5 greșeli des întâlnite la cultura de floarea-soarelui

Aceste greșeli pot compromite ușor cultura de floarea-soarelui. Cum se pot evita.

E visul oricărui fermier să obțină recolte mari și de bună calitate. Dar între momentul pregătirii de dinainte de însămânțare și recolta propriu-zisă de floarea-soarelui apar numeroase obstacole sau compromisuri pe care fermierul este nevoit să le facă. Cineva spunea, la un moment dat, că agricultura e ca mersul pe sârmă: trebui să știi cum să menții mereu în echilibru fiecare factor din lanțul tehnologic. Uneori însă, acest efort duce la greșeli care pot compromite visul unei culturi de invidiat.

Iată cele mai des întâlnite 5 greșeli la cultura de floarea-soarelui.

Densitatea prea mare la semănat

Din dorința de a obține mai multe plante la hectar, unii fermieri utilizează densități prea mari. Efectul este invers celui dorit. Plantele vor începe să concureze una cu cealaltă. Vor începe să crească prea înalte, în competiția pentru lumină, vor avea un capitul mai mic, iar riscul de cădere devine semnificativ mai mare. La fel și riscul unor atacuri puternice de boli, care se pot răspândi acum mult mai ușor. Din fericire, rezolvarea este foarte simplă: respectă mereu indicațiile producătorului hibridului pe care-l folosești.

Combaterea insuficientă a buruienilor

O metodă folosită uneori pentru a limita cheltuielile este să aplici erbicide mai ieftine cu spectrul mai redus de combatere a buruienilor. Metoda poate da rezultate în anii ideali pentru cultură. Însă, așa cum știm, ultimii ani au fost departe de ideal, cu vreme capricioasă și factori favorizanți pentru buruienile dificil de combătut sau pentru parazitul Orobanche, cu care se confruntă mulți fermieri din estul țării. Condiții dificile, în care multe dintre produsele cu spectru redus de combatere nu mai dau rezultatele scontate. O altă greșeală este lipsa de testare temeinică a amestecului din rezervor, ceea ce poate conduce, din păcate, la fitotoxicitate.

Arunci banii pe motorină, făcând prea multe treceri

Este o greșeală foarte des întâlnită în rândul fermierilor care folosesc erbicide cu eficacitate redusa, fiind nevoiți să facă și cel puțin o trecere suplimentară, de cele mai multe ori cu un graminicid. Însă, trăgând linie, costurile totale ale erbicidelor și motorinei le depășesc pe cele implicate de folosirea unui produs cu spectru larg de combatere a buruienilor atât dicotile cat si monocotile anuale, precum este Pulsar® Plus .

Neaplicarea preventivă a fungicidelor

Există, din păcate, numeroși fermieri care consideră că fungicidele sunt doar o cheltuială în plus, iar nefolosirea acestora este un risc asumat. De cele mai multe ori însă, riscul este și mare și inutil. Principala cauză: imprevizibilitatea vremii. Colegii noștri au constatat multe cazuri în țară când fermierii care au preferat să nu aplice fungicide s-au trezit, după precipitații, cu atacuri puternice de patogeni, fără să mai poată face ceva, deoarece nu mai puteau intra în câmp să aplice tratamente curative. Rezultatul? Culturi compromise. Mai bine să previi, decât să tratezi.

Prea puțină deschidere la nou

Este un fapt demonstrat. Agenții patogeni evoluează. Iar hibrizii și produsele fitosanitare trebuie să țină pasul. Dar ce facem când avem un produs preferat pe care-l folosim în mod repetat, sau, când folosim produse din aceeași clasă chimica? Apare fenomenul de rezistență. Informează-te de la colegi sau reprezentanții producătorilor cu privire la noile soluții sau produse apărute pe piață și încearcă permanent soluții noi. Tehnologiile depășite aduc profituri mici.

Cum poți evita ușor unele dintre aceste greșeli?

Fă cunoștință cu pachetul promoțional de la BASF Pulsar® Plus și Pictor® . Este soluția ideală pentru hibrizii de floarea-soarelui Clearfield® Plus. Cele două produse oferă avantaje și beneficii suplimentare, dar și siguranță dovedită, comparativ cu alte soluții. În plus, vei obține eficacitate garantată, dar la un cost mai mic.

Pulsar® Plus și Pictor® formează un duo răsărit pentru recoltele tale! Alege pachetul potrivit pentru hibrizii de floarea-soarelui Clearfield® Plus și uită de buruieni și boli.

Oferta promoțională BASF este limitată. La fiecare 50 de litri de erbicid Pulsar® Plus cumpărați, primești gratuit și 2 litri de fungicid Pictor®, pentru a te bucura de eficacitate maximă atât în combaterea buruienilor, cât și în combaterea celor mai păgubitoare boli ale culturii de floarea-soarelui. Practic, vei putea trata gratuit cu fungicid Pictor® aproximativ 14% din suprafața cultivată cu hibrizi Clearfield® Plus, având astfel parte de control robust, flexibilitate în utilizare și, în cele din urmă, profituri mari, generate de recolte bogate și de calitate.

Culturi similare

Mergi sus