Măr [Malus domestica]

Mărul (Malus domestica) este o specie pomicolă importantă în țara noastră, având o mare răspândire.

Cultura mărului

Mărul se distinge prin capacitatea sa de a fi păstrat pe o perioadă mai îndelungată, existând o gamă variată de soiuri, portaltoi, care facilitează adaptarea acestei specii diferitelor tehnologii și condiții climatice.

Statisticile arată că în România, suprafața cultivată cu meri este de 55.000 ha cu o producție totală anuală de 467,2 tone (conform MADR, 2016).

Printre județele recunoscute pentru cultivarea mărului amintim Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Prahova, Buzău, Suceava, Iași, Maramureș, Bistrița, Sălaj și Mureș, etc.

În prezent, remarcăm cerințele pieței foarte exigente privind comercializarea unor fructe de bună calitate, care, la nivelul fermei, presupune aplicarea unor tehnologii profesioniste. Acestea sunt vitale pentru a menține un nivel înalt de competitivitate pe piață, dar și profitabiitatea afacerii de la an la an.

Pregătirea terenului pentru o livadă de meri începe cu alegerea și pregătirea terenului. Dacă plantația se înființează pe un teren utilizat în prealabil ca livadă, terenul necesită pregătiri cu 1-2 ani înainte pentru a elimina eventualele focare de infecție ale culturilor precedente.

După plantarea puieților, sunt necesare câteva lucrări de întreținere:

  • Irigarea la nevoie
  • Prașile
  • Tăieri pentru formarea și întreținerea coroanei
  • Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor
Dintre bolile și dăunătorii întâlniți în livezile de meri, enumerăm: rapănul, făinarea mărului , monilioza semințoaselor, focul bacterian, gărgărița bobocilor de măr, acarianul roșu al pomilor, viermele merelor, păduchele lânos, omizi defoliatoare, viespea merelor, molia minieră.

Este necesar să protejezi cultura de măr împotriva acestor boli și dăunători. BASF are soluțiile necesare pentru a-ți fructifica investiția.

Mergi sus