Cais [Prunus armeniaca]

Caisul (Prunus armeniaca) este un pom fructifer de talie medie, cu o coroană deasă.

Este o specie foarte apreciată pentru fructele savuroase și aromate, folosite în stare proaspătă sau în compoturi, gemuri, dulcețuri.

Dacă plănuiești înființarea unei culturi de cais, este necesar să știi că se adaptează în zonele de câmpie sau coline joase cu temperatura medie anuală de 11,5 grade Celsius.

Din punctul de vedere al umidității, caisul nu este deosebit de pretențios. Are nevoie de precipitații uniform repartizate, cu accent mare pe perioada de vegetație. În cazul în care terenul ales nu oferă aceste condiții, ai posibilitatea de irigare.

Cultura de cais se plantează pe soluri ușoare, permeabile, calde, în locuri ferite de curenți, vânturi reci sau brume. Pretențiile caisului față de lumină sunt foarte mari, așadar, trebuie să iei în considerare plantațiile sudice sau sud-vestice.

Pregătirea terenului trebuie să înceapă cu 1-2 ani înainte, dacă terenul a fost utilizat ca livadă, pentru eliminarea focarelor de infecție. Plantarea pomilor se recomandă a fi făcută toamna sau primăvara, devreme. Distanțele de plantare sunt de 5-6 metri.

Principalele boli întâlnite la cultura de cais sunt: monilioza, ciuruirea frunzelor, plum-poxul (virus) ,cancerul uscat, etc. Dăunătorii: păduchele ţestos, păduchele din San Jose, viermele prunelor, etc.

Pentru o cultură profitabilă, acordă cea mai mare atenție protejării culturii de cais împotriva bolilor și dăunătorilor care pot reduce masiv recolta. BASF are experiența și soluțiile pentru a proteja investiția în această cultură.

Mergi sus