Alege soluția eficientă pentru combaterea samulastrei de cereale păioase din cultura de rapiță

Ploile din ultimele zile au creat condițiile optime pentru dezvoltarea rapiței, dar și a buruienilor

Seceta prelungită și în unele situații chiar extremă, i-a pus la încercare pe cei mai mulți fermieri. Deși campania de recoltare s-a încheiat pentru cele mai multe culturi, seceta își pune amprenta și pe campania de semănat. Asta în ciuda ploilor din ultimele zile, insuficiente deocamdată pentru a reface rezerva de apă din sol.


Cei mai mulți fermieri care au cultivat rapiță în această toamnă așteptau ploile ca pe o binecuvântare. Ploile au venit, iar în unele zone din țară au intrat în vigoare chiar avertizări de cod portocaliu. Din păcate, ploile creează condiții optime de dezvoltare atât pentru rapiță, cât și pentru buruieni. Între principalele buruieni din cultura de rapiță se numără și samulastra de grâu.


Aceasta este dificil de combătut, mai ales dacă a trecut de stadiul de înfrățire. Compania BASF recomandă ca fermierii să aplice erbicid Stratos® Ultra pentru combaterea samulastrei de cereale păioase din cultura de rapiță convențională. Produsul prezintă avantajul flexibilității în aplicare, dar și a unei doze mai mici, comparativ cu alte erbicide pentru rapiță.


Având în vedere faptul că până acum majoritatea zonelor s-au confruntat cu seceta extremă, rezerva de apă din sol se află la un nivel deosebit de scăzut. Rapița recent cultivată are nevoie de toate resursele necesare pentru o bună dezvoltare și este vulnerabilă la concurența buruienilor în lupta pentru apă. Aplicând erbicid Stratos® Ultra pentru rapiță, concurența cu samulastra de cereale este eliminată, iar planta de rapiță poate beneficia de cantitățile optime de apă și resurse minerale din sol.

Cum acționează erbicidul Stratos® Ultra


Produsul Stratos® Ultra, de la BASF, este un erbicid care are în componență substanța activă cicloxidim. Erbicidul Stratos® Ultra acționează sistemic, fiind absorbit prin părțile verzi ale buruienilor. La doar 1-2 ore după aplicarea erbicidului, substanța activă este absorbită de buruieni și migrează vertical. Odată ajuns în plantă, cicloxidimul oprește formarea țesuturilor meristemice, iar stoparea creșterii se poate vedea repede, la doar câteva zile după erbicidarea cu Stratos® Ultra.


Stratos® Ultra beneficiază de flexibilitate în aplicare. Erbicidul de la BASF se poate folosi în cultura de rapiță postemergent, în funcție de spectrul de buruieni din cultura de rapiță. Erbicidul se poate folosi în doze de 1-2 litri/ha, împreună cu 1-2 litri de adjuvant Dash® HC. Dacă se aplică înainte ca samulastra să fi ajuns la stadiul de înfrățire, doza poate fi de 1-1,2 l/ha. Pentru erbicidarea rapiței după ce samulastra a înfrățit, doza de erbicid Stratos® Ultra se mărește la 1,2-1,5 litri și 1,2- 1, 5 litri la hectar adjuvant Dash® HC.


Avantajele erbicidului Stratos® Ultra la cultura de rapiță constau în:

  • Combaterea perfectă a samulastrei de cereale , chiar și în situații de infestare puternică
  • Flexibilitate crescută în aplicare
  • Tratament eficace, cu rezultate vizibile în doar câteva zile

Mergi sus