Vișin [Prunus cerasus]

Vișinul (Prunus Cerasus) completează perfect speciile de sâmburoase cultivate în țara noastră, fructele având caracteristici distincte, culori intense, gusturi memorabile.

Dacă plănuiești înființarea unei culturi de vișini, trebuie să știi faptul că această specie intră pe rod la 2-3 ani de la plantare, longevitatea plantațiilor fiind de aproximativ 25 de ani.

Cerințele vișinului față de temperatură sunt mici, acesta crescând în toate zonele geografice ale țării și rezistând condițiilor dificile din iarnă. Vișinul este un pom sensibil la excesul de umiditate din sol, iar față de lumină are cerințe reduse.

Alegerea terenului trebuie făcută având în vedere faptul că vișinul nu suportă stagnarea apei. Alege un teren cu sol subțire și ușor erodat. Dacă înființezi plantația pe un teren folosit ca livadă anterior, începe pregătirea acestuia cu 1-2 ani înainte de a planta puieții și elimină focarele de infecție.

Lucrări de întreținere a culturii de vișin:

  • Conservarea apei pe perioada primăverii
  • Tăieri de dirijare a coroanei
  • Întreținerea sistemului de susținere a plantației
  • Combaterea bolilor și a dăunătorilor
  • Fertilizare

Principalele boli ale culturii de vișini: răsucirea frunzelor, pătarea inelară a frunzelor, îngălbenirea vișinului, ciuruirea bacteriană a frunzelor, cancerul bacterian, monilioza. Principalii dăunători ai cireșului: musca cireșului, păduchele negru al cireșului, molia vărgată, molia pieliței fructelor, fluturele cu abdomen auriu, păduchele din San Jose, viermele prunelor, omida păroasă.

Pe lângă acordarea atenției în protejarea culturii tale împotriva acestor boli și dăunători care pot reduce masiv recolta, este important să știi că BASF are experiența, cunoștințele și soluțiile necesare pentru a-ți proteja investiția și te poate ajuta să obții recolte sănătoase și de bună calitate.

Mergi sus