Grâu

Grâul este cereala cea mai importantă și planta care ocupă pe glob cele mai întinse suprafețe. Grâul este una dintre cele mai importante culturi agricole și din România, cu aproximativ 2 milioane hectare cultivate în fiecare an.

Pe teritoriul țării noastre, cultura grâului datează de peste 2500 de ani. Descoperirile arheologice atestă acest fapt.

Cultura grâului reușește în România ultimilor ani să aducă fermierilor profesioniști profituri în creștere, asigurate de producții chiar și de peste 10 tone la hectar, cu medii de 8-9 tone la nivel de fermă. Solul, soiurile de grâu, tehnologia de cultivare, fertilizarea cerealelor, tratamentele efectuate la timp și volumul de precipitații sunt factorii principali de care depinde producția de grâu în fiecare an.

Conform statisticilor, grâul face parte din top 5 cele mai profitabile culturi, cu marje de profit de 30-45%. Un hectar cultivat cu grâu poate genera un profit brut de 1.100 de lei daca luăm în calcul o producție medie de 5.000 kg/hectar si un preț de 0,6 lei/kg. Din veniturile totale, care pot ajunge la peste 3.000 de lei, se scad cheltuielile totale pentru întreținerea unui hectar de grâu. Acestea pot ajunge la aproximativ 1.800 - 1.900 de lei, în condiții climatice și fitosanitare normale.

Grâul constituie și o foarte bună plantă premergătoare pentru multe alte culturi, deoarece se recoltează devreme, eliberând terenul repede pentru efectuarea arăturilor de vară.

Pentru o cultură de grâu sănătoasă și productivă, este foarte important să îi asiguri condițiile necesare pentru plantare și să ții cont de epoca optimă de semănat. Și, nu în ultimul rând, acordă cea mai mare atenție protejării culturii de grâu împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot produce pierderi masive de producție.

Indiferent de provocările cu care te confrunți, BASF are experiența, cunoștințele și soluțiile necesare pentru a-ți proteja investiția în cultura grâului de la început până la sfârșit și te va ajuta să obții maximum din fiecare hectar. Așadar, pe măsură ce lucrezi pentru atingerea scopurilor tale de producție, poți avea încredere că potențialul de randament ridicat și calitatea cea mai înaltă îți sunt la îndemână.

Folosește instrumentul AgSolutions Finder pentru a primi cele mai bune sfaturi pentru probleme specifice legate de protecția culturii de grâu

Mergi sus