VIDEO Importanța tratamentelor pentru vița de vie

Vezi unde se poate ajunge dacă nu le aplici la timp

În condițiile unui an cu precipitații abundente, cu temperaturi scăzute pe alocuri și grad de nebulozitate destul de accentuat, apar și rezultatele unor tratamente la vița de vie aplicate incorect. Acest lucru poate determina pierderi de recoltă de 80%-90% și chiar până la 100%.


Prin pierderea aparatului vegetativ al viței de vie, frunzele care în urma atacului de mană sau făinare sunt distruse, ceea ce împiedică o bună lignificare, o bună coacere și maturare a lemnului, o slabă diferențiere a mugurilor de rod, ceea ce face ca și în anii următori, o acoperire ineficientă a tratamentelor în cursul perioadei de vegetație, să ducă la o dezvoltare destul de anormală a plantației și în anii următori pot apărea deja goluri, butuci de viță de vie care pot să dispară, determinând astfel o plantație ineficientă din punct de vedere economic.


În materialul video de mai sus puteți vedea un exemplu de plantație de viță de vie, în care probabil tratamentele nu au fost făcute la timp, nu au fost aplicate preventiv sau nu au fost alternate produse sistemice cu cele de contact, perioada dintre tratamente nu a fost respectată sau nu a fost corelată cu ceea ce s-a întâmplat din punctul de vedere al condițiilor de mediu. La momentul de față este puțin probabil ca până la terminarea perioadei de vegetație să se mai salveze ceva.


Și din punct de vedere al strugurilor se observă un atac masiv al manei viței de vie. Mana și-a luat mare parte din drepturi și din punct de vedere economic va fi o cheltuială care nu se poate amortiza în acest an prin valorificarea producției. Cel mai probabil, urmează să se aplice un tratament pe bază de cupru care să mai salveze ceva, dar în principiu e o plantație care, dacă în anii următori nu va fi îngrijită așa cum se cere din punct de vedere tehnologic, va apărea o problemă, în sensul că în 2-3 ani de zile această plantație nu se va mai regăsi în această zonă.


Recomandări pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie


Ținând cont de condițiile climatice ale acestui an și având în vedere anul 2015, când au fost probleme legate de atacul de mană și făinare la vița de vie, specialiștii BASF vin cu câteva recomandări pentru viticultori:


Aplicați tratamente preventiv și respectați doza recomandată de producători, precum și timpul recomandat de pauză dintre două tratamente. De asemenea, este important să aplicați produse de protecție a plantelor aparținând mai multor familii chimice, pentru a evita apariția formelor de rezistență și aplicați produse sistemice în combinație cu produse de contact pentru a reduce presiunea de boli și a încerca să scădeți gradul de atac împotriva diferiților agenți patogeni.


Este totodată recomandat să folosiți utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie care să acopere bine peretele vegetativ. Pe cât posibil, încercați să aplicați tratamentele în condiții de liniște atmosferică, fără vânt, în condiții de temperatură corectă, respectiv până Ia 30°C. De asemenea, este foarte important să aplicați produsele numai după ce ați verificat foarte bine modul de acțiune și eficiență a acestora.

Culturi similare

Mergi sus