Plante aromatice

Plantele aromatice pot fi culturi profitabile, dacă sunt respectate tehnicile agrotehnice specifice, precum și măsurile fitosanitare de prevenire și combatere a bolilor, dăunătorilor și a buruienilor. Culturile de plante aromatice pot fi valorificate în diverse moduri, pentru alimentație, sau în diverse industrii, cum ar fi cea farmaceutică sau cosmetică.

Principalele soiuri de verdețuri și plante aromatice cultivate în România

  • salată - Amiella, Asaf, Corisa, Cosiri, Dăriuca, De Arad, Doinița, Grația, Helmut, Ileana, Incida, Morales, Odagiu, Riana, Serata, Silișteana, Simona, Tiralessia 50, Dena, Silvia;
  • salvie - Iulica;
  • spanac - Black Horse, Românesc, Select;
  • lobodă - Zorina;
  • mărar - Agromar, Băleni, Daniela, Rebeca, Siliștea, Ștefan;
  • leuștean - Izvor, Rarău, Snagov, Topaz;
  • pătrunjel pentru frunze - Danubiu, Ory;
  • cimbru de grădină - Daria, Mircea;
  • busuioc - Aromat de Buzău, Lemona, Macedon, Serafim;
  • cimbrișor - Marcela
  • menta – Coral

Condiții de plantare pentru principalele plante aromatice

  • mărar - se seamănă toamna sau primăvara devreme; germinează la 3°C, temperatura optimă de creștere este de 16-18°C; are cerințe moderate față de lumină, dar ridicate față de umiditate, mai ales în faza de germinare; nu suportă excesul de apă; se poate dezvolta pe orice tip de sol;
  • pătrunjel pentru frunze - se înființează între 15 iulie-10 august sau la finald e septembrie-octombrie pentru cultura forțată; temperatura minimă de germinare e de 2-4°C, iar pentru creștere este de 20°C; are cerințe moderate față de apă, are nevoie de umiditate mai mare în faza de germinare și îngroșare a rădăcinii; nu suportă excesul de umiditate; preferă terenuri însorite: soluri tasate, compacte, cu strat arabil, fertilizate;
  • cimbru - semănatul în câmp se face la începutul lui aprilie, la temperaturi ale solului de 5-6°C; cultura prin răsaduri se înființează la finalul lunii martie, iar plantarea în câmp se face în luna mai; cerințe moderate față de umiditate, este foarte sensibilă la lumină; poate fi cultivat pe toate tipurile de sol, curățate de buruieni;
  • busuioc - se poate cultiva prin semănat direct în câmp, jumătate a lunii martie; cultura prin răsad se plantează în câmp în perioada 25 aprilie-20 mai; nu rezistă la înghețuri ușoare și nu se dezvoltă corect dacă temperaturile sunt scăzute; preferă solurile umede, bogate în humus, cu textură ușoară sau mijlocie;
  • leuștean - culturile se pot înființa toamna sau primăvara; plantă perenă, se adaptează la dezvoltarea vegetativă și generativă,rezistă la temperaturi scăzute, suportă gerul și începe vegetația primăvara devreme; se dezvoltă bine pe soluri grele și umede, dar adânci, bogate în substanțe organice și minerale;
  • mentă - se poate înființa cu răsad sau cu stoloni din plantațiile vechi; cultura se înființează în octombrie, sau în martie-aprilie; rezistă la temperaturi de -10°C, dacă plantele nu sunt acoperite de zăpadă ori nu sunt protejate cu alte mijloace, și la -25°C, chiar -30°C, dacă există protecție; se dezvoltă bine pe soluri ușoare, permeabile, bine drenate, fertile.

Sisteme de cultură pentru plantele aromatice

  • mărar - în câmp, mărarul se cultivă prin semănat direct, în cultură pură sau asociată; este cultivat în mod special în câmp, dar pot fi înființate culturi de mărar și în sere și adăposturi din material din plastic;
  • pătrunjel pentru frunze - poate fi cultivat în câmp, dar pentru obținerea frunzelor în extrasezon, se recomandă cultivarea în sere, solarii și răsadnițe, fie prin semănat direct, fie prin forțarea rădăcinilor; poate fi cultivat în cultură pură sau asociată cu alte culturi de bază;
  • cimbru - de regulă, este cultivat asociat cu alte culturi și foarte rar în cultură pură;
  • busuioc - bune premergătoare pentru busuioc sunt alte leguminoase și cerealele de toamnă;
  • leuștean - se poate înființa prin semănare directă, mecanizată, toamna sau primăvara; poate fi cultivat și prin răsaduri, toamna ori primăvara, sau prin despărțirea tufelor viguroase, toamna ori primăvara;
  • mentă - cultura în regim anual sau cel mult bienal, pentru că, de la an la an, stolonii se îndesesc în sol, apar muguri în exces, se formează tulpini mici și cu o capacitate mică de înfrunzire.

Boli comune și principalii dăunători ai plantelor aromatice

  • mărar - făinarea
  • cimbru – cucuta - este recomandată folosirea semințelor decucutate și distrugerea vetrelor prin cosire și ardere; mana (Peronospora lamii), rugina (Puccinia menthae);
  • pătrunjel pentru frunze - pătarea frunzelor de pătrunjel (Cercosporidium punctum), putregaiul uscat al rădăcinilor (Fusarium moniliforme, F. roseum f. Avenaceum, F. oxysporum), mucegaiul violet (Helicobasidium brebissonii (Desm.) Donk sin. Helicobasidium purpureum Pat. (Pers.) DC., sin. Rhizoctonia violacea Tul., Anamorph Rh. crocorum), dăunători: nematodul (Meloidogyne hapla Chiw.), nematodul bulbilor (Ditylenchus dipsaci Kuhn.), coropișnița (Gryllotalpa grillotalpa Latr.), viermii sârmă (Agriotes spp.), ploşniţa vărgată (Graphosoma lineatum L.), puricele verde (Sminthurus viridis L.), molia rădăcinilor (Aethes williana Br.);
  • busuioc – fuzarioza (pe terenurile afectate cultura poate reveni pe același teren abia după 10-12 ani)
  • leuștean - mana (Plasmopara umbelliferarum), septorioza leuşteanului (Septoria levistici West.);
  • mentă - rugina (Puccinia menthae Pers.), făinarea (Erysiphe biocellata), septorioza (Septoria menthae).

Mergi sus