Floarea-soarelui

Floarea soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere de la noi din țară, dar și una dintre recoltele de succes pentru fermieri

Comparativ cu alte culturi oleaginoase, floarea soarelui poate asigura randamente maxime de ulei la o unitate de suprafață. Semințele din soiuri moderne și hibrizi conțin 50-54 % grăsimi cu proprietăți gustative și nutritive înalte.

Producția la o anumită suprafață cultivată diferă în funcție de hibrizii folosiți, condițiile climatice și tehnologia aplicată, putând ajunge ușor la peste câteva tone la hectar. De altfel, în 2018, recolta românească de floarea-soarelui a atins un nou record istoric, de 3,35 milioane de tone.

Există o serie de hibrizi de floarea soarelui, fiecare dintre ei cu propriile cerințe în ceea ce privește zonele potrivite cultivării și potențialul de producție. Hibrizii se aleg în funcție de sol, zonă și obiectivele fermierului.

Floarea-soarelui este o plantă destul de pretențioasă față de rotația culturilor, deoarece nu suportă monocultura, din cauza atacului agenților patogeni (mana, putregaiul cenușiu, pătarea brună și frângerea tulpinilor, alternarioza), dăunătorilor (gărgărița porumbului, viermi sârmă) sau a atacului de lupoaie (Orobanche cumana)

Cultura de floarea soarelui va avea o producție ridicată și de calitate superioară doar dacă este întreținută corespunzător. Buruienile, de exemplu, pot compromite producția chiar și cu 50%. Alegerea erbicidelor se face în funcție de spectrul de buruieni prezente – monocotiledonate sau dicotiledonate și de tehnologia de erbicidare - preemergentă și/sau postemergentă. Este recomandată folosirea de erbicide omologate pentru cultura de floarea soarelui. Totodată, este imperativ pentru fermieri să-și ia măsuri de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor, care au puterea de a micșora considerabil și producția, dar și calitatea ei.

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 250 de lei!

Floarea-soarelui Clearfield®

Hibrizii de floarea-soarelui toleranți la Pulsar® provin din plantele sălbatice de floarea-soarelui tolerante la această substanță, identificate în 1991, în statul american Kansas.

Toleranța s-a manifestat spontan, astfel că mutația este rezultatul efectelor mutagene din mediul natural. După ce au fost identificate acele plante sălbatice de floarea-soarelui tolerante la Pulsar®, s-a început încrucișarea cu germoplasma hibrizilor cultivați, în vederea creării de hibrizi comerciali cunoscuți astăzi sub denumirea de hibrizi Clearfield®.

Organisme nemodificate genetic

Hibrizii de floarea-soarelui, aflați în prezent în procesul de ameliorare pentru a fi utilizați în sistemul de producție Clearfield®, sunt toleranți la erbicidul Pulsar®. Toleranța la Pulsar® a fost obținuță prin metode tradiționale de ameliorare a plantelor. Plantele nu sunt transgenice, nefiind considerate organisme modificate genetic.

Lansarea pe piaţă a unui hibrid Clearfield® pentru floarea-soarelui este un proces de durată, care se întinde pe parcursul câtorva ani şi care presupune parcurgerea diferitelor faze de dezvoltare înainte de a fi aprobat ca hibrid de floarea-soarelui Clearfield®. Compania BASF, împreună cu companiile de seminţe partenere, utilizează un proces de calificare al fiecărui hibrid nou pentru ca acesta să poată fi clasificat drept hibrid Clearfield®. Acest proces de calificare conţine criterii foarte stricte de conformitate cu aşteptările comerciale ale pieţei în ceea ce priveşte performanţa şi toleranţa culturii.

Aceasta este o investiţie importantă şi reprezintă angajamentul companiei BASF şi al companiilor de seminţe partenere de a asigura liniştea fermierilor atunci când utilizează sistemul de producţie Clearfield® pentru floarea-soarelui în conformitate cu instrucţiunile de pe etichetă.

Află totul despre tehnologia Clearfield® la floarea-soarelui

Floarea-soarelui Clearfield® Plus

Ce este sistemul de producție Clearfield® Plus?

Sistemul de producţie Clearfield® Plus pentru floarea-soarelui este noua generaţie a sistemului Clearfield®. Sistemul de producţie Clearfield® Plus reprezintă o combinaţie între hibrizi de floarea soarelui Clearfield® Plus şi un erbicid specific, Pulsar® Plus

Sistemul clasic Clearfield® pentru floarea-soarelui are la bază o mutaţie naturală, descoperită în 1996 la exemplarele sălbatice de floarea-soarelui care creşteau în câmpurile de soia din Statele Unite.

În anul 2000, BASF a iniţiat un program de cercetare-dezvoltare menit să creeze un sistem eficient de ameliorare şi să producă culturi de floarea soarelui cu toleranţă îmbunătăţită la factorii de stres din mediu, să combată mai efficient buruienile şi să obţină o producţie mai mare.

În 2006 BASF a confirmat noul sistem îmbunătăţit, care a fost dezvoltat prin tehnici de ameliorare tradiţionale şi a condus la apariţia unei linii de floarea-soarelui de elită: Clearfield® Plus. La fel ca floarea soarelui Clearfield®, floarea-soarelui Clearfield® Plus este clasificată ca nemodificată genetic.

Află totul despre tehnologia Clearfield® Plus la floarea-soarelui

Mergi sus