Care sunt principalele lucrări agricole din august în culturile de câmp și legumicultură
13.08.2016
Ce facem pe câmp sau la fermă în ultima lună de vară
Calendarul lucrărilor agricole ȋn câmp din luna august nu trebuie considerat mai puțin aglomerat, chiar dacă fermierii au finalizat recoltarea unora dintre culturile de câmp. Condițiile meteo dificile, în special seceta prelungită sau șocurile termice, ȋncă impun acordarea unei atenții sporite culturilor prezente ȋn câmp și protecției acestora împotriva bolilor sau dăunătorilor.
După un an dificil, în care presiunea ridicată de infestare cu agenţi patogeni a provocat apariţia bolilor în cele mai importante zone agricole din țară, cultura de floarea-soarelui se va apropia de momentul recoltării începând cu a doua jumătate a lunii, în funcţie de precocitatea hibrizilor cultivaţi. În schimb, pentru cultura de soia, se continuă acțiunile de irigare și combatere a acarienilor, dacă este cazul, prin aplicarea tratamentelor cu produse adecvate.
După recoltare, terenurile trebuie eliberate de resturile vegetale și ulterior pregătite pentru însămânțare.
TVA redus pentru agricultori de la 1 august
Luna aceasta se fac și unele dintre cele mai importante achiziții de inputuri agricole pentru înființarea culturilor de toamnă: semințe, îngrășăminte sau erbicide pentru rapiţa de toamnă şi cereale. Agricultorii din România au primit un sprijin din partea autorităților, care au redus TVA-ul pentru inputurile și serviciile agricole la 9% ȋncepând cu data de 1 august. Cota redusă de TVA se aplică la îngrășăminte, pesticide, semințe sau alte produse destinate plantării, precum și unei liste care cuprinde 37 de servicii agricole.
După jumătatea lunii august se poate trece la executarea lucrărilor solului (arat și grăpat, discuit, lucrări de cultivaţie) ȋn zonele ȋn care cad precipitaţii, pe terenurile care permit executarea unor lucrări de calitate fără să rezulte bolovani. Se poate începe apoi campania de semănat pentru culturile de toamnă.
În majoritatea zonelor afectate de caniculă și secetă, fermierii trebuie să acorde o atenție deosebită pregătirii patului germinativ pentru cultura rapiţei de toamnă prin executarea lucrărilor de tăvălugit imediat după semănat.
În 2016, rapița a fost cultura preferată pentru fermierii români. Chiar și ministrul agriculturii a arătat că rapița a început să fie din ce în ce mai prezentă în câmpurile agricultorilor din România. „A fost o tendință mai accentuată acum câțiva ani, pentru că piața o cere. Momentan la modă este cultivarea rapiței, care este adecvată pentru biodiesel și în România se cultivă din ce în ce mai mult. Dar deocamdată nu cred că ne putem pune problema ca rapița să intre practic în competiție cu producția destinată consumului uman”, a declarat șeful MADR, în condițiile în care anul trecut au fost înființate culturi de rapiță pe aproximativ 412.000 de hectare.
Formula de succes la rapiță: hibrizi Clearfield® și erbicid Cleranda®
Majoritatea fermierilor au trecut deja la pregătirea terenului imediat după recoltarea culturilor de cereale păioase, pentru a profita de condiţiile favorabile care au permis efectuarea unor lucrări de arat de calitate şi conservarea rezervei de apă din sol. Se recomandă ca rapița de toamnă să fie înființată după cultura grâului. Hibrizii de rapiță trebuie selectați cu atenție, în funcție de specificitatea condiţiilor de climă şi sol a zonei, a tehnologiei disponibile pentru cultivator, dar și a nivelului necesar de investiție în cultura de rapiță, pentru a atinge potențialul biologic maxim.
Având în vedere evoluţia condiţiilor climatice din toamnă din ultimii doi ani agricoli (2015, respectiv 2016), care au prezentat un caracter dificil ȋn privinţa conducerii tehnologiei, mulți fermieri au ales să folosească placeholder: "promotie_cleranda_non_user". În condițiile unei rezerve de apă reduse ȋn sol și în prezența unor infestări masive cu buruieni (mai ales cu specii care germinează ȋncă din toamnă, concurând puternic dezvoltarea plantelor de rapiţă ȋn primele faze de creştere), fermierii au ales metoda de erbicidare postemergentă, cu produsul Cleranda®, de la BASF. Acesta acționează cu eficacitate excelentă asupra buruienilor dificile, eliminând la momentul potrivit plantele care pot concura rapița pentru resursele de apă şi minerale din sol. Combaterea buruienilor postemergent, în toamnă, asigură mai multe avantaje fermierilor, care pot obține, astfel, recolte bogate și de calitate, cu producții de peste la 4,5 tone de semințe la hectar.
Calendarul legumicultorilor în august
În legumicultură, luna august este o perioadă de vârf, în care culturile de legume de toamnă precum salata, spanacul sau verdețurile, se înființează prin semănare directă. Acestea se udă zilnic, dimineața și seara, fără a depăși 10 litri pe metru pătrat, pentru a evita creșterea riscului de apariție a bolilor. Tot august este și luna în care se recoltează ceapa, tomatele, castraveții, morcovii, ardeii, vinetele, sau păstârnacul. Totodată, se continuă executarea lucrărilor de ȋngrijire la culturile de varză de toamnă, castraveți de toamnă, mazăre și fasole de toamnă, ridichi sau lobodă.
La fel de important în această perioadă este și controlul buruienilor, bolilor și dăunătorilor. Legumicultorii trebuie să se asigure că aplică tratamentele cu fungicide sau insecticide pentru legume la momentele optime ȋn corelaţie cu buletinele de avertizare. Riscul este mare, deoarece temperaturile ridicate din timpul zilei alternează cu diminețile și serile răcoroase, iar la acestea se adaugă și efectele ploilor torențiale ȋnsoţite local de căderi de grindină prognozate pentru următoarele două săptămâni.