2020 - Anul internațional al sănătății plantelor
13.01.2020
Editorial: Ce se poate face pentru o mai bună conștientizare a problemei organismelor dăunătoare în agricultură
Potrivit specialiștilor din domeniul protecției plantelor, la ora actuală, până la 40% dintre culturile agricole globale sunt compromise anual din cauza organismelor dăunătoare plantelor, numai bolile plantelor afectând economia mondială cu aproximativ 220 miliarde USD, iar insectele invazive determinând pierderi situate în jurul valorii de 70 miliarde USD.
Cu scopul de a accentua public importanța plantelor sănătoase în atingerea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă globală, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat anul 2020 drept Anul Internațional al Sănătății Plantelor (IYPH). Decizia a fost luată la New York, la finalul lunii decembrie 2018, propunându-și să sporească gradul de conștientizare atât în rândul fermierilor, cât și la nivelul factorilor de decizie și al întregii societăți, cu privire la nevoia de susținere a sănătății plantelor.
Potrivit menționărilor oficiale, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a invitat FAO, împreună cu Secretariatul IPPC, să coordoneze activitățile cele mai importante la nivel global, iar guvernele, societatea civilă și sectorul privat să se angajeze la nivel regional și național. "În ciuda impactului tot mai mare al dăunătorilor asupra plantelor, resursele sunt limitate pentru a rezolva problema. Sperăm că acest nou an internațional al sănătății plantelor va contribui la o colaborare globală pentru a sprijini politicile fitosanitare la toate nivelurile", sublinia Jingyuan Xia, secretar al Convenției Internaționale pentru Protecția Plantelor (IPPC-tratat internațional compus din 183 de părți contractante, care a intrat în vigoare în anul 1952 și care oferă cadrul pentru protejarea resurselor vegetale).
Pentru a marca semnificațiile globale ale Anului Internațional al Sănătății Plantelor (IYPH), între miile de evenimente specifice care vor avea loc în întreaga lume, se numără și o amplă conferință internațională în cadrul căreia profesioniștii din domeniul protecției plantelor vor încerca să demonstreze faptul că menținerea sănătății plantelor reprezintă un factor esențial de eradicare a foametei și a sărăciei pe planetă, precum și în ceea ce privește dezvoltarea economică și protecția mediului.
În România, manifestări de profil vor fi organizate de către Autoritatea Națională Fitosanitară, organism responsabil să protejeze mediul și agricultura țării împotriva introducerii agenților patogeni, buruienilor și dăunătorilor culturilor. ”Plantele sănătoase reprezintă fundația pentru toate funcțiile ecosistemelor și securitatea alimentară. Susținerea sănătății plantelor protejează mediul, pădurile și biodiversitatea împotriva dăunătorilor din plante, abordează efectele schimbărilor climatice și sprijină eforturile de a pune capăt foametei, malnutriției și sărăciei”, arată Autoritatea Națională Fitosanitară.
Ca urmare a schimbării condițiilor climatice, răspândirea organismelor dăunătoare a devenit o problemă mondială și este necesară colaborarea tuturor statelor, inclusiv pentru a se actualiza și uniformiza normele de gestionare a riscurilor, asociate principiilor de combatere integrată a bolilor si dăunătorilor.
Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul north_east Matinalului Agrar , din fiecare duminică la north_east Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.