BASF și-a prezentat lotul demonstrativ de la Jidvei
18.07.2016
Compania BASF a realizat pentru al doilea an consecutiv un lot demonstrativ cu sprijinul SC Jidvei SRL. Lotul de viță de vie a fost înființat în zona fermei de la Bălcaciu. A fost un sezon fantastic, cu ploi ce au depășit în primele 6 luni media multianuală pe întregul an (s-au înregistrat circa 300 l/m² în lunile Mai și Iunie), un permanent efort de a rămâne pe baricadele luptei împotriva manei, făinării, excoriozei.
Mai mult, la începutul perioadei de vegetație, când lăstarii aveau 5-7 cm, temperatura a scăzut până la -3°C, ceea ce a cauzat înghețul definitiv pe o suprafață de aproape 300 de hectare. Ca atare, noile creșteri au pornit din mugurii secundari și terțiari, situați pe formațiunile de rod, iar perioada de înflorit a avut loc într-un interval de aproximativ 30 de zile. În aceste condiții, specialiștii BASF și cei de la Jidvei au aplicat 8 tratamente la vița de vie , un motiv în plus pentru a testa și siguranța produselor BASF.
Participanții sosiți din județele Alba și Mureș au fost deosebit de interesați să afle informații despre modul în care specialiștii BASF, împreună cu cei de la Jidvei au reușit să “țină în frâu” valurile de spori care în câteva centre viticole au creat mari probleme în acest an.
Văzând rezultatele din teren, fermierii au putut observa că:
- Fungicidul Forum® Gold poate fi aplicat într-o fereastră largă, de la începutul vegetației și până la intrarea în pârgă.
- Fungicidul Cabrio® Top are și un efect de înverzire și reducere a efectelor accidentelor climatice, pe lângă efectul eficace de combatere a manei, făinării, excoriozei, putregaiului negru sau cenușiu la vita de vie.
- Fungicidul Vivando® acționează sub formă de vapori. Astfel, asigură protecția prin redistribuire împotriva făinării la vita de vie, în perioada de creștere intensă a lăstarilor și a boabelor de struguri.
- Fungicidul Cantus® acționează asupra putregaiului cenușiu, într-un program de combatere, adaptat fiecărei zone viticole.
Mulți dintre viticultorii prezenți la eveniment au participat în acest an și la faza zonală a concursului de vinuri ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF. În cadrul concursului, aceștia au aflat avantajele tehnologiei BASF pentru protecția culturii de viță de vie, iar acum au văzut pe viu beneficiile aplicării produselor la vița de vie din lotul demonstrativ.
Evenimentul a continuat la castelul de la Cetatea de Baltă, unde viticultorii și specialiștii BASF, împreună cu cei de la Jidvei, au continuat dezbaterile despre cele mai bune metode de protecție a viței de vie. Tot acolo, domnul Ion Buia, oenolog al SC Jidvei SRL, a prezentat câteva dintre cele mai bune vinuri obținute în 2015 de compania sa. Prezentarea lotului demonstrativ a fost posibilă cu susținerea domnilor Ioan Mărginean și Marin Cucură, cărora divizia BASF pentru Protecția Plantelor le adresează mulțumiri.
Activează de 25 ani în domeniul horticol, cu o bogată experiență în producția horticolă și a accesării fondurilor europene. Membru al Asociației Degustătorilor de Vin din Romania (ADAR), face parte din Comitetul Director al Organizației Naționale Interprofesionale Viti-Vinicole (ONIV) și conduce Scaunul Cavaleresc Ploiești, din cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OEVE). Din anul 2013 s-a alăturat echipei BASF, contribuind la dezvoltarea segmentului horticol.
Ing Robert-Ionuț Băicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF