Pepene [Citrullus lanatus]

Pepenele se cultivă în toate zonele cu climat cald, în țări precum Spania, Iran, Mexic, Franța, Grecia și Portugalia. În România, zonele favorabile de cultură sunt în Sud, Sud-Est și Vest.

Cultura de pepene

Pepenele galben (Cucumis melo) și pepenele verde (Citrullus lanatus sin. vulgaris) fac parte din familia cucurbitaceelor, dar sunt clasificate ca genuri diferite: pepenele galben face parte din genul Cucumis, iar pepenele verde - din genul Citrullus. Cultivarea celui din urmă este mult mai răspândită pe teritoriul României.

Conform Institutului Național de Statistică, principalele județe unde se cultivă pepeni în țara noastră sunt: Olt, Dolj (loc. Dăbuleni), Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Arad şi Timişoara.

Este important să cunoști condițiile necesare pentru a avea succes în cultivarea pepenilor:

  • Pentru majoritatea soiurilor de pepene, temperatura optimă a solului pentru plantare trebuie să fie de minimum 15 grade Celsius. Evident, o plantă cu asemenea cerințe de căldură va fi pretențioasă și în privința luminii.
  • Pepenii verzi au, în general, nevoie de lumină abundentă, de până la 14 ore pe zi. De asemenea, dacă pepenii sunt privați prea mult timp de razele soarelui, pepenii își pierd considerabil din conținutul de zahăr.
  • Aceste plante au nevoie de o umiditate crescută pentru a se dezvolta.
  • Solurile preferate de pepeni sunt solurile nisipoase, nisipo-lustoase și luto-nisipoase.

Acordă cea mai mare atenție protejării culturii de pepeni împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

Mergi sus