, păstârnacul, ceapa verde, mazărea, morcovul și fasolea.

Aplicarea unor erbicide preemergente contribuie la o dezvoltarea armonioasă a culturii, eliminând competiția cu buruienile.

Combaterea bolilor și a dăunătorilor este un criteriu important pe parcursul perioadei de vegetație.

  • Boli frecvente la cultura de vinete: făinarea, alternarioza, putregaiul cenușiu, ofilirea vasculară etc.
  • Dăunătorii vinetelor: coropișnița, acarienii, tripsii legumelor, afidele, gândacul de Colorado, etc.
BASF are experiența și soluțiile pentru a-ți proteja investiția în această cultură. Apelează la produsele noastre pentru o cultură de vinete productivă .

Mergi sus