Tomate [Solanum lycopersicum]

Tomatele (Solanum lycopersicum) se cultivă pentru fructele lor, care se consumă la maturitatea fiziologică, în stare proaspătă sau conservată.

Cultura de tomate

Cultura de tomate, în comparaţie cu alte culturi legumicole, asigură venituri dintre cele mai mari, într-un raport bine echilibrat cu cheltuielile, culturile timpurii și extratimpurii dovedindu-se a fi foarte profitabile.

În țara noastră, tomatele ocupă o suprafață de 44.000 ha, conform MADR.

Tomatele valorifică foarte bine terenurile legumicole însorite, fertile şi irigate. Se pretează pentru diverse sisteme şi tipuri de culturi: în câmp sau în spaţii protejate, în sisteme intensive şi industriale.

La noi în ţară se cultivă peste 70 de soiuri, hibrizi şi populaţii locale de tomate. La nivel mondial, se cultivă, desigur, un număr mult mai mare și mai variat de soiuri, menite să satisfacă cerința mare a industriei alimentare și a consumatorilor.

Luând în considerare cerințele față de căldură, tomatele sunt considerate plante termofile. Temperatură minimă de germinare este de 10 grade Celsius.

Tomatele se cultivă preponderent prin răsaduri .

Este foarte important să țineți cont de perioada optimă și condițiile necesare pentru plantare. Și, nu în ultimul rând, acordați mare atenție protejării culturii de tomate împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot reduce masiv recolta.

Folosește instrumentul AgSolutions Finder pentru a primi cele mai bune sfaturi pentru probleme specifice legate de protecția culturii de tomate.

Mergi sus